ryby smażone - 3566 przepisów (strona:79/238)

Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 167

Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna(...)Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Dorsz w porach i marchewce 174

mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą(...)tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 183

mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą(...)tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 153

Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów

Kuchnia w czekoladzie
Stek z tuńczyka i sałatka z rukolą, kaszą kuskus, awokado, orzechami i sokiem z granatu 114

oliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus 1/2 pomidora 1/2 awokado ser pleśniowy srebrzysty orzechy włoskie oliwa z oliwek sok z 1/2 granatu 1/2 cytryny Wykonanie : rybę umyć, osuszyć, z obu stron natrzeć mocno oliwą z oliwek, solą i pieprzem (dość sporo). Odstawić na 15min w temperaturze pokojowej. W małej miseczce umieścić kaszę kuskus i zalać wrzątkiem(...)dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z połowy granatu. Tuńczyka przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć po 3minuty z każdej strony, nie dodając już żadnego tłuszczu. Rybę podawać z sałatką, całe danie lekko skropić sokiem z cytryny i raz jeszcze całość oprószyć pieprzem. To jest pyszne! Artykuł Stek z tuńczyka

Raj dla Podniebienia
ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 138

SKŁADNIKI :  4 filety ze śledzia  2 jajka sok z cytryny mąka do obtoczenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :   Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Filety obtaczamy w rozmąconym jajku, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
masło, margaryna czy mix 133

częste spożywanie produktów bogatych w te kwasy powoduje nowotwory przewodu pokarmowego. Margaryna Do smarowania pieczywa używamy zazwyczaj margaryn miękkich. pakowane są plastikowe opakowania. Natomiast margaryny twarde używane są do smażenia i pieczenia, sprzedawane w kostkach. Margaryna jest produktem roślinnym i nie może zawierać tłuszczów zwierzęcych, jeśli natomiast je zawiera to nie jest już margaryna tylko miksem. A teraz ciemne strony(...)tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, -  grilluj  , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude

NaKońcuJęzyka
Kotleciki z dorsza 112

robiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora roku i uwielbia ryby :) Składniki: 80 dkg świeżego fileta z dorsza , 2 jajka , sól , biały mielony pieprz ostra mielona papryka , natka pietruszki , 1 sucha bułka , 1 mała cebula , bułka tarta , 3 łyżki oleju , + olej do smażenia . Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Cebulę(...)odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Lekko zwilżonymi rękami formować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Takie kotleciki można przygotować z każdej dostępnej ryby. Są bardzo soczyste, smaczne i znacznie zdrowsze niż kupione w sklepie. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOKTAJL: ARBUZ I MIĘTA. 162

Słońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem

W kuchni Karmel-itki
ZUPA RYBNA Z CURRY I BANANEM 181

ryba miała niezasłużenie złą opinię.Tymczasem ich mięso jest delikatne , chude ,dobre na zupę, kotlety ,do smażenia i zapiekania.Jednak przyrządzamy je krótko,bo szybko się rozpadają.Zupa jest delikatna i ładnie pachnie.Myślę ,że to z powodu dodanego banana.Danie dla smakoszy ryb i dań orientalnych.Danie ma tylko 230 kcal. 30 dag.dorsza 1 l.bulionu 2 łyżki masła,1 łyżka mąki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety rybne 145

szklanki mąki - do panierowania pół szklanki bułki tartej - do panierowania gumowe rękawiczki - do panierowania (opcjonalnie)  olej lub oliwa do smażenia Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości, a następnie po ostudzeniu przeciskamy je przez praskę do większej miski. Rybę rozmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Drobno ją siekamy i pozbywamy się ewentualnych ości. Wrzucamy do miski z ziemniakami(...)bierzemy większą garstkę masy ziemniaczano-rybnej i formujemy kotlety. Obtaczamy je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Z podanej ilości wychodzi ok 6-7 dość sporych kotletów. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by ładnie zbrązowiały. Świetnie smakują z ziemniaczkami, frytkami i surówką colesław - smacznego

Cooking Monster
Smażone krewetki 153

Klasyczny przepis na SMAŻONE KREWETKI z dużą ilością masła i... Artykuł Smażone krewetki pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 246

zeszkli. Na patelnię wrzucamy paprykę i posiekane oliwki. Zmniejszamy gaz i smażymy razem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy.   NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana(...)średnia czerwona papryka 1 średnia czerwona cebula 10 czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia czerwone pesto z pomidorów (3-4 pełne łyżki) sól pieprz cayenne lub mielone chili suszone oregano SKŁADNIKI - NADZIENIE Z RYBĄ 1 puszka tuńczyka Calvo w oliwie 250-300g szpinaku baby 1 mały bakłażan 2 ząbki czosnku zielone pesto

Karo in the Kitchen
Kotleciki rybne z kaszą jaglaną 193

osób: 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (210 g) 2 szklanki wody 350 g usmażonej/upieczonej białej ryby (waga po obraniu!) koperek, szczypiorek (kilka gałązek) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz masło klarowane do smażenia Kaszę opłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody oraz posolić. Gotować pod przykryciem(...)zostawić pod pokrywką do przestudzenia. Filety z ryby pozbawić ości oraz skóry (trochę skórki możemy zostawić do zmiksowania). Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Obraną rybę zmiksować za pomocą blendera. Kaszę wsypać do miski. Dodać zmieloną rybę. przesmażoną cebulę, czosnek, posiekany koperek i szczypiorek. Na sam koniec

Ugotować
Pstrąg z imbirem 153

cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry(...)maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przez kilka minut smaż warzywa. Tak przygotowane warzywa przesyp do naczynia żaroodpornego, a na nie połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Rybę

KuchniaWeDwoje.pl