Budzi mnie szum liści i głośne uderzanie kropli o parapet. Skrzeczące wrony, klucze kaczek, które odlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania
W kuchni Karmel-itkiSpotkania blogerów kulinarnych, w szczególności naszej ekipy z Wielkopolski, to po prostu prawdziwie rodzinna atmosfera, gdzie prócz samych blogerów przybywają ich przyjaciele, drugie połówki, dzieci, a
W kuchni Karmel-itkiDlaczego się smucisz? Nie lubię Cię takiego, gdy gniewnie ściągnięte brwi nadają Twej twarzy pochmurnego wyrazu. Nie lubię ostrego tonu głosu, ucinanych rozmów, napiętej jak struna
W kuchni Karmel-itkiLubię od czasu do czasu zrobić w domu sushi. Nie jestem jeszcze ekspertem w jego robieniu, ale idzie mi coraz lepiej :) Jedynie do surowej ryby nie mogę się przekonać. Być może kiedyś się skuszę na surową, jeśli znajdę jakiś dobry sklep rybny, gdzie będę miała pewność, że ryby są świeże. Na razie używam tylko ryb wędzonych. Ale Ci odważniejsi mogą(...)zastąpić wędzoną rybę surową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi i przykrywamy kawałkami wędzonego łososia. Maki sushi z łososiem i awokado: na macie bambusowej kładziemy nori, matową
chwile dla mnieJeśli potrzebujecie przepisu na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław. Składniki: filety z dorsza 1 30 g mąki 20 g pokruszonych drożdży 130ml gazowanej wody mineralnej
Gorący kąsekWszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego przepisu wybrałem pstrąga, ale także dobrze się sprawdzi łosoś lub okoń. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 pstrągi 1 średnia cytryna 3 łyżki oliwy 80 g masła 1 łyżeczka soli ziołowej(...)się ładniej prezentuje po upieczeniu. Po tym pstrąga polewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek lub sól czosnkową. Cytrynę kroimy w plastry i napełniamy plastrami środek pstrąga. Rybę odstawiamy do zamarynowania się na 4 godziny do lodówki. Do środka ryby gdzie są plasterki cytryny wkładamy cienkie plastry masła i zawijamy rybę w folię aluminiową, a następnie pieczemy
Kuchnia ŁukaszaStała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do domu, aby
W kuchni Karmel-itkiPodróż do krainy szczęścia, gdzie zapach roznosi się wokół Ciebie - tak bardzo byś chciał. Podróż za jeden uśmiech, poproś tylko, a myślę, że coś Ci przyrządzę
W kuchni Karmel-itkiZaparzasz gorącą herbatę. Szybciej zapada zmierzch, szeleszczą za oknem liście. Czytasz ulubioną książkę, przy nikłym blasku lampki, z kieliszkiem czerwonego wina stojącym gdzieś w zasięgu
W kuchni Karmel-itkidziś? Wywiało mnie zupełnie w inne strony ! Zanim jednak mnie wywiało, to przeszłam się przez polski sklep i w oko wpadła mi Miruna patagońska. Na opakowaniu widniał napis- DUŻO RYBY MAŁO LODU. Abramczyk. Uśmiechnęłam się pod nosem i..przyznam się szczerze, że ja te filety wzięłam tylko dlatego, że miały nie mieć tego lodu właśnie, zachęciły mnie również inne(...)Miruna poławiana jest głównie w wodach okalających Chile, Argentynę oraz wodach Nowej Zelandii, czyli w najczystszych oceanach. Na przestrzeni ostatnich lat nieustannie rośnie znaczenie handlowe tego gatunku w spożyciu ryb białych. Uzasadnione jest to między innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby, co sprawia, że mieszkańcy Ameryki i Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę
Z Kuchni Do KuchniJesienna aura spowija słoneczne poranki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się
W kuchni Karmel-itkiWstajesz rano rześki i wypoczęty. Z uśmiechem na ustach, podążasz za wydobywającym się z kuchni zapachu świeżo parzonej kawy. Słyszysz stukanie sztućców, brzdękanie talerzy. I już
W kuchni Karmel-itkiTo już ten czas, kiedy z szafy wygląda cieplejsza kurtka, a trampki sygnalizują, że wypadałoby poszukać glanów. To już ta chwila, kiedy na stoły wkradają się
W kuchni Karmel-itkiSpójrz w praw, w lewo, po góry i w dół. Ale nigdy, przenigdy nie patrz za siebie, tylko w przód.Tyle się ostatnio w życiu zmienia
W kuchni Karmel-itkiA co by było, gdyby... Ludzie udali się na odwyk od wygód i telefonów, od życia w elektrycznym świecie luksusu,od lansu i szpanu? Widzieliby to
W kuchni Karmel-itki