prosta do zrobienia. Przyznam, że robię ją wtedy kiedy nie mam czasu na wydziwianie. Jest łagodna w smaku, słodkawa, pasuje właściwie do wszystkiego. Dobrze w jej towarzystwie smakuje mięso, ryba czy choćby pierogi. Można oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem ulubionych ziół, pieprzu czy ostrej papryki, ale ja dzisiaj proponuję wersję najprostszą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRyba na obiad to dobry pomysł na pyszne danie. U nas pojawia się niekoniecznie w piątek. Przygotowuję ją wtedy kiedy mamy na nią ochotę i gdy uda się kupić świeżą. W wielkim mieście to drugie wcale nie jest takie oczywiste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha ! A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "na winie" bo bierzemy to co nam się pod ręce nawinie. Wystarczą świeże liście sałaty, jakieś warzywa, ryba lub wędlina czy jajka i coś do polania. Pomysłów na kombinacje jest nieskończenie wiele i ciężko dokładnie powtórzyć taką samą. Każda będzie wyjątkowa, niepowtarzalna a jak bardzo pyszna to już zależy tylko
Smaczna PyzaZacznijmy może od jedzonka:) Moja propozycja na dziś: Rybka w porach Składniki: 4 filety ryba 1 szt por 1 szt majonez do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzekąskę, na dobrą sprawę to propozycję podania medalionów z łososia, których odkrycie na sklepowym stoisku uradowało moje łososiożerne podniebienie:) Same medaliony wyglądają niepozornie: ale każdy, kto lubi ryby doskonale wie, że muszą smakować pysznie. W sprzedaży pojawiają się również ich wzbogacone wersje - ze szpinakowym bądź pieczarkowym nadzieniem. Stanowią naprawdę pyszną, gotową przekąskę. Ja wykorzystuję je również
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś w roli głównej makrela . Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol i działają przeciwbólowo. Jej największą wartością jest selen - pierwiastek, który ma ogromny wpływ na naszą odporność, chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników a także wpływa na pracę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacytryny przyprawa grill ziołowy Kamis do warzyw olej do skropienia warzyw Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę, ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam(...)ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby. Podpowiadam aby rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki i nieraz spada z patyka. Najlepiej umieścić ją między warzywami. Szaszłyszki grillować
Monia miesza i gotujeimbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania ryb majeranek do oprószenia ryb 2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę(...)przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić aby składniki się połączyły. Do naczynia (u mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryc pozostałymi warzywami. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą
Monia miesza i gotujeSkładniki na 3 porcje: 3-4 filety mintaja Pęczek koperku Małe opakowanie śmietany – u mnie 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki Kubek bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Rybę rozmrozić, opłukać i wysuszyć. Ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki. Bulion wlać do rondla. Dodać do niego posiekany czosnek i koper. Ewentualnie(...)smaku. Chwilę gotować. Do miseczki przełożyć śmietanę, dolać do niej wywar. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do rondla. Następnie zagęścić sos mąką (wymieszaną z wodą za pomocą trzepaczki). Rybę z obu stron usmażyć na odrobinie oleju. Wyłożyć na talerze i polać sosem. Podawać z ziemniakami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdalej do mojej relacji. Gdańska Starówka oprócz jarmarku przyciąga także licznymi restauracjami i kawiarniami. Chodząc od stoiska do stoiska można nieźle zgłodnieć, więc wybraliśmy się z A. do smażalni ryb – Oskar (przy gdańskim Żurawiu), w której się po prostu zakochałam! Już dawno nie jadłam tak dobrze usmażonej i świeżej rybki. Albo to ja byłam tak głodna, że wszystko(...)morskiego i wszystko kojarzy mi się ze statkiem). Od razu, gdy zobaczyłam to miejsce, wiedziałam, że muszę tam zahaczyć. Ceny były przystępne, a porcje duże (płaci się za wagę ryby; my wybraliśmy po mniejszym kawałku; w menu jest także wybór dodatków w postaci frytek, surówki itp.) . A na koniec muszę Wam wspomnieć o moim odkryciu roku- lodach azotowych ! Jako
Fabryka pomysłówWykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu
Czerwona Porzeczkadodajemy do Śmietany która przyprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na połówki. Rybę dobrze obieramy z skóry i ości jednocześnie dzieląc ja na mniejsze kawałki. Na foli plastikowej kładziemy tortille i smarujemy łyżka gęstej śmietany z ziołami. Na to układamy pasek z trochę ryby sałaty pomidorków i cebulek. Dokładnie i ciasno zawijamy tortille i obwijamy folia spożywczej
cookplpołączenia jogurtu naturalnego i majonezu, ja używam w równej ilości obydwóch składników. Jeżeli chcecie bardziej light użyjcie więcej jogurtu. Dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy (nie solimy dużo, gdyż ryba jest już słonawa). Całość dokładnie mieszamy. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje
cookpl