ryby - 22566 przepisów (strona:511/1505)

Schab smażony na kwaśno 149

daniem można zaskoczyć domowników. Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie zawsze to jak wygląda tym jest. Składniki: 700 gram schabu bez kości Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Olej do usmażenia 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa

Smaki Ewy
Smażona flądra. Lepsza niż z nadmorskiej smażalni :) 151

smaku 3-4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki olej lub masło do smażenia (najlepiej pół na pół) w takiej ilości, żeby dno patelni było pokryte tłuszczem Ryby umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Paprykę wymieszać z mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Tuż przed smażeniem każdą tuszkę panierować w mące, strzepując jej nadmiar. Układać na rozgrzanej patelni niezbyt

Pełny talerz
Pasta z makreli 137

wędzona makrela 50 g masła 100 g koncentratu pomidorowego 30% Sól, pieprz Sposób przygotowania Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem. Do tak przygotowanej ryby dodajemy koncentrat pomidorowy, masło pieprz i sól. Całość mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy na tostach, przed podaniem dekorujemy drobno siekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 178

Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego

Tradycyjna kuchnia inaczej
sushi po mojemu 162

Składniki łosoś (Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu ) ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego

w mojej kuchni
Tradycyjny łosoś wędzony 158

całych ząbków czosnku 1 liść laurowy   Przygotowanie:   W średniej wielkości misce połączyć wszystkie składniki solanki. Łososia umieścić w niemetalicznym naczyniu i zalać przygotowaną solanką. Upewnić się, że ryba jest całkowicie pokryta solanką. Tak przygotowane naczynie z rybą przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie łososia wyjąć z solanki i osuszyć przy pomocy

naRuszcie
Makrela z jajkiem 165

sterty starych ale nie publikowanych jeszcze na blogu. Na śniadanie lub kolację zwykła ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli i jajka. Makrela to jedna z moich ulubionych ryb wędzonych. A w takiej postaci czyli jako pasta to już rewelacja. Tego typu pasty możemy zrobić na wiele sposobów i za każdym razem będziemy mile zaskoczeni nie tylko smakiem

Ewa w kuchni
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 221

burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego ( gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka dni. Gravlax może być przyrządzony tylko ze świeżego łososia (używanie tej nazwy dla ryb wędzonych, które można znaleźć w sprzedaży) jest nadużyciem. Prawdą jest natomiast, że gravlax zamarynowany rzeczywiście smakuje jak delikatnie wędzony łosoś, ale nic nie może mu dorównać. Czas poświęcony

Pociąg Do Kuchni
Jak odkryć koło na nowo, czyli o kształcie porcelany słów kilka 126

przekąski najlepiej podać na podłużnym, prostokątnym płaskim talerzu – plasterki sera czy koreczki równo ułożone na takim talerzu wprowadzą harmonię na Twoim stole. Podajesz rybę lub dania kuchni azjatyckiej? Najlepiej sprawdzą się talerze w kształcie ryby, łezki czy liścia. W ofercie sklepów z porcelaną znajdziesz również tak nietypowe kształty jak: nerka (Cera od Vileroy & Boch), czy wręcz talerze-mosty

WojnaNaSmaki.pl
Risotto z okoniem nilowym -- 198

Składniki 1 szklanka ryżu arborio 600 g ryby -u mnie okoń nilowy 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego 2 cebule 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 1 cukinia oliwa sól pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 2 marchewki surowe Wykonanie Cebulę i cukinie kroimy w kostkę.Czosnek obieramy

w mojej kuchni
Ryba pieczona w papilotach z warzywami. 211

Dziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól(...)małym ogniu przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Z papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą .Zawinąć paczuszki i piec na blaszce przez około

Ladylaura.
Łososiowe trio z rieslingiem 150

nuty naftowe, asfaltowe, apteczne. Często pachną „starymi podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 149

nuty naftowe, asfaltowe, apteczne. Często pachną „starymi podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same

królestwo garów
Dal z soczewicy ze szpinakiem z rybą w gorczycowej masali 116

mrożonego szpinaku w liściach 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy łyżeczka kuminu pomidor sól papryczka chilli Przygotowanie: 1. Zacznij od przygotowania masali, którą posmarujesz rybę: cebulę pokrój w piórka, czosnek rozetrzyj na papkę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju z gorczycy, dodaj sproszkowaną łyżkę gorczycy i kurkumy, sól. Kiedy cebula będzie miękka(...)nieco wody. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, teraz dosyp papryczkę chilli oraz pokrojony w kostkę pomidor niech nieco zmięknie. 3. Rybę umieść w naczyniu do parowania i niech pozostanie na małym ogniu ok 20 minut. Rybę umieść w naczyniu do parowania w tym samym czasie kiedy w drugim garnku przygotowujesz

AZgotuj!
Tatar z wędzonego pstrąga ze świeżym chrzanem 161

wędzonego fileta z pstrąga kilka ogórków kiszonych kapary serek Philadelphia chrzan, najlepiej świeży u mnie na każdego tatara przypadła mała łyżeczka świeży koperek  Rybę posiekaj w kostkę. Ogórka pokrój w kostkę, zmieszaj z łyżeczką kaparów. Weź obręcz metalową i układaj warstwy:  ryba, ogórek zkaparami, serek(...)Philadelphia i posiekany koperek. Na koniec zetrzyj świeży chrzan. Jeśli nie dysponujesz nim to w trakcie warstwowania na rybę rozsmaruj małą łyżeczkę chrzanu, ale z nim uważaj, żeby nie był dominujący

AZgotuj!