ryba w occie - 1786 przepisów (strona:56/120)

Śledzie w śmietanie 120

ulubione pomysły na przygotowanie tej ryby. U mnie jednym z nich są śledzie w śmietanie. Przepis ten jest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40dag filetów śledziowych matias 2 cebule 2 ogórki konserwowe 330g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz

Danka Pichci
Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików 1058

również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sałatki 1,5 kg fasolki szparagowej 1,5 kg pomidorów 0,5 kg papryki 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 100 g pietruszki 50 ml octu jabłkowego 6% 2 listki laurowe

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie białe Jasia 249

Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki zalewie, w której są moczone całą noc.   Białe śledzie Jasia 2017-12-06 23:00:24 Write a review Save Recipe Print Ingredients 5-6 płatków śledziowych 2 średnie cebule 3 łyżki cukru ZALEWA 2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru

Rusty Fork
Śledzie po szwedzku – inlagd sill 308

znacznym stopniu zniwelować słoność ryby.   Na drugi dzień szykujemy wszystkie składniki, litrowy słoik i składamy wszystko do kupy. Śledzie kroimy w poprzek w centymetrowe paski. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Marchewkę cienko obieramy ze skóry i w równie cienkie plasterki kroimy. Pieprz, ziele angielskie i jałowiec lekko miażdżymy. Wodę mieszamy w garnku z octem, wrzucamy do niej zmiażdżone przyprawy

Karo in the Kitchen
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 196

Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez(...)lekkich i bardzo delikatnych przepisów, jest to  sola gotowana na parze na pure z dyni.  Muszę przyznać, że był to mój pierwszy raz gdy przygotowałam tę rybę, choć już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem jej kupienia i podania w jakiś wyjątkowy sposób. W obecnej sytuacji musiałam zrezygnować z wymyślnych przepisów, intensywnych przypraw i pikantnych dodatków

Codzienne Gotowanie
Smak wyspy Chios 142

promem do kraju Zorby. Wyspa Chios słynie m.in. z flaków wieprzowych, podobnych do polskich, z tym że grecy tuż przed podaniem dolewają coś kwaśnego do zupy - np. ocet winny, czosnkowy. Ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania Grecy... Smak wyspy Chios Udając się w głąb miasta, na dzień dobry widok, który raczej rzadko można spotkać... na ulicy. Idziemy(...)może chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce to istnieje od 1965 roku i prowadzone jest od początku przez jedną rodzinę

Right Behind The Kitchen
Sałatka z makrelą 131

Pożywna i smaczna sałatka z dodatkiem wędzonej makreli, bez dodatku majonezu :) Składniki : - wędzona makrela, - kwaśne, twarde jabłko, - 2 - 3 łodygi selera naciowego, - 2 pomidory rzymskie, - natka

Przepisy Mikołaja
Sushi z tykwą 323

Duszona tykwa jest słodka i chrupiąca, smakuje rewelacyjnie🙂 Składniki: 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3,5 łyżki octu

czarrna od kuchni
Śledzie w sosie koperkowym 282

Pyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :) składniki: 6-7 solonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2

Monia miesza i gotuje
Sushi! 248

więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY . Ryż idealny: 300 g specjalnego ryżu do sushi 40 ml octu ryżowego 40 g cukru szczypta soli Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ryż gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy z powrotem do garnka i szybko wlewamy(...)minut (papier wchłonie nadmiar wilgoci). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy do maczania marynowany imbir gumowe rękawiczki bardzo ostry nóż zwilżona szmatka, do przecierania noża odrobina majonezu do posmarowania rękawiczek* Stanowisko, przy

My Culinary Art
Śledzie z suszonymi śliwkami 152

Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących kiszonych ogórków, wyrazistej cebulki, pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki z pewnością będą hitem imprezowego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 600g płatów śledziowych Matias Marynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskie 6 ziarna jałowca 1 szklanka octu 2 cebule Zalewa: 600g cebuli 200g suszonych śliwek

Szalona Kuchnia Eweliny
KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ 215

złoty kolor. Studzimy. Rybę mielimy przez maszynkę (jesli mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano.  Składniki na zalewę:  1 litr wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 4 czubate

Walijskie Pichcenie
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 278

podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę. Na innej patelni posól i popieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach

karmelowy
Śledzie panierowane w zalewie octowej 194

zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa

kgwjanczewo
Schab smażony na kwaśno 172

wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie zawsze to jak wygląda tym jest. Składniki: 700 gram schabu bez kości Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Olej do usmażenia 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa 1 ½ l wody Ok. 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki

Smaki Ewy
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 199

cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 3 średniej wielkości buraki 1 łyżka soli morskiej 150 g serka koziego 1 pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz (do smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez

W kuchni Katie
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 194

też mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali(...)pierwsze kroki w czasie zwiedzania Florencji. Kremy z trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli.  Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest?  Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany

Chilli Czosnek i Oliwa
Caponata 260

daniem z samych warzyw, przede wszystkim z bakłażana. Jako taki przypomina ewidentnie ratatoiulle czy peperonatę . Różni się jednak od nich dość znacznie szczegółowymi składnikami. Jednym z nich jest zwykle ocet, który nadaje potrawie ewidentnie kwaśnego smaku – choć stopień tej kwaśności zależy od indywidualnych upodobań i proporcji. Przyczyniają się do niej również często stosowane oliwki – mogą być zarówno zielone(...)sobie. Podobnie jak ratatouille i peperonata podawana jest również jako dodatek do innych potraw – w tym wypadku zwłaszcza takich, które lubią raczej kwaśne towarzystwo. Doskonale pasuje np. do ryb i owoców morza. Caponata 2016-09-30 21:37:46 Zdrowa, kolorowa, bogata w składniki, ale bardzo łatwa do przygotowania caponata z Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa