cebule w pióra. Dodajemy kawałki łososia. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka po 15 minutach się przegryzie i można spożywać. Czy było tak pysznie jak w wydaniu Teściowej? Otóż nie. I nawet mam pewne hipotezy czemu tak się stało: - łosoś mimo ceny mocno wygórowanej - nawet jak na łososia nie był zbyt smaczny. Nawet Maksiowi, który lubi ryby nie podszedł. Dużo
Kuchnia po mojemusmak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu. Pasta z wędzonego tofu Przepis na 200g pasty na kanapki Potrzebujemy: 180 g wędzonego tofu 1 średniej wielkości cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy
Bananowe Polejednego :) Dwie pyszne, zdrowe pasty z ryby lubianej przez mojego męża czyli makreli. Na piątkowa kolacje w sam raz. Szybkie do przygotowania, i bardzo wydajne. Zapraszam do wypróbowania i zasmakowaniu w pastach bo przecież jedzenie ciągle samej rybki nudne jest... ;) Składniki 1 makrela wędzona dość spora 2 jajka na twardo 1 mała cebula 3-4 łyżki majonezu ( zamiast majonezu
Gotowanie...to proste !rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać i poddusić około 5 minut. Można podawać jako samodzielne jarskie danie, z rybą lub z mięsem. Skomentuj
MamaOskarkaśrednim ogniu. Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekaną cukinię, szybko obsmażamy, zalewamy mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek. Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami. Smacznego
Kuchnia Łukaszazaś łosoś to jedna z najcenniejszych ryb. Jego tłuszcz chroni przed miażdżycą, obniża poziom cholesterolu, poprawia układ krążenia w całym organizmie i wzmacnia pracę serca. Moja sałatka jest szybka do przygotowania, efektowna i bardzo smaczna . SKŁADNIKI: 1 mała sałata lodowa 1/2 ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony 1 mała szalotka lub czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych 100 gr. łososia
Kuchnia BeatyIGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu, tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą
Z Majeczką w kuchnipieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni. Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą. Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś
Moje Kuchenne Rewelacjemoim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad w sam raz na chłodniejsze dni. Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży(...)tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki
Poezja smakuCzęsto do śledzików dodaję majeranek ale tym razem postanowiłam dodać inne ziółka. Zamiast majeranku dodałam zioła prowansalskie a śledziki nabrały fajnego posmaku. składniki: 7-8 płatów
Monia miesza i gotujePolecam delikatnego w smaku śledzia w majeranku. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika to będzie jak znalazł. 6 płatów
Kuchcik gotujePasta z twarogiem i tuńczykiem, świetny dodatek do kanapek ale nie tylko. Składniki: opakowanie twarogu półtłustego (ja kupuję go w Biedronce) puszka tuńczyka w sosie
Mechanik w kuchniDanie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa.składniki:1 solony
Monia miesza i gotujeSzpinakiem) - Sposób przygotoania: Ciasto Naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju). Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy(...)Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Łososia porcjujemy na niezbyt grube płaty, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Łososia
Słodka Stronamleka kokosowego ok 50 ml sosu sojowego ok 50 ml sosu ostrygowego 2 łyżki papryki słodkiej sol i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Siekamy czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy(...)chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra jest delikatnym ziołem i starajcie się siekać tylko raz, żeby jej nie zmiażdżyć) Cała zupę gotujemy jeszcze
Niezły Młynek