ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:181/358)

Karp duszony w kapuście kiszonej 159

dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie aromatyczną i soczystą rybę, genialnie doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć(...)góry i jeśli został Wam sos po gotowaniu kapusty wylewamy go na karpia. Na karpia układamy resztę kapusty. Jeśli macie małe naczynie i karp nie mieści się w jednym poziomie, to układamy: kapusta, karp skórą do góry, kapusta, karp, etc. Gdyby ostatnią warstwą był karp wystarczy delikatnie skropić go olejem. Tak przygotowaną rybę z kapustą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Pociąg Do Kuchni
SUSHI 180

tylko dla wybrańców, poza tym jest stanowczo za drogie w restauracjach. Krzywią się zaś najczęściej ci, którzy sushi nie jedli wogóle, albo jedli w jakieś kiepskiej knajpie albo świeża ryba, którą jedli w sushi wcale nie była świeża. Oczywiste jest, że sushi nie każdemu musi smakować, ale myślę, że każdy powinien choć je skosztować i spróbować znaleźć swój ulubiony smak(...)róbmy wielkiego hallo... Jesli chodzi o koszt przyrządzenia sushi to na początek trzeba troszkę wydać. Ale dobra wiadomość jest taka, że większość produktów zostanie nam na kolejne razy:)) Naprzykład sos sojowy, ocet ryżowy czy wasabi. Ryż, prasowane algi, czyli nori i składniki nadzienia dokupować możemy na bieżąco. Ja najczęściej w te ostatnie (ryż i algi) zaopatruję się na Allegro

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak zaoszczędzić i przedłużyć przydatność żywności do spożycia? 162

miesięcy Warzywa 8-10 miesięcy 24-26 miesięcy Ryby 6 miesięcy 24-26 miesięcy Drób 6 miesięcy 24-26 miesięcy Mięso mielone 4 miesiące 12 miesięcy Mięso 6 miesięcy 24-26 miesięcy Każdy produkt po zapakowaniu próżniowym należy podpisać. Osobiście najczęściej pakuję warzywa. Bardzo często przygotowuje w domu najróżniejsze zupy, sosy warzywne do ryżu itd. Dzięki pakowaniu próżniowemu

Słodkie okruszki
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem. 252

Możemy tutaj dodać tuńczyka z puszki, czy grillowaną rybę, jednak moim zdaniem wędzony łosoś robi tutaj ogromną robotę. Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem. Składniki: nieduża główka sałaty lodowej lub pół większej 5 jaj 100 g wędzonego łososia 100 g pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka nieduża czerwona cebula na sos: dwie łyżki jogurtu, łyżka musztardy Dijon, łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 142

Kupiłam świeże bułki na śniadanie, a wracając po ryby, po drodze dokupiłam jeszcze świeże jajka od baby . Prawie siedem lat mieszkam niedaleko tego rynku, a czułam się jak nowy lokator odkrywający co rusz coś nowego w swojej okolicy:) Z zakupami na nadchodzące dni ruszyłam do domu przygotować pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Do chleba. Domowa wersja rybek z puszki

Posadzone i zjedzone
Pstrąg tęczowy z pesto z niedźwiedziego czosnku w sosie cytrynowym 120

miodu sól, pieprz pesto z niedźwiedziego czosnku Przygotowanie Rybę dokładnie opłukać. Ugotować w bulionie warzywnym (ok 5 min). Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na łyżeczce masła. Wlać wino i sok z cytryny - trzymać na ogniu ok 10 min. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i miód. Zmiksować na gładki sos.  Kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego zmiksować

Gaździnka warzy
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 217

nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany

Karo in the Kitchen
Dorsz po florencku z oliwą Italiamo 248

produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne. Ja zapraszam Was do Toskanii  na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina) 4 kawałki świeżego dorsza 8 łyżek oliwy Italiamo 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 szt. suszonych pomidorów Italiamo mąka ziemniaczana lub pszenna do oprószenia ryby sól do smaku kilka igieł rozmarynu szałwia

AZgotuj!
ETERNO- współpraca 145

ucieszą nasze podniebienie, z powodzeniem zastępuje pospolite sosy, ketchup czy dipy. FIRMA ETERNO POLECA Jako sałatka do grillowanych dań.  Idealny dodatek do pieczonych kiełbasek i mięsiw.  Na śniadanie podaj razem z żółtymi serami, na obiad jako sałatka do pieczeni czy smażonych kotletów. Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb oraz jako składnik sałatek. Syrop zielona herbata Liczba

ClauditteMissCooking
Boczniaki z imbirem i tajska bazylia 193

Dzisiaj danie, które może być przystawką, daniem głównym, albo dodatkiem do mięsa, ryby czy kurczaka (pamiętajcie – kurczak to nie mięso;). Naszym zdaniem połączenie smaków jest

slodkokwasnapl
Gravlax 129

dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki)  koper chrzan, starty na tarce (2 cm) sól, pieprz Posiekany koper mieszamy z jogurtem naturalnym oraz startym chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe gravlax podajemy z sosem i grzankami

Mango Papaja
Sałatka rybna z jajkiem 326

Same ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka

Ala piecze i gotuje
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 153

groch, jest ciężkostrawna.   Mąka kasztanowa – produkowana jest z kasztanów jadalnych. Popularna we Francji. Słodka w smaku i zapachu, bardzo lekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia(...)mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza, delikatnie gorzka, z większą zawartością błonnika.   Mąka z tapioki – powstaje ze skrobi pozyskanej z bulw manioku. W smaku i zapachu totalnie neutralna. Do zagęszczania sosów

Karo in the Kitchen
Przepisy z łososia- kanapki 172

łososia pod każdą postacią, więc przepisy z łososia często pojawiają się na moim blogu. Łosoś wędzony na zimno czy ciepło to wyrafinowany i smakowity składnik przekąsek , sałatek , świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania, które(...)rodzinnych i przyjacielskich przyjęciach. Moja rodzina przepada za kanapkowymi tortami. Tort kanapkowy można przełożyć wcześniej, a dopiero przed podaniem udekorować. Wędzony lub gravad łosoś świetnie się do tego nadaje. Rybę można również dodać do nadzienia. The post Przepisy z łososia- kanapki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Moje żółte super food czyli... 381

urody, ale prawdziwą moc pokazuje w formie maseczki na twarz. Zastosowanie: Jest przyprawą bardzo aromatyczną, rozgrzewającą o gorzkawym, łagodnym posmaku stosowaną od czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy.  Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami(...)używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii. Często używana do rybnego curry, prawdopodobnie dlatego, że niweluje nieprzyjemny zapach ryby.  Ostryż długi jest również rośliną kosmetyczną. Stosuje się go do wyrobu perfum, szminek oraz podkładów pod makijaż. Dawniej używano go do barwienia tkanin, aktualnie stosowany też jako barwnik spożywczy

Czarnawisienka