ryby w zalewie - 939 przepisów (strona:35/63)

SAŁATKA Z CIECIORKĄ I TUNCZYKIEM 157

Czasem zamiast treściwego obiadu, przy którym spędzimy mnóstwo czasu, nachodzi ochota na coś pożywnego, a lekkiego zarazem. Tak przygotowana sałatka z tuńczykiem białym, nie tylko ładnie

Z Majeczką w kuchni
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 191

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i

SzczyptaSmaQ
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie ryżu 1589

window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie ryżu jest szybka i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie tuńczyka, to polecam Wam również inną warstwową sałatkę z tą rybą w roli głównej: sałatka warstwowa z tuńczykiem, serem i jajkiem Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie ryżu – Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 2 ogórki szklarniowe(...)kształcie ryżu – Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do całkowitego odcedzenia i ostudzenia. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Na dno miski wyłożyć połowę makaronu, na nim rozsmarować łyżkę majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wysypać połowę puszki kukurydzy i jednego pokrojonego w kostkę ogórka

Kulinarne Przeboje
Śledzie dobrze przyprawione 147

Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta. Składniki ok. 400 g filetów śledziowych a'la Matjas (dwa opakowania) 2 białe cebule 1 pęczek szczypiorku(...)szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule i pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno i mieszamy razem w misce. W małej misce robimy mieszankę przypraw

My Chcemy Jeść
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, BRZOSKWINĄ I KUKURYDZĄ. 230

Małe smakołyki, co podjadać da się tu i ówdzie. Niewielkie przyjemności, niekoniecznie słodkie. Kuszące swą prostotą,a powalające smakiem. Znasz to? Na pewno. Chodzą za Tobą

W kuchni Karmel-itki
Śledź z suszonym pomidorem / Herring with dried tomatoes 193

Po śledziach z rodzynkami , oraz śledziach z cebulką i jabłkiem dziś kolejna odsłona - z  suszonymi pomidorami. Uwielbiam suszone pomidory! W ostatnim letnim sezonie zaczęłam je

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron z tuńczykiem i kaparami 217

Pomysł na szybki obiad. Makaron najlepiej pappardelle- szerokie wstążki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie. składniki: 400 g makaronu 2 puszki tuńczyka

Monia miesza i gotuje
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 397

sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko . Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli(...)bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek) dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynujemy kurczaka. Odkładamy w chłodne miejsce (najlepiej

Pobite gary Barbary
Sałatka warstwowa ze śledziem + film 1005

sałatka warstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.   składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych(...)posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie majonezu. Warstwę ogórków pokrywamy odsączonymi z zalewy buraczkami, smarujemy pozostałym majonezem i posypujemy pieprzem. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy

Smakowite Dania
Śledzie z jajkiem w śmietanie 147

filetów śledziowych matiasów (ok.1000 g) 2-3  cebule 4 jajka pieprz świeżo zmielony ok. 1000   g śmietany kremowej (min. 12 %)           Składniki zalewy: 150 ml wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu 10%   Wykonanie: Śledzie opłukałam i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam do namoczenia(...)Cebulę pokroiłam w piórka , przelałam wrzątkiem na sitku i odstawiłam.   Zrobiłam zalewę: W rondelku zagotowałam wodę i dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem octu, który wlałam po przestudzeniu.   Zalewę zostawiłam do całkowitego wystudzenia.   Śmietanę przelałam do dużego naczynia, dodałam przetarte żółtka i partiami prawie całą zalewę. Trzeba próbować i smakować. Wymieszałam.   Płaty śledziowe odsączyłam z wody

Kuchnia u Krysi
Śledzie z salsą babci Basi 178

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 139

Patrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich.Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret 154

około nawet bez mięsiwa! Ziemniaki w mundurkach Składniki: na 4 porcje 6 ziemniaków średniej wielkości 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku ¼ czerwonej cebuli 1 łyżka kaparów w zalewie Sos winegret 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka dowolnych ziół sól do smaku pieprz, opcjonalnie Umyj ziemniaki i ugotuj(...)cytryny. Wsyp sól, pokrojone drobno zioła, zakręć i mocno wstrząśnij. Opcjonalnie, przypraw sos pieprzem. Polej sosem gorące ziemniaki. Podaj ziemniaki w mundurkach jako gorącą przystawkę do mięsa lub ryby. Spara Spara Spara Spara The post Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Spaghetti alla putanesca, czyli makaron dla zabieganych 129

jadamy najchętniej. Spaghetti alla putanesca samo w sobie nie jest zbyt sycące, polecam je więc raczej na kolację, albo na obiad, ale w połączeniu z sałatką lub kawałkiem grillowanej ryby. Spaghetti alla putanesca Składniki / na 4 porcje: 400 g spaghetti oliwa 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 3 fileciki anchois, posiekane 2 świeże papryczki chilli pokrojone(...)Jeśli akurat nie masz w domu pomidorków koktajlowych, zamień je na suszone pomidory. Wystarczy dodać 6 sztuk pokrojonych w paski. Do makaronu możesz dodać też łyżkę kaparów odsączonych z zalewy.  Przygotowanie spaghetti alla putanesca: Zagotuj wodę w dużym garnku, posól i wrzuć spaghetti. Gotuj al dente według instrukcji na opakowaniu (ok. 10 minut). Gdy makaron się gotuje, przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 233

kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dań zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa(...)rozcieramy z cukrem, wlewamy sos sojowy, olej, wsypujemy mielony imbir. Do marynaty wkładamy cienko pokrojone w poprzek włókien mięso i dłonią rozdzielamy je w marynacie na plastry, tak by zalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę do zamarynowania na czas 30 minut do godziny. Dłużej tak cienkim plasterkom nie potrzeba. Po zamarynowaniu wołowiny przygotowujemy makaron lub ryż i zostawiamy

Karo in the Kitchen