Wczoraj oceniliśmy to danie jako najlepsze jakie jedliśmy w naszym życiu. Coś w tym jest, idealny balans między wszystkimi smakami. Spróbujcie, polecam.
Mango Papajadwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy, a w smaku
Moniki SmakołykiTrochę wkurzający podczas rozprowadzania go na płatkach glonów. Ocet ryżowy. Nadaje charakterystyczny smak. Płatki glonów nori. Zawsze się zastawiałam co tak capi w sushi. I zawsze zwalałam to na rybę. Sorki, łosiu. To najtrudniejsza część, gdyż od stopnia ugotowania ryżu zależy dobrze zrobione sushi. Trzeba w odpowiednim czasie wyczuć moment i zdjąć garnek z gazu ;) Potem ryż wystudzamy, dodajemy
bastalenaważne, że te sosy są pakowane w tradycyjne, estetyczne opakowania szklane. Sosy o nowych smakach na pewno znajdą swoich smakoszy, bo Arrabbiata, Basilico oraz Puttanesca podane z makaronem, rybą czy mięsem były znakomite. Mogłyśmy się o tym przekonać same degustując je z makaronami. Basilico z bazylią i Arrabbiata z papryczką chili oraz Puttanesca z oliwkami i kaparami podane
Proste Potrawyzacznie odrywać się od ścianek garnka skończyć gotowanie Wylać polentę na płaski talerz, wyrównać powierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5
Proste PotrawyRydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach . Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis podpatrzony na Smaczny.pl. od Jolci. Gorąco polecam. Na moim stole gości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć
Praktyczna plSzybki , pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią : "Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu
Smaki Edytyjakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego
Truskawkowa FiestaJogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana
Kraina Tysiąca SmakówSzaszłyki z sosem charmoula Marokańskie kefty Pity z klopsikami, botwinką, fetą Pity z rybą i surówką Kanapeczki z halloumi Cypryjskie kanapki
Chilli Czosnek i Oliwalubię i jajecznicę i gorgonzolę, na pewno polubię ja razem :) zawsze.oliwek 2011/12/18 18:18:03 hej :) miło mi Cię poinformować, ze dostałaś wyróżnienie w moim konkursie na przepis z rybą :) niestety nie zostawiłaś swojego maila. napisz proszę na : zawsze.oliwek@gazeta.pl swoje dane teleadresowe, abym mogła wysłać drobny upominek :) sowa_nie_sowa 2011/12/18 20:31:40 Kulinarnespotkania - "podkręcona" to dobre słowo:) Xbluebluex
Zdrowa Kuchnia Sowyskóry, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy, sól ziołowa, pieprz kolorowy świeżo zmielony, zioła prowansalskie. Przygotowanie Rybę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Oprószyć świeżo zmieloną solą ziołową i kolorowym pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Cebulę pokroić
Z miłości do słodkościzakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem. Do tego jej wykonanie jest banalnie proste! A sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku
Pasja Smaku