ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:228/358)

Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką 145

oknem już wiosna w pełni, a czasem nawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego, a mianowicie botwinkę i ryby. Połączenie okazało się bardzo smaczne, a za sprawą tuńczyka zyskało na wartościach odżywczych gdyż tuńczyk to źródło białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza nam także witaminy A, B i D, fosfor(...)łodygi botwiny z liśćmi 2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę 1/3 główki cebuli poszatkowanej bardzo drobno 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym Princes (185 g) sól, pieprz do smaku Panierka: 1 małe jako kl M mąka kukurydziana lub pszenna buła tarta olej do smażenia 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę bądź tłuczemy

Gotowanie...to proste !
Tatar ze śledzia z azjatycka nutą 148

Świąteczne wydanie śledzia w innej odsłonie. Tym razem prezentuję tatar ze śledzia z lekko ostrą nutą azjatycką. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią obok tradycyjnych dań

Bon appetit mon amie
Sałatka z wędzonym pstrągiem w jogurtowym sosie 152

Dzisiaj dla odmiany ryba. U mnie sałatka była na kolację, od Was zależy czy wykorzystacie ją na kolację czy śniadanie. Oczywiście ( jak ostatnio ) jest to danie dietetyczne. Składniki: na dwie porcje 260 g obranego wędzonego pstrąga 100 ml jogurtu naturalnego 2 ogórki konserwowe Kilka kawałków papryki konserwowej 2 garście mieszanki sałat ¼ małej cebuli Kilka gałązek koperku 1 spora łyżeczka chrzanu(...)paprykę kroimy w słupki a cebulę w cienkie plasterki. Wszystko dodajemy do pstrąga. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek i chrzan. Dodatkowo przyprawiamy solą. Mieszamy ( ja użyłam małego miksera). Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 250 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 249

Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na

Poezja smaku
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z tuńczykiem 164

Wiosna to czas kiedy na naszych talerzach goszczą lekkie sałatki. Przyznać trzeba, że na nowalijki jeszcze musimy troszkę poczekać dlatego dziś lekko ale ze smakiem. Osobiście

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kimchi 205

smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej(...)ilości  są zbyt ostre nawet jak dla mnie 2-3 ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki   3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję

Kuchnia Prezydentowej
BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY. 203

Patrzę na zegarek, dochodzi piąta. Przewracam się z boku na bok. To była ciężka noc. Tyle różnych myśli wypełniających głowę, ogrom sprzecznych uczuć w sercu. Czuję

W kuchni Karmel-itki
Prima Aprilis.. Grypa ma ochotę na psikusa. 148

tego dnia Aprilscherz lub np. Aprilskämt (Szwecja). We Francji prima apilis jest określany  jako „Dzień kwietniowej ryby” (Jour du poisson d’avril) a pierwszokwietniowe żarty nazywane są „kwietniowa ryba” (Poisson d’avril). Prima Aprilis zaczął być popularny już w późnym średniowieczu! A spekulacje na jego temat wykraczają nawet do starożytności!  Natomiast w Polsce jak to było? Obyczaj(...)państwowych – przykładowo sojusz  antyturecki z Leopoldem I Habsburgiem podpisano 1 kwietnia 1683, ale antydatowano  go na 31 marca, aby na dokumencie nie widniała data prima aprilis. DOMOWY SOS TATARSKI. (podaję składniki - proporcje zależą od ilości, jaką chcemy uzyskać i od upodobań, w zależności od preferencji smakowych) marynowane pieczarki cebula kilka ogórków konserwowych sól, pieprz majonez odrobina chrzanu troszkę

W kuchni Karmel-itki
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 162

Chwytasz pałeczki w dłoń, wciągasz nitkę makaronu i momentalnie przenosisz się tysiące kilometrów od domu. Wyobraźnia buzuje, szumi w uszach, cierpną dłonie, a Ty widzisz jedynie

W kuchni Karmel-itki
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 204

odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie(...)przez praskę czosnkiem (dodaj do mleka również skórkę z czosnku pozostałą po przeciskaniu)  i na wrzątek wrzuć kostki łososia. Gotuj je około 10 minut, na średnim ogniu, aż ryba będzie cała ścięta i soczysta w środku. Odcedź ugotowaną rybę z pozostałości mleka. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej leciutko cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 177

Wygrzebuję z zakamarków szafy stare, zakurzone pudło z wielkim napisem "wspomnienia". Zdejmuję posklejane wielokrotnie taśmą wieko. Zapach starości, kurzu, smutku i tęsknoty łaskocze w nosie. Wertuję

