była z tuńczykiem. Robiłam już kilka razy, dlatego tym razem, wymieniłam tuńczyka na makrelę. Tak między nami, to zawsze wydawało mi się, że połączenie twarogu i ryby, to jakiś koszmar. Dawno temu, dostałam taką pastę w szpitalu i od tamtej pory się zraziłam. Była niejadalna. Pasta zrobiona samodzielnie w domu, to zupełnie co innego
Agusiowe smakołykiźródłem stresu i paniki. Święta w stylu slow. Takie właśnie jedzenie serwuję na moim stole. Lubię łączyć tradycję z nowoczesnym „twistem”. Proponuję więc wyraziste smaki dobrze znanych ryb i mięs, które czasem warto przyrządzić inaczej. Do nich zaś niebanalne wino.… Czytaj dalej » The post Świąteczne menu w stylu slow first appeared on Na moim stole
Na moim stolemarynat. U nas tym razem zamiast tradycyjnego sojowego – sos PONZU. Jest delikatniejszy od zwykłego sojowego - no i ma wyczuwalną cytrynową nutę. Pięknie gra smakowo z warzywami, delikatnym mięsem czy rybami. Warzywa siekamy w grubą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy nasze obgotowane mięsko, posiekany szczypior i czosnek. Lekko zrumieniamy. Dorzucamy paprykę i cebulę oraz posiekane grzyby. Po chwili zalewamy sosem
Kuchnia po mojemuwłaśnie tkwi cały sekret komponowania tokajskich win z potrawami – one pasują zawsze. Decydując się na wino, warto pamiętać o kilku prostych zasadach: aby wydobyć naturalny smak np. mięsa czy ryb, wybierz wino o niższej kwasowości, dobieraj wino do głównego składnika dania, ale nie zapominaj o całej reszcie, słone potrawy komponuj z winami słodkimi, bo oba te smaki tworzą najlepszy
ProstePesto.plnadzieję, że wszystkim będzie smakować. Jeśli chodzi o potrawy świąteczne, to ja znalazłam kilka inspiracji na stronie przepisy.pl . Mamy dania wigilijne podzielone na: grzyby, kapusta i pierogi, ryby na Wigilię, ciasta i ciasteczka na Święta, zupy świąteczne, przystawki i sałatki. W tamtym roku Wigilię mieliśmy tylko we własnym gronie, więc potraw nie było za wiele
kruche babeczkiwypłucz pod zimną wodą i zalej na 2-3 h zimną wodą aby jeszcze wypłukać z nich nadmiar soli. Śledzie bardzo drobno posiekaj na maleńkie kawałki do tatara. Do ryby dodaj obie musztardy i chilli jeśli używasz. dopraw czarnym świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tatar układaj na talerzu lub na talerzach, dodaj do niego drobno posiekaną cebulkę
nietylkopasta.plugotuj według instrukcji na opakowaniu z octem ryżowym. 2. Łososia oczyść, dopraw do smaku solą i sosem teriyaki i grilluj na patelni grillowej z obu stron. Możesz również upiec rybę lub ugotować na parze. 3. Ogórka oraz marchewkę obierz i pokrój w słupki ok. 10 cm. Marchewkę dodatkowo zblanszuj ok. 3 minuty we wrzątku. 4. Na macie bambusowej wyłożonej folią(...)Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z octem ryżowym. Łososia oczyść, dopraw do smaku solą i sosem teriyaki i grilluj na patelni grillowej z obu stron. Możesz również upiec rybę lub ugotować na parze. Ogórka oraz marchewkę obierz i pokrój w słupki ok. 10 cm. Marchewkę dodatkowo zblanszuj ok. 3 minuty we wrzątku. Na macie bambusowej wyłożonej folią spożywczą połóż
globuskulinarnyDziś pyszna, szybka i pożywna sałatka z mintajem, takie lubimy najbardziej. Mintaja użyłam świeżego ale można również użyć mrożonego, trzeba tylko go powoli rozmrażać, będzie wówczas
Moje Małe CzarowanieChrupiąca surówka z białej kapusty Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do ryb, mięs jak i dań wegetariańskich. Surówka jest soczysta, aromatyczna oraz pysznie chrupiąca. A do tego jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 marchew 1 jabłko 1 pęczek pietruszki lub koperku (lub pół
Blog z Apetytem