vita”. Sałatka z chleba, ze szczypiorem, sałatą i świeżym ogórkiem przewyższa wszystkie przyjemności życia . Agnolio Bronzino (artysta miał ładne kulinarne nazwisko, które po polski oznacza dorada, w sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) sugerował ponadto, żeby sałatkę wzmocnić bazylią i „rucchettą” (nie mamy pojęcia co to za składnik). Nieco później, kiedy w Europie pojawiły się pomidory(...)czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego, które wystarczy stostować, albo podpiec w piekarniku (w przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Do sałatki możecie dodać
Niedzielny kucharzTo jak, ile pączków macie już dzisiaj na sumieniu? ;) Tłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki
W kuchni Karmel-itkiKolejny przepis na tartę z kaszy jaglanej. Tym razem podaję z łososiem, porem i serem camembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi
Jaglusianiż inni Europejczycy. Dlaczego ? Bo zdrowo się odżywiają! Jedzą dużo warzyw, a niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy(...)najważniejszych podam w następnym wpisie ) . Najistotniejsze jest to, by udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj
Pysznosci Babci BasiRyż smażony z czosnkiem, cebulą i kalafiorem to świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Dobrze smakuje też z jajkiem, które wbijamy na patelnię 1-2 minuty przed końcem smażenia. Otrzymamy wówczas pełnowartościowy posiłek, idealny na lunch lub wczesną kolację. Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie, jeśli wcześniej ugotujecie ryż lub wykorzystacie ten pozostały z obiadu(...)łyżka oliwy 1 szklanka gorącej wody 1 cebula drobno posiekana 2 szklanki różyczek kalafiora startych na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz ¹⁄₃ papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwiartka cytryny do wyciśnięcia 1-2 jajka / opcjonalnie WYKONANIE RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy 20 g masła i stawiamy
cool and mintyPołączenie ryby i białych szparagów tak mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne danie z ich udziałem. Do towarzystwa zaprosiłam jeszcze warzywo, na które wiele osób czeka z utęsknieniem czyli rabarbar. Najczęściej jest on wykorzystywany do wypieków lub deserów. Ja jednak wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny(...)daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.” Czytaj więcej
Wiem co jemTrochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację
Smakołyki AsiPyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony dressing
Mango PapajaSkładniki: 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2
Pobite gary BarbaryZapiekanki cenię za nieograniczone możliwości smakowe. Poza tym stanowią u mnie obiad na 2-3 dni, więc tym bardziej lubię je przyrządzać w tygodniu kiedy nie
Fabryka pomysłówJako dodatek do dzisiejszego obiadu proponuję puree ziemniaczano – groszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek
Smaki EwyPrawda? Jednak często o nich zapominamy.. zachwycamy się aromatycznym mięsem, wspaniałą kaszą, czy wyśmienitym sosem. A czy ktoś kiedyś powiedział wspaniała fasolka? Cudowna marchewka? Rzadko kiedy. U nas niestety też królowały dania główne, a dodatki były spychane na bok. Jednak nadszedł czas na zmian.. oj dużych zmiany! Postanowiłyśmy oddać pierwsze skrzypce warzywom! Zmienić kilka elementów swojej diety, zacząć(...)sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy
Kolizje SmakówCałkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne
Jadło i czytadłonaszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)szynkąŚwiąteczna Terrina z łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.250 g wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię