ryba - 22624 przepisów (strona:414/1509)

Śledź w occie z cebulką i papryką 139

Składniki: 1 kg świeżych tuszek śledzi 2 cebule 1 papryka przyprawa cytrynowa do ryby mąka olej do smażenia zalewa: 3 szklanki wody   3/4 szklanki octu   3 płaskie łyżki cukru   1 łyżeczka soli liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śledzie oczyściłam, wyciągnęłam grzbiety i boczne ości posypałam cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić

Darcia w kuchni
roladka z pstrąga na szpinaku 166

Składniki: 2 świeże pstrągi 500 gram świeżego szpinaku 10 orzechów włoskich 1/3 opakowania sera feta 2 łyżki śmietany przyprawy: świeży czosnek, sól, pieprz, cytryna Sposób wykonania: Rybę wyfiletowałam , każdą poporcjowałam na 4 kawałki, posypałam solą, pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Szpinak umyłam, liście pokroiłam na mniejsze kawałki. na patelnię dałam odrobinę masełka i szpinak, zblanszowałam, dodałam 2 łyżki śmietany, sól(...)czosnek, delikatnie odparowałam, przestudziłam. Na każdy środek ryby nałożyłam łyżeczkę szpinaku, zawinęłam, szpinak który mi pozostał  rozłożyłam równomiernie w naczyniu do zapiekania. Na wierzch położyłam roladki każdą z nich udekorowałam fetą i orzechem włoskim. Resztę orzechów rozdrobniłam, posypałam po szpinaku. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Rybkę piekłam przez 35 minut

Darcia w kuchni
klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej 166

składniki: 500 gram ryby ( u mnie ze skórą ) 500 gram łopatki 2 jajka garść bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, wegeta, czosnek zalewa: 4 szklanki wywaru od gotowania klopsików 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru dodatkowo: 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka soli kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo

Darcia w kuchni
okoń z piekarnika na maśle z pietruszką, cytryną... 145

naczyniu żaroodpornym do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!! okonie kupiłam u rybaków i dostałam do nich śledzia większego, też

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz z piekarnika na kołderce z bakłażanem i pomidorków 236

skropić trochę oliwą. Ułożyć rybkę na górze i posypać wszystko delikatnie mieszanką z suszonych ziół oraz skropić rybkę sokiem z cytryny ( nie jest to konieczne ) Podobno cytryna wzbogaca smak ryby Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekać 12-15 minut. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 181

zimą, napój ten podawany jest z lodem. Skoro jesteśmy nad morzem to co jemy – owoce morza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić ją w piach pod kątem 45 stopni

Right Behind The Kitchen
RYBA PO GRECKU 134

Rybę po grecku   można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach(...)minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego i wymieszałam.      Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny.    Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe.     Smacznego

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 156

Makrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3,  jod,  fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.   Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek(...)Sposób przyrządzania:      Pokroiłam drobno cebulkę i dymkę. Rybę dokładnie obrałam.                                          Ugotowane na twardo jajka pokroiłam w kostkę

potrawyregionalne
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 162

Paella jest potrawą hiszpańską. Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera. Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu. Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie... ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić się smakami i składnikami. Smakowała wybornie(...)kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam z cebulą. Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki. Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku. Następnie pokrojoną nas kawałki rybę. zielony groszek mieszankę owoców morza   Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane  i potraktowane jako następny

potrawyregionalne
PIECZONY ŁUPACZ 312

ŁUPACZ jest rybą morską z rodziny dorszowatych. Przyrządzałam go też w curry w mleczku kokosowym Składniki: filet z łupacza sól kolorowy pieprz cytrynowy pieprz olej cytryna Wykonanie jest bardzo proste. Filet ułożyłam na blasze do pieczenia,skropiłam cytryną i polałam go niewielką ilością oleju. Doprawiłam przyprawami i wstawiłam do piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Rybę

potrawyregionalne
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 180

Sola jest chudą rybą atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają   kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku rozmroziłam

potrawyregionalne
śledziowa sałatka 182

obieramy i kroimy w drobną kostkę, dokładamy  do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, oraz  drobno posiekaną cebulę, całość wrzucamy do sporej miski. W przepisie użyłem ryb z delikatnej olejowej zalewy , więc nie muszę już wcześniej moczyć filetów. Jeżeli jednak, mamy zamiar użyć śledzi tylko solonych, to przed dodaniem do sałatki, moczymy je przez kilka godzin(...)zimnej wodzie , kilkukrotnie w tym czasie ją zmieniając (warto przed dodaniem do sałatki, wcześniej odkroić nożem kawałek ryby i spróbować jej słoność). Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w sporą kostkę i dokładamy do misy. Teraz możemy dodać  jogurt, majonez, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, całość mieszamy przyprawiając solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. Sałatkę wstawiamy na kilka

Miód i pieprz
Pstrąg w sosie pomidorowym Graal na przystawkę 163

puszka pstrąga w pomidorach Graal Kawałek papryki świeża rzeżucha ogrodowa szczypiorek Na dnie naczynia ułożyć lekko pokrojoną rzeżuchę, na wierchu ułożyć rybę wraz z sosem w całości, Przykryć bokiem drobno posiekaną papryką szczypiorkiem , udekorować koperkiem i podawać na stół jako przystawkę lub lunch. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Tym razem postanowiłam przygotować pstrąga w pomidorach na przystawkę. Ten pyszny(...)kawałek ryby ukryty pod aksamitnym sosem może zachwycić niejednego amatora rybek w puszkach.  http://www.graal.pl/?page_id=63

Gotowanie jest łatwe
Amur z patelni 131

ryba Amur ok 1600 g (przed patroszeniem) sól pieprz pieprz pomarańczowy suszona trawa cytrynowa sok z cytryny oliwa mąka bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Rybę oczyścić, usunąć łuskę, wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonka, Posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny i oliwą, Odstawić na 2-3 godziny. Jajka rozmącić, mąkę i bułkę tartą wsypać na talerze. Panierować w mące

Gotowanie jest łatwe
Dorsz z jarzynką 119

dorsz 1 lub 2 tymianek sok z cytryny oliwa sól pieprz 1 marchewka 1 pietruszka pół cebuli 1 pomidor sól pieprz Rybę oczyścić, umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą i posypać ziołami. Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulką, podlać niewielką ilością wody , dusić pod przykryciem do miękkości , dodać obrany ze skórki i pokrojony pomidor, odparować i doprawić do smaku(...)Rybę usmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu , podać z jarzynką

Gotowanie jest łatwe