Rybę w panierce robiłam już nie raz, ale tym razem w panierce z bułki tartej z dodatkami.Polecam zrobić większą ilość takiej bułki i mieć zawsze pod ręką do schabowych, albo tak jak u mnie nawet do ryby.Polecam serdecznie i koniecznie zajrzyjcie do Gastrofilki , bo tam są fajne pomysły nie tylko na taką panierkę ale na szybkie i smaczne potrawy(...)Obiadowa Królowa Kuchni. Z tym kursem korzystasz TYLKO z 60 produktów [ np.sól, cukier, mąka, olej, ryż, makaron ], a kombinacji potraw z tych produktów jest mnóstwo. filety z dowolnej ryby mleko sok z cytryny sól,pieprz mąka jajka bułka tarta Bułka tarta [ można zrobić więcej i wykorzystać do kotletów schabowych, ryb] 400 - 500 g bułki tartej 2 łyżki soli
Moje domowe kucharzeniegrzyby drobno siekamy i podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem. Filety z dorsza kroimy w kostkę – wielkość zależy od porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor. Ciasto francuskie kroimy na paski – ich szerokość powinna być większa od kawałków ryby, by można było skleić ciasto, zaś długość taka, by jedna połowa przykryła drugą. Zaczynamy(...)układanie! Grzyby na ciasto francuskie, na grzyby nasza ryba, na nią pokrojone suszone morele. Całość doprawiamy solą, pieprzem i trawą cytrynową (można skropić sokiem z cytryny). Ciasto zamykamy, najlepiej dobrze docisnąć widelcem. Warto nakłuć, by ciepłe powietrze mogło podczas pieczenia swobodnie się wydostać. Pieczemy 10-15 minut (w zależności od grubości ryby) w 180 stopniach. Ciasto francuskie można posmarować mlekiem
MarcinChefstuprocentowo głupio, że zaniedbałam czytelników mojego bloga i są osoby, które regularnie przypominają mi, że powinnam coś mądrego wrzucić. Zatem nie przedłużając przechodzę do meritum. Na zdjęciu jest ryba. Spowodowana głównie tym, że od 23 dni nie jem mięsa. I słodyczy. Nie. Nie na zawsze. Tylko w okresie postu, postanowiłam trenować swoją silną wolę. Notabene bardzo przydaje się to postanowienie(...)dobie kryzysu, bowiem o mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest na tym talerzu. W każdym razie. Teraz w okresie nudy
Mango PapajaPomysł na ten obiad podpowiedziała nam jedna z sieci swoją ofertą promocyjną. Do tej pory nazwę tej ryby – okoń morski lub labraks – znaliśmy jedynie z programów kulinarnych, więc chcąc poznać jej walory smakowe, włożyliśmy ją do koszyka. Przygotowaliśmy ją w prosty sposób – upiekliśmy ją w piekarniku, doprawiając tylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami(...)przyćmić smaku ryby. To okazało się bardzo dobrym wyborem, ponieważ okoń morski ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki na pieczonego okonia morskiego (labraks) 2 okonie morskie pieprz cytrynowy sól morska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Okonie morskie opłukać, oskrobać z łusek i ponownie dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby
niecodziennikparysmażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy z dorsza. Nuggetsy podamy z delikatnym sosem chrzanowym z rzodkiewką. Zobacz, jak zrobić: Ryba w sosie czosnkowym Składniki filet z dorsza sok z cytryny sól pieprz płatki kukurydziane 2-3 jajko olej do smażenia Składniki na sos chrzanowy z rzodkiewką 1 łyżeczka chrzanu(...)łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 duże rzodkiewki sól pieprz Szybki przepis na: Ryba w sosie koperkowym Sos chrzanowy z rzodkiewką – przepis Rzodkiewkę ścieramy na tarce do małych oczkach. Dodajemy do rzodkiewki chrzan, jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość odstawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Domowe nuggetsy z dorsza – przepis Fileta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne kotleciki rybne To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je wykonać z dowolnego filetu rybnego z dodatkiem warzyw. Palce lizać! Składniki: ok 500g filetu z ryby (u mnie dorsz) 2 jajka 2 łyżki majonezu pół czerwonej papryki 3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej(...)pół pęczka szczypiorku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** ***Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Do miski dodajemy żółtka jaj, majonez oraz mąki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Białka
Blog z Apetytempieczenia, wyciągamy ewentualnie pozostałe ości, skrapiamy olejem (1 łyżka). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Upieczoną rybę studzimy i widelcem rozdrabniamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce(...)cukru i harrisę do smaku. Kiedy sos warzywny doprawimy, dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy i podlewamy gorącą wodą. Na koniec dodajemy upieczoną i rozdrobnioną rybę, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Paprykarz możemy przełożyć do słoików. Na wierzch każdego wlewamy odrobinę oleju, zakręcamy słoik i pasteryzujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! W przepisie pojawia się kilka
