ryby - 22566 przepisów (strona:506/1505)

Dorsz w razowej panierce 142

Staram się na piątkowy obiad przygotowywać rybę.  Nie zawsze mi się to udaje, ale ostatnio dostałam książkę "Ryby są super" z Kuchni Lidla i pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu.  Na pierwszy ogień poszedł dorsz w razowej panierce.  W książce jest on podany z sałatką z brokułów i paprykową salsą

Sto kolorów kuchni
Śledź po kaszubsku 115

wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także  śledzia w oleju z cebulą ,  śledzia w sosie czosnkowym  oraz  śledzia w oleju z pieczonymi burakami .  Będą

Kulinarne przygody Gatity
OCTOWE ROLMOPSY 154

Wigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka

Z Majeczką w kuchni
Rolmopsy z ogórkiem i oliwkami (bez zalewy) 198

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Prosta propozycja dla miłośników śledzi. Co prawda - wolę inne ryby lub wersję śledzia na słodko (np. z rodzynkami), ale od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na takiego rolmopsa. (Unikam octu.) Ważne, że mojej rodzinie smakują i dlatego często są przeze mnie przyrządzane (w różnych wersjach).   8 marynowanych

Di gotuje
Karp z pieca - rácponty 189

przygotowany karp też zachwyci smakoszy tej ryby.  Składniki 1 karp - 2,5 kg 1 łyżka słodkiej papryki 3 kg ziemniaków 250 g cebuli 100 g masła 2 szklanki kwaśnej śmietany     Przygotowanie Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem

R'n'G Kitchen
Dorsz z sosem porowym 127

Dorsz z sosem porowym Piątkowy obiad , to już jakoś zazwyczaj tradycyjnie rybnie lub po prostu lekko . Jest to też po części spowodowane tym ,że po całym

Ogrodnik w podróży
Dorsz w panierce z brokułu 221

Bardzo smaczna i udana propozycja na połączenie ryby i warzywa. Używając brokuła często pozostaje nam tzw "głąb"...wiele osób wyrzuca, a w nim tkwi cały smak warzywa. Postanowiliśmy wykorzystać go w naszym przepisie...choć różyczki też starliśmy ;) Składniki 500 g filetów z dorsza 1 brokuł (może być sam "głąb") bułka tarta mąka 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz

R'n'G Kitchen
pyszniutka makrela z majonezem,kiszonym ogórkiem i... 122

pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez 3 łyżki, szczypiorek 1/2 pęczka makrelę wędzoną dokładnie obrać z ości i wkładać do miski ogórki, cebulę, szczypiorek drobno pokroić i wsypać do ryby dodać pieprz mielony, majonez i dokładnie wszystko wymieszać schować do lodówki na 30 minut aby smaki się "przegryzły" - smaczna pasta do pieczywa ciemnego, tostów, faszerowania jajek..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z wędzonego halibuta 145

jajka 2 małe ogórki 1 mała cebula 2 łyżki twarogu 1/2 łyżeczki musztardy 1/ łyżeczka ketchupu pieprz i sól do smaku WYKONANIE Rybę rozdrabniamy. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę,rozdrabniamy,  a następnie dodajemy do ryby. Jajka gotujemy na twardo rozdrabniamy dodajemy do pasty. Na koniec uzupełniamy twarogiem. Przyprawiamy musztardą , ketchupem, solą i pieprzem. Dobrze wszystko mieszamy. Pasta

W kuchennym oknie Ewy
ZUPA OGÓRKOWA BIELONA Z BOCZKIEM 142

śmietany 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany tym zupę ,zabielamy śmietaną i wkładamy poszatkowane i ugotowane osobno ogórki ,Zagotować.Na rozgrzanej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa rybna 149

Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy

Bajeczna Kuchnia
Rosół z karpia z pulpecikami 129

Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mi

Bajeczna Kuchnia
Pasta jajeczna z wędzonym halibutem 117

Ostatnio trafiłam na promocję wędzonego halibuta. Jako, że bardzo lubię tą rybę nie mogłam przegapić takiej okazji :) Pomysł na jej wykorzystanie przyszedł później, a zainspirowałam się przepisem pochodzącym z bloga „Kuchnia w zieleni”. Pozmieniałam jednak proporcje, coś pominęłam… Pasta wyszła bardzo delikatna i smaczna. Idealna jako dodatek do świeżego pieczywa (ja uwielbiam ciemne). Sprawdzi się nie tylko na śniadanie(...)niezbyt miła niespodzianka, gdy trafimy na jakąś podczas jedzenia :)). Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy też je drobno posiekać), a następnie dodajemy do ryby. Dorzucamy posiekany szczypiorek oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dodajemy majonez (można dać więcej, ale pamiętajcie, że halibut sam w sobie jest tłusty i soczysty więc pasta i tak będzie

MyCookBook.pl
Pstrąg w galarecie 161

szaszłyków. Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam 1/2 litra klarownego wywaru, zagotowałam, dodałam 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Galaretkę wystudziłam, tężejącą zalałam pstrągi

Darcia w kuchni