Sałatka z tuńczyka 216przygotowania sałatki z tuńczyka: Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, jajka gotuję na twardo i studzę. Odlewam olej lub sos z puszek tuńczyka i mięso ryby rozdrabniam widelcem, odcedzam kukurydzę konserwową i wrzucam do miski. Jajka, paprykę i ogórka kroje w kostkę. Mieszam w misce wszystkie składniki
Gotuj Się Kto Może
Irański płaski chleb barbari 286Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): - 550 g mąka
Przepisy na domowy ser i chleb
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 356chwilę podgrzewamy i od razu podajemy. My zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki
Karo in the Kitchen
Śledzie w keczupie. 265smażyć przez ok. 5 minut na patelni (aż zmięknie). Następnie dodać keczup, powidła i wodę. Wymieszać i dusić przez kilka minut. Doprawić pieprzem i wystudzić. Rybę pokroić w paski, zalać wystudzonym sosem, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
zadanie-gotowanie
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 346Sos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa
Poezja smaku
Kanapka z Kurczaka na Ciepło 180Można podawać je w dowolnej formie z dowolnymi składnikami :) Pysznie , zdrowo i mniej zdrowo :) Dodajemy wszystko to na co mamy w danej chwili ochotę : mięso, ryby,warzywa a nawet owoce:) z sosami bez sosów :) Serem itd. Dziś zapraszam na Kanapki w wersji tych na Ciepło:) Chrupiące pieczywo , roztopiony ser oraz świeże warzywa w połączeniu z aromatycznym kurczakiem tworzą znakomitą kompozycję
Gotowanie Patki
sos cytrynowy do ryby... 191wlać wodę, przyprawę w płynie, śmietanę, sok z cytryny, żółtko i rózgą mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęstnienia sosu, na koniec dodać biały pieprz mielony pyszny sos do każdej smażonej, grillowanej, gotowanej ryby...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC 332coleslaw czy colesław jest jedną z popularniejszych surówek obiadowych i nic w tym dziwnego, gdyż jest pyszna i pasuje w zasadzie do wszystkiego: wszelkiego rodzaju mięs, ryb, pieczeni, burgerów, klusek, makaronu czy sosów. Sprawdzi się nawet jako dodatek do pizzy albo grzanek. Podstawowym składnikiem surówki colesław jest biała kapusta, która jest u nas dostępna praktycznie cały rok, a jej sekret
e-PrzepisyKulinarne
Paprykarz szczeciński 247Kupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200
Kopystką po garach
Pasta z pieczonej ryby i jajek. Pasta rybna na kanapki. 326Bardzo lubię pasty kanapkowe i podoba mi się to, że można je różnorodnie komponować, w zależności na co mamy akurat ochotę i/lub co mamy na stanie
Kuchnia z widokiem na ogród
Jak zrobić śledzie w oleju 535Śledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 228smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki
Moniki Smakołyki
Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym 176Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Składniki: 80 dkg filetów matjasów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku mały jogurt naturalny
Aromatyczne Podróże
Makaron z sosem kurkowym i łososiem 286Pyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań
Pan i Pani Smith w kuchni
Naan –  indyjskie chlebki 255nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się
Mieszam w Garnku
marnowane śledzie w sosie tatarskim 216śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie
Miód i pieprz
Pasta makrelowa / masło makrelowe 319Pewnie nie ma takiej osoby, która nie zna pasty makrelowej/rybnej. W czasach, kiedy nie było w sklepach nic oprócz octu i musztardy trafiała
Smaki Ewy
Masło śledziowe 246Piątek dzisiaj nie jest ale rybkę zawsze warto zaprezentować tym bardziej, że na blogu prezentowana była dosyć dawno temu. Jakoś tak wyszło. Pewien czas temu w
Smaki Ewy
Żółte curry z kurczakiem 161Curry po tamilsku znaczy po prostu "sos". Dania nazywane dziś curry to gęste sosy z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryb, no i oczywiście przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii. Dziś wersja z kurczakiem. Aromatyczna i sycąca o intensywnym żółtym kolorze
Milion Smaków
Pstrąg z grilla z owocowym dipem na bazie Almette fruit 1811-2 pstrągi 1 serek Almette wiśniowo-żurawinowy sól pieprz garść białych porzeczek 1 łyżka śmietany 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu winnego 2 ziemniaki roszponka
Gotowanie jest łatwe
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 211Soczewica coraz częściej jest wykorzystywana jako bogaty w białko zamiennik mięsa. W połączeniu z tuńczykiem i fetą jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko
Trzeci talerz
Twarogowa pasta kanapkowa z wędzonym łososiem i papryką 203Prosty przepis na smaczną pastę do kanapek. Może być atrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje
Smaki Ewy
Sos bearneński 179Zastosowanie : Głównie do ryb. Składniki 2 posiekane szalotki 2 łyżeczki estragonu 2 żółtka 120 g masła Sól i pieprz 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie Szalotkę i
R'n'G Kitchen
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 443razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 273możemy wydłużyć czas zapiekania. *kremowa baza do jasnych sosów WINIARY jest rewelacyjna, jedna torebka daje wiele możliwości. Możemy przygotować sosy o różnych smakach: musztardowy, chrzanowy, beszamelowy. Sosy świetnie komponują się z mięsem, rybami, czy też warzywami. POLECAM. The post Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekane pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią 193Pieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości
KreatywnePiny
Słownik kulinarny: Pomidory cherry 172pomidorów cherry zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.pl
Śledzie w sosie ogrodowym 230Śledzie w sosie ogrodowym. Szybkie i proste danie. Ja przygotowując je niestety nie miałam szczypiorku, więc mój ogrodowy sos jest jakby ubogi, ale i
Jadło i czytadło
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 239Kolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na
Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta twarogowa z rybą w oleju i cebulką dymką. Pyszne smarowidło do pieczywa. 228Chyba już pisałam, że pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa cieszą się u mnie w domu wielkim powodzeniem. Jest u mnie na blogu już ich
Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta z wędzonych brzuszków łososia. Pasta łososiowa na kanapki. 371Kolejna szybka i bardzo smaczna pasta do smarowania pieczywa. A przy tym bardzo zdrowa, brzuszki z łososia jak i sam łosoś zawierają bardzo cenne dla naszego
Kuchnia z widokiem na ogród
Ryba po grecku 279Bardzo lubimy ryby, dlatego też przynajmniej raz w tygodniu staram się je przygotowywać. Ryba po grecku nie jest trudna do przygotowania ale bardzo smaczna i efektywna
Krakowskie smaki Ani
Wrapy z łososiem 249Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych
Marta Gotuje
Warzywna zapiekanka 210ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie
pieprzny smaczek
Szkoła Gotowanie 212książką dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Książkę można kupić tutaj. Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe;sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający się
Aga w kuchni
Smażony filet z łososia 241gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę podajemy z masłem ziołowym lub sosem czosnkowym, a jako dodatek proponujemy puree ziemniaczane
Kolizje Smaków
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 217szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy, oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano :P) Zdjęcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowy..pachnący czosnkiem 209kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenie
Pomysł na... Spaghetti Napoli (Winiary) - opinia 363Kiedyś sosy z torebki często pojawiały się w mojej kuchni. Sama nie wiem dlaczego: może z wygody, niewiary we własne umiejętności, może chcieliśmy tak oszczędzić czas
Pasja Smaku
Pstrąg z jesiennym sosem 235Prosty smażony na maśle filet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory. Dałam sporo przypraw
Buniabaje w kuchni
Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman 183proszku do pieczenia ½ szklanki jasnego piwa 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: cytryna, sos czosnkowy Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego(...)Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami cytryny
Kolizje Smaków
Halibut grillowany 193łyżki soku z limonki tajskiej 1 papryczka chili 1 szalotka sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy. Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy z pastą curry ,posiekanym imbirem ,sosem słodko-kwaśnym ,sosem teriyaki ,posiekaną papryczką ,sokiem z limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą
R'n'G Kitchen
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 235Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia
VioletoweKucharzenie
Roladki z flondry w sosie serowym 173obydwu stron. Zawinąć w roladki, postawić pionowo w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mleko, vegetę, gałkę muszkatołową, zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać wszystkie sery, oczywiście potarte. Podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać
Kuchnia Pokoleń
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 241Placki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków,niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać
W kuchni Karmel-itki
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 267tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ(...)koperek świeży – garść 0,40 zł // SOS // mąka – 1 łyżka [15g] 0,10 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40 zł mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz Razem 12,70 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj
Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 297tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ(...)koperek świeży – garść 0,40 zł // SOS // mąka – 1 łyżka [15g] 0,10 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40 zł mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz Razem 12,70 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj
Nerds Kitchen
Ryba pod ziołową pierzynką 173rybę, a ponieważ miałyśmy bardzo zajęty dzień musiałam wymyślić coś naprawdę szybkiego. Składniki: filet z dorsza (może być inna ryba) 1/2 pęczka kolendry 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego pół cytryny 1 łyżeczka oleju Wskazówki: Z samego rana wyjęłam z zamrażalnika(...)dorsza i zrobiłam do niego marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się przegryzło. Metoda: do blendera wrzucamy zioła, sok z połowy cytryny i sos sojowy. Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej
MamaOskarka
Pieczone pulpety z łososia 190kaszę można ugotować dzień wcześniej). Gdy pulpeciki będą prażyły się w piekarniku możecie poświecić czas gościom lub dziecku. Do przygotowania pulpetów z łososia w sosie koperkowym potrzebujemy (9 sztuk): 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) koperek świeży lub suszony sól(...)szklanki bulionu warzywnego Rybę myjemy, osuszamy i odcinamy skórę. Umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przenosimy do miski i dodając marchew oraz przyprawy, mieszamy. Dodajemy przestudzoną, ugotowaną kaszę gryczaną (użyłam niepalonej). Formujemy równej wielkości kulki i układamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni i pieczemy ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sos – w rondlu
Szybko Tanio Smacznie
Dorsz smażony z kozim serem 186Bardzo proste w przygotowaniu danie, a zarazem bardzo smaczne i ładnie prezentujące się. Do ryby polecam frytki i miks sałat z sosem winegret. Koniecznie musicie spróbować ;-) Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza bez skóry 1/2 cytryny 4 plasterki sera koziego sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Można zostawić w całości
Passions hobbies life
Śledzie w sosie koperkowym 309Pyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :)składniki:6-7 solonych płatów śledziowych400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 %2 łyżki posiekanego koperku1/2 łyżeczki kurkumy
Monia miesza i gotuje
Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas 299Dziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie dusimy
karmelowy
Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem 358smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy, Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory umyć, włożyć na kilkanaście sekund do wrzącej
Obiad gotowy