W kuchni Karmel-itki
Restauracja Dalmatina w Šibeniku (Chorwacja) 137

natura chorwacka, że dobrego reklamować nie trzeba :) Poniżej przedstawiam dania na które się zdecydowaliśmy. Dorada podana z grillowaną cukinią, frytkami, szpinakiem i ćwiartką cytryny. Podobnie jak w Konobie MAX ryba została ugrillowana tak, aby była delikatna i soczysta w środku, a skórka pozostała chrupiąca. Moja mama naprawdę wczuła się w klimat :) Tak jak to określili Państwo od których wynajmowaliśmy kwaterę(...)Bardzo dobrze przyrządzone mięsa. No i na koniec przyszła pora na moje danie. Średniowysmażony idealny stek, którym bez cienia wątpliwości Dalamtina skradła moje serce. Do tego gnocchi w aksamitnym sosie z błękitnym serem pleśniowym. Oczywiście potrzebowałam pomocy w związku z wielkością dania, ale było ono niesamowite. Moja radość była ogromna, ponieważ nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam sos na bazie sera

Karola gotuje
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 141

bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy(...)razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż np. smażone. A przede wszystkim jego przygotowanie wymaga mniej czasu, bo łatwiej jest jednocześnie upiec np. rybę i polędwiczkę w piekarniku (wkładasz i same się robią), niż je usmażyć. Dodatkowy bonus to mniej naczyń do zmywania i brak rozchlapanego tłuszczu. W tym menu na tydzień piekliśmy warzywa

Niedzielny kucharz
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 146

Sangów  —  jeden z największych stawów hodowlanych karpia niemodlińskiego. Słuchamy pilnie o tym, dlaczego karp niemodliński jest taki wyjątkowy. Sieci łowieckie w magazynach karpia. Magazyn karpia, w którym ryby są przechowywane przed trafieniem do sprzedaży.  Widok na Zamek w Niemodlinie. Widok na Zamek w Niemodlinie. Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie. Gospodarstwo Rybackie w Niemodlinie. Pani Elżbieta Oleksa uczy(...)pewnością warto restaurację odwiedzić i spróbować lokalnych dań. Zajawka poniżej! Uczta na Zamku w Mosznej: pasztet wieprzowy z konfiturą dyniową i żurawinową oraz polędwica wieprzowa w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. KONSTANTY, CZYLI   ŚTANTIN Restauracja   Śtantin   mieszcząca się w Starych   Siołkowicach

Food Square
Sałata rzymska z mango i pstrągiem 135

Dla tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny.  Składniki

Karczma Honorietty
Makaron ze szpinakiem i łososiem 129

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pożywny i szybki makaron z dodatkiem mrożonego szpinaku i łososia z puszki. Mrożonki oraz puszki warto mieć w zapasie i

Bez Cebuli
SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY 147

Wszyscy znają słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.  Wszystko zależy od organizacji :).  Szpinakarz

Kuchnia Paulettes
MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 186

 Dziś przepis dla zwolenników szybkich dań. Czas jego przygotowania to praktycznie tyle  ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Idealny jest Lubelli pappardelle nr.57 Pokroiłam

potrawyregionalne
Śledzie po węgiersku 293

Jestem wielką fanką śledzi, a ten przepis należy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli

Jadło i czytadło
ZUPA KREM Z BOBU. 207

Bezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ 212

Niebo zasnute ciemnymi chmurami, słyszę z oddali regularne grzmoty. Przyspieszam kroku, opatulona szczelnie znoszonym swetrem. Chcę zdążyć do swego cichego kącika, uciec przed burzą roznieconych miłością

W kuchni Karmel-itki
poke bowl – hawajskie przysmaki ( z kurczakiem) 432

znajdziecie TUTAJ. Wiem, że wielu z Was nie podchodzi opcja z surową rybą, ale spoko jestem z wami, damy radę. Dlatego dzisiaj propozycja dla tych którzy nie chcą surowej ryby, nie mogą, ale po prostu mają ochotę na coś innego. Poke bowl ze SCHABOWYM ! Bo jak wiemy wszyscy kochają schabowe! Dobra, żartuje! Dziś z kurczakiem, ale ze schabowym też byłoby(...)pryskane owoce są lepsze i zdrowsze od tych nie pryskanych… to może zaraz pojawia się hodowcy kurczaków z chowu przemysłowego. Ale wróćmy do tego poke bowl, jak wymienicie sos sojowy na coconut aminos to otrzymacie całkiem bezglutenowe danie. A dodatki to jest duża dowolność możecie użyć to co akurat macie w spiżarce lub w lodówce. Składniki: 2 szklanki ryżu

PaleoLife
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 159

kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca  Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal(...)sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony  , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki