ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:174/358)

Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku. 134

karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa.   Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem na bazie majonezu, które do grillowanych dań

kuron.com.pl
Tarta francuska z łososiem i brokułem 174

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2

Jaglusia
Tarta francuska z łososiem i brokułem 167

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2

Jaglusia
Tortille z tuńczykiem 637

Składniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie kilka liści sałaty kilka krążków cebuli sos 1000 wysp Fanex Przygotowanie: Na tortilli

czarrna od kuchni
Śledzie w sosie musztardowym 133

śledzi zalewę. Co pół godziny możemy spróbować czy nie są słone Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę ,curry ,ocet,gorczycę i kurkumę wszytko wymieszać dokładnie. .Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Viola cooks with passion
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 137

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony

Karo in the Kitchen
Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine) 230

Dzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest

Oryginalny smak
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 159

śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon  pieprz

Niezły Młynek
Ostrygi zapiekane w sosie śmietanowym z cydrem Somersby 186

Jest to prosta wersja zapiekanych ostryg nie wymagająca wyszukanych dodatków czy wielu przygotowań. Często do zapiekanych ostryg stosuje się zredukowany sos na bazie szampana. Ja tym

Sztuka gotowania w/g Samiry
DORSZ W TEMPURZE 148

lekko lejące się, nie gęste. Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka. Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą. Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry

potrawyregionalne
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 183

wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb.  Ziemniaczana sałatka z łososiem i chrzanem 400 g ugotowanych, ostudzonych, młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebulka dymka ze szczypiorem, pokrojona w talarki mała garstka posiekanej natki pietruszki łosoś wędzony na ciepło, ok 150 g sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka ze śledziem ze słonecznikiem 133

Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy:  dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy

MamaOskarka
Sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem 134

400 g śledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru

królestwo garów
Z... Ziemniak! 218

wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek

Kitchens Alphabet
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie 173

Pogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia  w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z pikantnym łososiem 154

składniki:400 g świeżego łososia4 plastry świeżego ananasa1 duża papryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao2 łyżki oleju 

Monia miesza i gotuje
Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 195

cieniutka. Osuszamy. Jeśli Wasze marchewki są małe i cienkie, grubości palca, zostawiamy je w całości. Jeśli są już sporo podrośnięte – kroimy je wzdłuż na pół. W plastikowym pojemniku mieszamy sos sojowy cukrem, miodem lub syropem z agawy, imbirem i cynamonem. Wlewamy oliwę/olej i dokładnie razem mieszamy. W tej miksturze otaczamy równomiernie naszykowane marchewki , z każdej strony. Rozkładamy(...)mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru

Karo in the Kitchen
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 139

skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino(...)małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal 10 latach w butelce prezentuje miodowo- owocowe aromaty, nie traci struktury, posiada dobrą kwasowość. Pokazuje ogromny potencjał verdelho. Świetne do serów i ryb w bardziej treściwym

królestwo garów
Filet z łososia na parze z zielonymi plackami szpinakowymi i miętowym sosem 156

można uzyskać bardziej intensywny i czysty zielony kolor placuszków, ale kosztem wyższego indeksu glikemicznego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Miętowy sos: mały jogurt naturalny gałązka mięty (ok. 10 listków) mała łyżeczka płynnego miodu szczypta soli Łososia pokroić na porcje, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub pojemnika parowara. Posolić do smaku gruboziarnistą solą(...)ząbki czosnku rozgnieść (razem z łupinką, bez obierania) i wrzucić do łososia. Na wierzchu ułożyć gałązki ulubionych ziół – może to być na przykład tymianek, rozmaryn, oregano. Rybę przyrządzać 30 minut na parze (ja używam piekarnika z funkcją parowania, ale możecie równie dobrze przyrządzić ją np. w bambusowym pojemniku do parowania). W międzyczasie przygotować placuszki. Opłukane liście szpinaku, 1/2 dojrzałego

Dietolog
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 183

testów kolejną patelnię. Tym razem, zgodnie z wiosennym trendem fit – granitową patelnię grillową z serii LUCCA . Przygotowałam na niej delikatnego łososia i podałam go z kremowym sosem z porami, szparagami i pieczarkami, razem z młodymi ziemniaczkami z indyjską nutą . Danie wyszło przepyszne! Wracając do patelni, miałam co do niej bardzo wysokie wymagania. Wszystkie wcześniejsze patelnie tej firmy, które miałam(...)łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest również

karmelowy
Grillowany łosoś ze zdrową sałatką 211

składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą ilość kwasów omega-3 , które są bardzo ważne i potrzebne dla naszego organizmu. Łososia możemy przygotować na bardzo wiele sposobów, ja podam Wam moją propozycję na to danie… Marynata do łososia – składniki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KREWETKI W POMIDORACH (keto, LCHF, peleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 174

pomysł na przepyszny i szybki obiad lub kolację, czyli krewetki w sosie pomidorowym. Przypominam, że krewetki, które mają wprawdzie chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ zawierają

Ola la LCHF
Rybka z kurką 151

nadmorskiej smażalni wcale nie jest takie proste, gdyż połów tej ryby w lecie jest mocno ograniczony. Najlepiej sięgnąć zatem po flądrę, turbota, czy mocno niedocenianego śledzia. Owocem moich przemyśleń była rybka na obiad. W panierce, bo taka kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem najmocniej. Do tego sos kurkowy- żeby było nieco inaczej. Wypróbujcie. Czytaj więcej

Pichceniomania
ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z MAŚLANKĄ 118

paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie

OliveandThyme
ŁOSOŚ SMAŻONY W CZARNYM SEZAMIE 103

Łosoś to idealny pomysł na obiad, rybę zwykle podaję z kaszą jaglaną i warzywami. Dzisiaj w pysznej marynacie z dodatkiem  czarnego sezamu .  Składniki: filet z łososia  2 łyżeczki czarnego sezamu  pieprz  szczypta soli himalajskiej  łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy  3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy przelej

Kukuleczki
Sałatka z wędzonym dorszem 163

pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym, musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli i wędzonym dorszem. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki

Atlas Smaków
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 166

szczypiorek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Pstrągi napełnić przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby grillować około 8 minut z każdej strony w wysokiej temperaturze.. Niezbędne może się okazać zabezpieczenie pstrągów np. wykałaczką. Klasyczny pstrąg z masłem ziołowym Przepis na klasycznego pstrąga z grilla, w którym masło ziołowe wykorzystujemy jako sos do fastrygowania. Składniki: 4 pstrągi ½ szklanki masła 2 cytryny, pokrojone

naRuszcie
Polenta - włoski kleik 172

pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno

Proste Potrawy
Domowe sushi. 164

ponieważ używam wędzonej ryby. Niestety nie mam sprawdzonego sklepu ze świeżymi rybami, więc wolę nie ryzykować. Składniki: nori ryż u mnie parboild (2 torebki) paluszki krabowe łosoś wędzony awokado ogórek zielony majonez ocet winny (w oryginale powinien być ryżowy, jednak nie miałam takiego pod ręką) cukier sól wasabi sos sojowy Zaczynamy od ryżu. Wysypujemy ryż z torebek i płuczemy parę

Brzuszki Łakomczuszki