Składniki: - tołpyga filet - ziemniaki - brokuły - masło 2 łyżki - 2 łyżki śmietanki - sól - cytryna Ugotowane ziemniaki, ugniatamy tłuczkiem z masłem i śmietanką. Rybę smażymy na maśle obtoczoną mąką pszenną. Smacznego! Proste i bardzo dobre
SMYKWKUCHNIłyżki- tajski sos bazyliowo- cytrynowy lub pasta z trawy cytrynowej - olej roślinny - łyżka tajskiego sosu rybnego Wykonanie: Rozgrzać olej w gorącym woku, rybę kroimy na kostkę (ewentualne ości usuwamy), rybę smażymy 3-4 minuty, zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, sos ma zgęstnieć (około 7 minut), następnie dodajemy owoce morza, dusimy
SMYKWKUCHNIbazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Dodatki warzywne i ziołowe zależą już od naszych upodobań. Sałatka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych np. ryby ( Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami ) oraz jako dodatek do dań z grilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus natka pietruszki lub świeża mięta
OstryKęspoezja... Tak więc polecam ją również osobom, które tak jak i ja nie są smakoszami tej przyprawy. Druga jest tradycyjna- z marchewką. Polecam oczywiście obydwie, idealne do smażonej ryby ale nie tylko :-) Składniki na wersję z kminkiem: - 0,5 kg kapusty kiszonej ( najlepiej surówkowej) - 2 kopiaste łyżeczki kminku - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka ksylitolu ( lub cukru
Smaczne Zdrowesmacznie zjeść- w 30 min. Kurczak pilaw. Skad pochodzi potrawa? Pilaw (także pilau , pulau , pulao , płow , pilaf , pilafi ) -potrawa wschodnia, z XVI-XVII wieku, orginalnie zawierająca baraninę I ryby smażone w oliwie lub gotowanych w rosole z dużą ilością przypraw korzennych . Jest przepyszna I nie zmusza nas :) do siedzenia cały dzień w kuchni, ale....robi wrażenie, jakbyśmy spędzili
Smaki EdytyLubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia, wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitartej jajko łyżka mleka sól, pieprz Jajko rozbełtałam wraz z mlekiem. Otręby wymieszałam z bułką. Rozmrożone filety panierowałam w jajku i sypkiej mieszance. Na patelni rozgrzałam olej. Ryby smażyłam na złoto, z obu stron. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiCałujesz czule w usta i tulisz mnie w ramionach. Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy. "A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki robić, święta idą! DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. /pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej
W kuchni Karmel-itkigrecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra(...)cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy
NA MOIM TALERZUSkładniki : 2 duże dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia(...)cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem Maczać dzwonka ryby z obydwu stron w panierce z jajkiem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy rybę, wpierw skórką do dołu Smażymy na głębokim tłuszczu z obydwu
Proste PotrawySkładniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec(...)smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na olej, na którym smażyła się ryba wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodać warzywa, posolić i chwilę dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać wodę, koncentrat, przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gdyby sos był zbyt
talerz przyjemnościfiletów z ryby 4 cebule 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów pieprz cytrynowy sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy kroimy na niewielkie kawałki, kładziemy na ręcznik kuchenny obsuszamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym zostawiamy na 10 minut. Rybę obtaczamy w bułce wymieszanej z mąką. Smażymy(...)rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną rybę kładziemy na ręcznik kuchenny aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Cebulę obieramy przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło dodajemy cebulę smażymy, następnie dokładamy pokrojonego w kostkę ananasa, dusimy razem ok 10 minut. Pomidory oraz sok z ananasa miksujemy razem, wlewamy do rondla. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje doprawiamy solą
kgwjanczewodania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry smażone . 1 kg fląder, 2 jajka, sól, mąka do oprószenia, 100 g tartej bułki, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem(...)przepisie ryba jest tylko smażona, ja zrumienioną rybę wstawiam do piekarnika. Flądry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut na 10 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Z jedzeniem fladry
królestwo garówpozostałe składniki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia(...)Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Dołożyć do zawartości patelni
Grunt to przepis!