Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy 189zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa. Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej jest przygotowanie z zielonych listków wartościowej pasty. Zmiksowane listki z solą zalane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dlaczego warto mieć w domu akwarium? 275podwodny świat jest naprawdę interesujący i piękny, to przynosi też ukojenie po długim wyczerpującym dniu. A w dzisiejszym świecie, to zaleta nie do przecenienia. Uspokajające działanie ryb jest faktem naukowym Tak, dobrze czytacie. Zostały przeprowadzone nawet badania potwierdzające, że hodowla rybek w akwarium pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy oraz psychikę. Podobno obserwowanie życia rybek wycisza, uspokaja i przynosi
Słodkie okruszki
Pieczone marchewki z serem kozim 184podkreśla jej niesamowitą słodycz i delikatność. Miękki kozi ser po chwili lekko się topi, dzięki czemu całość jest cudownie kremowa. To danie sprawdzi się jako lekki obiad, dodatek do ryby lub mięsa, albo pyszne warzywo do pieczonej bagietki. Wypróbujcie swoje ulubione połączenie. Komu potrzebne mięso, skoro warzywa są takie pyszne? Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 40-50 minut
wiecejwarzyw.pl
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 179cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko
W kuchni Katie
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 231blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych
W kuchni Katie
Błonia Bistro 196dania obiadowe to makarony, risotta, gnocchi i tortellini czyli specjały kuchni włoskiej Bardzo smaczny był np. makaron tagliatelle z kurczakiem (25 zł). Polecam. Lokal serwuje również dania z rybami i owocami morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania
I LOVE LIFE
Niedzielny obiad ze smakami świata 156pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu i cayenne, cebuli, tymianku, oraz nasion selera. Harissa to tradycyjna pasta chili używana kuchni krajów Afryki Północnej
Ugotowane pozamiatane
Właściwości zdrowotne i smakowe curry 211potrawami. Świetnie sprawdza się w połączeniu nie tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej. Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić i wypróbować w kuchni nowe
Trochę smaku
ŁOSOŚ Z GROSZKIEM I KAPARAMI 174Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu. Dla 6 osób Przygotowanie: 25 min Smażenie: 55 min ● 6 filetów z łososia (ou de filets) ● 500 g świeżego groszku ● 6 dużych ziemniaków ● 1 cebula ● 2 łyżki kaparów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gnocchi zapiekane z tuńczykiem 193bardzo długiej przerwie, wracamy z przepisem na bardzo szybką zapiekankę. Dzisiaj Wielki Piątek, więc i zapiekanka z rybą, a dokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim. Przepis: Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym cebula, my użyliśmy świeżej zielonej cebulki puszka pomidorów
KasiaiKrzysiu.pl
Si, pero no. 154Robienie popcornu na wodzie i oliwie. 3. Unoszący się wszędzie zapach przyrządzanych owoców morza. Klaudia 1. Kuchnia tradycyjna polska/staropolska – pierogi. 2. Lody w Japonii (m.in. o smaku ryby). 3. Potrawa: paella. Iza 1. Kuchnia koreańska, kimchi. 2. Sushi burrito . Ridiculous. 3. Horchata. Wywiady krótkie, ale treściwe, prawda? Dla ciekawych – galeria zdjęć w bonusie. Nasze przygody małe i duże
Gotuj po hiszpańsku
Baron de Ley, 3- Vinas Blanco Reseva, 2015 199mający potencjał do starzenia. Bardzo wysokiej jakości. Do czego: może być podane jako elegancki aperitif, jednak wg mnie wino to prosi się o dobre jedzenie. Będzie idealne do grillowanych ryb i owoców morza pod różną postacią, jednak najbardziej widzę je do krewetek black tiger z grilla z jakimś lekkim maślanym sosem lub FASZEROWANYCH KALMARÓW . Ode mnie: wino bardzo eleganckie, dosyć
Kate's Kitchen
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 188jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Śledź imbirowy z żurawiną Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta
Kulinarne przygody Gatity
KUCHENNA APTEKA #31 - OLEJ Z PESTEK DYNI 182porównaniu z omega-3 jest niezdrowa i sprzyja stanom prozapalnym, dlatego należy pamiętać o ich osobnym dostarczaniu do organizmu poprzez spożywanie m.in. oleju lnianego, siemienia lnianego, tłustych ryb morskich olej zachowuje swoje właściwości wyłącznie, gdy jest wyciskany na zimno (w temperaturze do 40°C) i nierafinowany spożywamy go tylko i wyłącznie na zimno! dzienna dawka nie powinna przekraczać
Kuchnia MagdaLeny