ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:79/358)

CURRY RYBNE W MLEKU KOKOSOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 191

ciepłej wodzie lub użyć gotowego mleka kokosowego, które należy podgrzewać z odrobiną soli, pieprzu i soku cytrynowego na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Rybę pokroić w drobne kawałki a następnie dołożyć do sosu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Delikatnie mieszać by ryba nie rozpadła się. Całość doprawić do smaku. Podawać

Ola la LCHF
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 151

T ak długo wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a wraz z nim przyszły pomysły na nowe dania z ich wykorzystaniem. Zawsze

Food Square
Przepisy na zapiekanki z makaronem 244

column type="4_4"][et_pb_text _builder_version="3.0.96" background_layout="light"] Jeśli nie masz pomysłu na obiad i znudził Ci się klasyczny makaron z sosem, zapiekanki z makaronem będą świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu. Naprawdę niewiele potrzeba, aby przygotować pyszne danie! Zapiekanki z makaronem to danie bardzo uniwersalne, które można przygotować na wiele sposobów. Idealny sposób(...)dużej rodziny. Można wykorzystać różne rodzaje makaronu: penne, świderki, kokardki, tortellini a nawet spaghetti; a także przeróżne dodatki, gdyż do zapiekanek z makaronem pasują zarówno mięsa, ryby i warzywa. Całość można zalać sosem pomidorowym czy śmietanowym i posypać żółtym serem. Osobiście uwielbiam zapiekanki zarówno z kurczakiem czy mięsem mielonym, jak i w wersji wegetariańskiej z pieczarkami lub brokułem. Poniżej prezentuję

e-PrzepisyKulinarne
Frankfurcki zielony sos 187

Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte. Podstawą oryginalnego przepisu są świeże(...)rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę (a najlepiej na całą noc) aż zioła wydobędą smak. Gotowy sos podawać z czym dusza

Food Square
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 162

morską, układamy kilka kosteczek z masła, przykrywamy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy tymianek, listki które przyschną możecie zostawić na rybie, będzie bardziej aromatyczna. Po tym czasie zalewamy sosem, przygotowanym w następujący sposób: śmietankę mieszamy za pomocą trzepaczki (tzw. rózgi) z jajkami, na jednolitą masę, dodajemy pieprz cytrynowy, i doprawiamy solą. Zapiekamy kolejne(...)szklanki wlewamy wrzątek około 120-150ml, rozpuszczamy pół kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie rybę) Wyjmujemy z pieca. Możemy zajadać ze smakiem. Smacznego!   Może uda mi się zachęcić Was do częstego spożywania ryb ;-))   pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Śledzie sułtańskie 109

danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne! Składniki: 4-5 filetów śledziowych (około 400 g) 3 łyżki octu 10% 80 g rodzynek 2 cebule 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 listki laurowe

Pyry na Gaz
Ekologiczne produkty Danival. 140

białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też

Poranek na słodko
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 245

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
Karp w migdałach według Karola Okrasy 101

Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa.  Również od strony mięsa ścieramy odrobinę skórki(...)wywar z ryby. Możemy zetrzeć nieco skórki z cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym ogniu. W między czasie możemy poukładać nasze kawałki ryby na półmisku, czy talerzu. Całość polewamy przygotowanym, zredukowanym sosem. Danie podajemy póki jest ciepłe

Kolizje Smaków
Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 159

pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści(...)dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się na mniejsze kawałki. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Danie od razu podawać.  Cebulę zeszklić Dodać pokrojonego ananasa A na sam koniec kawałki dorsza

Ugotować
Pieczony łosoś teriyaki 146

Wygląda to tak, że jeden przepis piszę teraz około 5 dni. Wciągnęłam się w wieczorne oglądanie "Gry o Tron", a przed pójściem spać muszę przeczytać choć

bistro mama
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 87

dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Dorsz prosto z Bałtyku 152

łowicie szyper zajmuje się obrabianiem Waszych zdobyczy.  Po przyjeździe do domu pozostaje odpowiednie przyrządzenie złowionych dorszy. Jak mówi sam szyper świeżego dorsza musi być czuć rybą, a więc najlepiej nie zalewać go sosami, nie dodawać warzyw, ba najlepiej go nawet nie przyprawiać żadnymi mieszankami. Najlepiej po prostu zanurzyć go w solance, po czym delikatnie posypać pieprzem, obtoczyć w samej

Kuchenne aromaty
Łosoś z sosem cytrynowym 152

Soczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.Sk

wyzwania kuchenne