Danie petarda. Pstrąg wędzony świeżutki, sos śmietanowo - porowy idealnie nadaje się z czerwonym pieprzem. Danie szybkie, wyraziste w smaku, idealne na obiad, polecam. Makaron z pstrągiem
Moje Małe Czarowaniedłuższego czasu wygrywa. A sezonowa to już w ogóle jest najlepsza. Pasty jajeczne robię w domu dość często. Zawsze jednak muszę przekombinować ze składnikami. Czasami dorzucam do nich wędzone ryby, czasami suszone pomidory, dużą ilość ziół, fetę. Może dwa razy w życiu zrobiłam ją zupełnie prostą, jedynie ze szczypiorkiem. Jakiś czas temu zauważyłam, że tego typu prosta pasta cieszy
KardamonovyWino o raczej lekkiej budowie i średnim finiszu. Niezwykle eleganckie i pełne klasy znakomicie odnajdzie się jako aperitif. Z czystym sumieniem zaserwowałabym je do drobiu z grilla czy pieczonych/grillowanych ryb, niekoniecznie tylko tych o białym mięsie. Czytaj także: Zestaw grillowy Towarzyska Rybka Całość klasy tego dobrego wina dopełnia przepiękna etykieta zaprojektowana przez Xaviera Basa. Ta notka degustacyjna znalazła się
Kate's KitchenCzekolada pasuje do wszystkiego, wprawdzie ryby z sosem czekoladowym jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną 😉 a wracając do czekolady to pasuje też do soczewicy i wtedy wychodzi nam pyszne, słodkie i aksamitne brownie. Byłam ciekawa efektu i przyznam, że wyszło pyszne 😊 Ciasto ma rekomendację mojego Niejadka, który sam poprosił o kawałek (co praktycznie się nie zdarza) i zjadł
Na kulinarnym poligonieporównaniu z białkiem zwierzęcym jest to białko uboższe w aminokwasy, to i tak osoby, które chętnie jedzą mięso, powinny od czasu do czasu sięgać po fasolę. Dlaczego? Mięso, jajka, ryby czy pieczywo, obecne w naszej diecie na co dzień, to produkty kwasotwórcze. Z kolei białko zawarte w fasoli ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga zachowywać równowagę w organizmie
Natka Pietruszkinajlepszą, którą zrobiłem i zjadłem. A czym jest Salmagundi ❓ jest to bardziej pomysł niż przepis, który może zawierać dosłownie wszystko. Składnikami Salmagundi mogą być przeróżne mięsa, wędliny, ryby, owoce morza, warzywa gotowane, pieczone, smażone czy też surowe, owoce, orzechy, dosłownie wszystko. Z pewnością jedyną chyba wspólną rzeczą, którą znalazłem po przejrzeniu z 30 przepisów na Salmagundi był
RafalCookposmaruj łyżką oliwy z pomidorów, odstaw na 10 minut, aby lekko się zamarynował, następnie smaż na suchej patelni zaczynając od strony skóry przez 4 minuty z każdej strony, rybę zdejmij i odłóż. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z pomidorów, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż około 3 minut, dodaj pokrojone pomidory i kapary, smaż jeszcze 2-3 minuty
Kulinarna Polskachleb, Fasola i rośliny strączkowe, Jajka, Kiszonki i fermentacje; Przyprawy i dodatki; Zioła i aromaty; Codzienne okazu. Z Część druga: okazu, słodycze i napoje: śniadania; warzywa i zboża; ryby; mięso; pierożki, makarony i wytrawne naleśniki; Słodycze; Napoje. Wydawnictwo Znak, twarda okładka, data wydania 2021, 300 stron Artykuł Światowy Dzień Pieczenia i 3 książki kucharskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeprzerwie między kolejnym deszczem zdążyłam grillować warzywa i mięso. Nie wiem jak Wy ale dla mnie grillowane szparagi to przepyszny dodatek do mięsa, ryb i sałatek. Najczęściej przyrządzam zielone szparagi . Przyrządza się je bardzo szybko. Grillowane szparagi zwiastują u mnie początki grillowania na świeżym powietrzu. Co prawda ja wolałabym aby już było trochę więcej ciepła, ale 17 stopni
codojedzeniaczęściowo uprażyć. Ciasto nakładaj chochelką, formując małe placki, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Rada: klasyczne dodatki do blinów to kwaśna śmietana, wędzone ryby i kawior. Artykuł Rosyjskie bliny gryczane. Przepis na pyszne placuszki pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskamój czytelniku użyć japońskiej białej rzodkiewki daikon. Sałatka Musaengchae często jest stosowana wymiennie z kimchi, sfermentowaną sałatką, którą kiedyś też zrobię 😉. Musaengchae idealnie nadaje się do mięs czy ryb. Ja postanowiłem zrobić pierś z kurczaka po koreańsku, która jest ostra, słodka, słona i zarazem lekko kwaśna, po prostu idealna 😉. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego
RafalCookosmańskiej czy też afrykańskiej, daje niesamowite smaki. Taktouka jest tego przykładem. Połączenie pieczonej papryki z pomidorami, sałatka lub dip, który można zjadać na ciepło lub zimno, z mięsem, rybami, kuskusem, tajine, czy też z chlebem. Taktouka vs. Shakshuka. Trudno stwierdzić co powstało pierwsze, Taktouka w języku barbejskim oznacza – gulasz warzywny. Shakshuka, która powstała w Tunezji
RafalCookpiękna pogoda, nagle zrobiło się nam lato, więc na pewno za chwilę odpalimy grille. Dziś mam dla Was pyszną sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs czy też ryb. Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem jest bardzo prosta do przygotowania, spokojnie możemy też ją zrobić poprzedniego dnia. Orzechy i pestki dyni smakowicie w niej chrupią
Kulinarne przygody Gatityodwagę i waleczność. Uważano, że rzymscy żołnierze wymieniali między sobą gałązki tymianku na znak szacunku. To popularne zioło bardzo dobrze komponuje się z jajkami, pomidorami, serem, zimowymi warzywami i rybami. Może być również stosowane jako przyprawa do drobiu. Tymianek jest bogaty w witaminę C, jedna mała łyżeczka liści zapewni 2% dziennego zapotrzebowania. Tymianek zawiera również witaminę A, błonnik, żelazo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Maghrebu (głównie Maroku, Tunezji, Libii oraz Algierii). Dostępna w tubkach lub puszkach w formie pasty oraz w torebkach i młynkach w postaci proszku. Pasuje do każdego rodzaju mięsa i ryb - zarówno smażonych, pieczonych, jak i grillowanych oraz do zup, gulaszów, makaronów, kaszy kuskus, kanapek i jajek w przeróżnej postaci. Polecam. Serio. Wracając natomiast do mojego makaronu... Składniki: 1. Ciasto
Pasta Po Polsku