Choć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was
Fabryka pomysłówPrezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy(...)delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe! Przepyszne połączenie smaków. Gorąco polecam
SMYKWKUCHNIdelikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku
Ogrodnik w podróżykolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad. Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki. Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci nic na odgrzewaniu, więc z powodzeniem przygotujecie je na 2 dni. SKŁADNIKI(...)łososia 200 g zielonych szparagów ¹⧸₂ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła ¹⧸₂ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego DO PODANIA: ¹⧸₃ papryczki chili (można dać więcej), ćwiartki limonki do wyciśnięcia, listki kolendry WYKONANIE KASZA :Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypujemy kaszę. Prażymy na średnim ogniu około
cool and mintyŚledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności
Kulinarne PrzebojeLekka sałatka z sosem winegret. Składniki 150 g makaronu 100 g łososia wędzonego 4 jajka 2 garści roszponki 1/2 puszki kukurydzy winegret: 4-5 łyżek oleju
czarrna od kuchniRating: Lubię ryby, ale łososia jako jedyną rybę nie lubię – to chyba piszę w każdym poście dotyczącym ryby. Próbowałam, testowałam łososia na kilka
Magiczny Garnekości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy(...)wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut
Poezja smakusałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem(...)oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną
SzczyptaSmaQSkładniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa
Gaździnka warzyTajska zupa w kilkanaście minut :) Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili(...)trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj. Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj. Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem
SzczyptaSmaQporcją orzeźwiającej surówki( proponuję sałaty + pomidory). Pół godziny i obiad gotowy. Ten typ marynaty stosuję do ryb o mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta(...)łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni
Buniabaje w kuchninaturalnegopół łyżeczki musztardyWYKONANIEGotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy na różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy
W kuchennym oknie Ewyłososia skórka z 1/2 limonki 1/6 papryki żółtej 1/6 papryki zielonej 1/6 papryki czerwonej 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka słodko- pikantnego sosu chilli TaoTao 1 łyżka soku z limonki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Rybę drobno posiekaj. Warzywa dokładnie umyj i również bardzo drobno posiekaj. Sparz skórkę z limonki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Składniki przełóż
ClauditteMissCooking