Tajemnice Smakususzonych pomidorów z olejem 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka orzechów włoskich 3 łyżki zmielonych migdałów 2 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu czarnego pozostałe: 2 dzwonka łososia przyprawa do ryb sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 mała cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka pestek dyni 1 mała cebulka 1 gałązka rozmarynu Ryba marynata: Łososia przekładam do miski, posypuję przyprawą(...)ryb, solą, pieprzem, majerankiem, obkładam plastrami cebuli i wstawiam do lodówki na noc albo na godzinę przynajmniej. Każdy kawałek łososia zawijam osobno w folię aluminiowa ale bez cebuli już. Pesto: Pomidory z olejem przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pestki dyni, orzechy, migdały, czosnek i miksuję blenderem. Jeżeli pesto jest za gęste dodaję olej jeszcze. Na końcu dodaję sezam
wesoła kuchniaBardzo smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne będą świetną alternatywą na obiad dla smażonej ryby w panierce. Chrupiące na zewnątrz delikatne, mięciutkie w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby ) 1 bułka kajzerka pół pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, lub przyprawa(...)ryb do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów trochę soku z połówki cytryny olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze, do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku
Blog kulinarny S9.PLNowy Rok to nowe wyzwania. Też tak macie? Nasz Nowy Rok tym bardziej jest pełen wzywań, które na każdym kroku rodzą nowe. W obliczu tego przypominamy
W kuchni Karmel-itkiProsty i skutecznie smaczny sposób przygotowania ryby. -- Świeżą rybę myjemy w zimnej wodzie, nożem czyścimy łuski, potem nacinamy podbrzusze, usuwamy wnętrzności, znowu płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Do miseczki nalewamy pół szklanki oleju i dwie łyżki octu, dodajemy szczyptę soli, dwa ząbki czosnku, 5-10 ziaren świeżo rozgniecionego pieprzu, po wymieszaniu smarujemy całą rybę(...)opcjonalnie oliva i sok wyciśnięty z połowy lub z całej cytryny i jakieś zioło np. tymianek. -- Po przyprawieniu rybę chowamy na 30 min. do lodówki-zawiniętą w folię spożywczą. Następnie wstawiamy do nagrzanego na 220 st.C piekarnika i pieczemy 20-25 min. Serwujemy na ciepło 3-5 min. po wyjęciu. Smacznego
chleba naszegoSkładniki: 4 steki z ryby zębacz 2 ząbki czosnku sok z cytryny natka pietruszki tymianek suszony biały pieprz sól Przygotowanie: Rozmrożone steki oprószyłem solą, pieprzem i tymiankiem, skropiłem sokiem z cytryny. Odstawiłem na godzinę. Następnie położyłem każdy kawałek ryby na kawałku folii aluminiowej, na rybę pietruszkę i kawałki pokrojonego czosnku. Zawinąłem steki w folię i wstawiłem do piekarnika. Piekłem(...)temperaturze 200 st. C, po 15 min od wstawienia do piekarnika rozchyliłem folię, by ryba trochę się zrumieniła
R'n'G Kitchennaszego wigilijnego menu. Wcześniej przez lata piekliśmy faszerowanego tą samą metodą karpia – i był pyszny. Przerzucilismy się na tęczowego pstrąga z tej przyczyny, że łatwiej go przygotować. Żeby ryba byla jak należy trzeba z niej usunąc wszystkie duże ości oraz kręgosłup. Sprawienie karpia, który jest ościsty, a ości są twarde, jak kość i na dodatek rozgałęziają się, stanowi(...)kasza będzie już tylko letnia wymieszaj ją z dwoma żółtkami. Krok 3 Pstrąga oskrob z łusek, wytnij skrzela. Następnie ostrym nożem wytnij wszystkie duże ości razem z kręgosłupem. Osusz rybę z zewnątrz i od środka. Posól środek oraz z zewnątrz i oprósz pieprzem. Nafaszeruj pstrąga i zszyj przy pomocy igły i zwykłej nici. Przełóż rybę do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Roztop
Niedzielny kucharznożem zdzieramy łuski. Układamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Do startej skórki z cytryny dodajemy sól i nożem rozcieramy, aby uwolniła swoje olejki eteryczne. Dodajemy koperek i mieszamy. Rybę z wierzchu delikatnie nacieramy przygotowaną mieszanką cytrynowo-koperkową i doprawiamy do smaku pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim filety, każdy osobno. Z każdej strony obcinamy ciasto(...)został około centymetrowy brzeg. Odcięty kawałek ciasta odrobinę rozwałkowujemy i dzielimy na pół. Układamy na rybie, dociskamy brzegi ciasta palcem, a następnie widelcem. Nożem obcinamy brzegi aby były równe i ładnie się prezentowały. Na wierzchu ciasta robimy wzór z małej łyżeczki, coś jakby łuski ryby. Nie martwmy się jeśli ozdabiając przebijemy ciasto, dobrze jest jak jest w cieście kilka
Smaczna Strona