ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:70/236)

Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 158

pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 166

uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Pita 179

następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść

Smakowity Blog Kulinarny
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 169

milionów butelek. Wina są doskonałym partnerem do jedzenia. Te z Doliny Loary Idealnie uzupełnią bardzo różne potrawy. Wytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty

królestwo garów
Chrupiące ziemniaki z piekarnika 61414

stopni na ok. 40 min. Ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące z wierzchu i nie powinny być wysuszone ;) Ja takie ziemniaczki najbardziej lubię z domowym sosem czosnkowym ale pasować będą do wszelakich dań mięsnych i ryby

Pelusiowa Kuchnia
Pieczona makrela z sosem tatarskim 141

Dzisiaj proponuję pieczoną makrelę, jakby nie patrzeć dzisiaj jest piątek ( niektórzy mówią – piąteczek ). Makrelę oczywiście każdy zna. Dużo ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo dodałam do niej sos tatarski. Składniki: Makrela (d owolna ilość ) Sól Otarta skórka z cytryny Koperek Sos Ogórek korniszony Kapary Cebula majonez Sól Pieprz Wykonanie: Makrelę wkładamy do naczynia do zapiekania ( najlepiej na pergaminie

Smaki Ewy
Chimichurri 197

wodą w rękawiczkach). Przygotowane składniki drobno posiekać. Dodać oliwę, wymieszać. Doprawić octem, solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodać jeszcze trochę oliwy. Sos odstawić, aby smaki się przegryzły. podawać do mięs i ryb (grillowanych lub pieczonych) Można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej dla pełnego uwolnienia aromatów. Smacznego! Przepis dodaję

Pełny talerz
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 149

talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka

Marder&Marder Manufacture
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 399

rozpoczęły się od kilku słów wprowadzenia od Grzegorza Łapanowskiego, który omówił działanie urządzenia Tefal i przedstawił nam swoje danie pokazowe, w którego skład wchodził sos holenderski wykonany w urządzeniu Cuisine Companion, podany razem z rybą i cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała wymyślone przez Grzegorza dania. Jedni

Plate of Joy
Łosoś w orzeźwiającym sosie 199

oczywiście wszystkich innych ryb!). Wszystko zostało już powiedziane i napisane. Ale według mnie to właśnie łosoś  ma najwspanialsze walory smakowe ze wszystkich ryb, jakie jadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula

Kuchnia Prezydentowej
Ziemniaczane Kulki 329

Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać

Mama Gotuje
Śledzie w sosie musztardowym 349

Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2

kulinarnyswiatdomi
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 218

Stwierdziłam ostatnio, że jemy stanowczo za mało ryb :-( I nie to, że nie lubimy, tylko jakoś tak wychodzi. Rybkę trzeba zjeść świeżutką z patelni

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 285

koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego

Złote przepisy
Kanapki z nori 416

białej rzodkiewki marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie

OstryKęs
BLINY NOWOGRODZKIE, czyli pszenno-gryczane 183

jedno z bardziej znanych dań kuchni kresowej. Wszyscy nasi wschodni sąsiedzi mają swoją recepturę na te drożdżowe placuszki.  Bliny najczęściej podaje się z rybami, kawiorem, ale można też na słodko lub z mięsnymi sosami. Muszę przyznać, że smakują mi dużo bardziej niż pampuchy.  Przepis: Hanny Szymanderskiej Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 265

także tłuszczu (głównie oleju) i wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się

Ratunku obiad
Łosoś w cieście francuskim 149

kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu. KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach(...)Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka dziecka

Z notatnika
Karp w migdałach 426

strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi do dołu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia pierwszej partii przygotować drugą, a potem również usmażyć. Obsmażone kawałki karpia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować sos. Sos 10 g cukru 30 g rodzynek 160 ml czerwonego wytrawnego wina(...)gotować do zmniejszenia objętości o połowę. Z patelni po smażeniu ryby usunąć pozostały olej i resztki płatków migdałowych, wsypać cukier i rodzynki. Gdy cukier zamieni się w złoty karmel (nie brązowy!) całość zalać winem, wymieszać. Odczekać kilka minut, aż rodzynki zmiękną, a karmel się rozpuści. Do sosu zetrzeć jeszcze trochę skórki z cytryny, dolać wywar z ości. Na wolnym

Pełny talerz