ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:85/167)

pyszny tatar wołowy z olejem rzepakowym... 199

żółtko, posypać pieprzem, również z mniejszej obręczy dodać cebulę, ogórek, pieczarki, przybrać mixem sałat bardzo lubimy tatara w tej wersji jak i w innych smakowo dodatkach z ciemnym pieczywem, świeżym masłem...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż

W Mojej Kuchni Lubię
Salsa z mango i chili 183

pudru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Papryczkę i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza

Atlas Smaków
Pojdka 1021

Kolejna, zaraz po zupie  ŚLEPE RYBY regionalna potrawa, zapewne dobrze znana Poznaniakom... w moim rejonie przekazywana jak pamiątki rodzinne z dziada pradziada i jeszcze dalej. Na stałe gości w piątkowym menu naprzemiennie z "pyrą z gzikiem":)  Składniki 6 -7 jaj 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki maki 3 cebule Sposób Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Jaja

Kuchenne aromaty
Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 279

cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr.,  sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego białego czubata łyżka drobno posiekanej cebuli lub białej części pora(można pół na pół

Kuchnia Beaty
Marchewka to zdrowie! 180

obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał!Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni. Dla zapracowanych mam, zabieganych   kobiet, mężczyzn i wszystkich tych, którzy cenią(...)własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Na szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzej oliwę lub olej i wrzuć na niego cebulę, podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę, pomieszaj tak, by część cebuli poprzyklejała

Gotowanie to kochanie
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 169

swoją ulubioną wędzoną rybę.Do tego smażona cebulka , ulubione przyprawy i trochę mozzarelli – pycha! Polecam!SKŁADNIKI:* mąka – 1 szkl* mleko – 2 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 mlFARSZ:* wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt* mozzarella

Ostra na Słodko
Ćevapcići z sosem tzatziki 213

owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)sosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego          - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula

W poszukiwaniu inspiracji
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 254

ryba do trzech razy sztuka. Poprzednie wersje (tutaj i tutaj) były dobre. Ale kombinowane. Bo zawsze szukałam tego właściwego wielorybiego smaku. Równocześnie zabijając go trochę. Bo mi rybą zalatywało. Ha, taka kulinarna ironia ;)Dlatego dziś mega prosto. Po islandzku. Z lekką nutą bastaleny. W postaci swojskiego oleju rzepakowego. Konkursowego z resztą. I znowu.Wieloryb po islandzku0(...)cebulałyżka sosu sojowego3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa pieczonego2 duże ziemniaki1 duża marchewkaszczypta imbirupieprz do smakuMięso opłukałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wsypałam przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam ok. 1h w lodówce.Ziemniaki i marchew pokroiłam w kostkę. Po godzinie wrzuciłam do wieloryba. I całość piekłam ok. 40 min. pod przykryciem. Mieszając w połowie pieczenia

bastalena
Szpinak "uduszony" 118

kolor.Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki.Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy. Mieszamy chwilę.Dodajemy gałkę muszkatułową, ok.pół łyżeczki.Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min.Posypujemy parmezanem lub innym seremdługo dojrzewającym, mieszamy.Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 371

końcu były kokardki. Natomiast  jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory w puszce 20 dag sera żółtego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Ostra papryka w proszku Bazylia

Fabryka pomysłów
Panierka paleo 192

proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczy omega-6, więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe , taka panierka doskonale się sprawdza do ryb i drobiu

PaleoSMAK
PAPRYKARZ Z KASZĄ PĘCZAK 165

cebuli dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej marchewkę wodą (około 0,5 szklanki), żeby zmiękła i nie przypaliła się na patelni. Zamieszaj i odparuj wodę.Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, dosyp paprykę ostrą oraz słodką, cukier, wymieszaj i podsmaż chwilę, aż marchewka lekko zmięknie.Dodaj do tego rybę (obrana z ości

Słodko-Słony Świat Ilony
Śledzie z pastą serowo-jajeczną 154

Szybka i smaczna przystawka śledziowa na rodzinne spotkania i święta. Jajka w połączeniu ze śledziami smakują genialnie. 2 płaty śledzi marynowanych 3 jajka 60 g sera

VioletoweKucharzenie
Śledzie opiekane w zalewie octowo-pomidorowej 330

Składniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka  cukru 1 łyżeczka

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie po kaszubsku 169

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych

Trzeci talerz
tatar ze śledzia 197

jesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni  starta skórka z cytryny grzybki

na gazie
Małże z lubczykiem i chili 142

Walentynek co prawda nie obchodzę, ale tak mi się skojarzyło. Może dlatego, że składniki, to głównie afrodyzjaki. Oczywiście poza czosnkiem i cebulą ;) Proste, szybkie i pyszne

Pełny talerz
Śledzie z granatem i rodzynkami 160

Dzisiaj zapraszam na pyszne śledziki, które na pewno zagoszcza u nas na Wigilijnym stole. Polecam zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich.Chili i cebulą świetnie balansuja

Gosia gotuje
Pasta z makreli 124

Pasta z makreli często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację (niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3

Pyry na Gaz
Sałatka ze szpinakiem i wędzoną makrelą 218

Bardzo szybka, prosta i pyszna sałatka dla miłośników szpinaku :)SKŁADNIKI2 garście szpinaku3 jajka ugotowane na twardo150g wędzonej makreli1 czerwona cebulakilka pomidorków koktajlowychsos:3 łyzki musztardy3 łyżki

Moje Kuchenne Rewelacje
Śledzie po kaszubsku 1231

Bardzo lubimy śledziki więc na świątecznym stole muszą znaleźć się obowiązkowo. Tym razem przygotowałam wersję po kaszubsku, której jeszcze nie robiłam. składniki:8 płatów śledziowych

Monia miesza i gotuje
matiasy w pieprzu cytrynowym... 154

Składniki: 6 sztuk matiasy, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka cukier,1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka ocet winny, - ile potrzeba olej rzepakowy, 2 sztuki cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem 335

Prosta, smaczna, idealna przystawka dla nas i dla naszych gości. Potrzebujemy kilku minut aby stworzyć to zielone niebo w gębie! Składniki: 4 płaty śledziowe  1

Apetyczna babeczka
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 239

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę, która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw. Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz

Chilli Czosnek i Oliwa