Pasta z wędzonego halibuta 191Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony halibut 2 jajka 2 małe ogórki 1 mała cebula 2 łyżki twarogu 1/2 łyżeczki musztardy 1/ łyżeczka ketchupu pieprz i sól do smaku WYKONANIE Rybę rozdrabniamy. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę,rozdrabniamy, a następnie dodajemy do ryby. Jajka gotujemy na twardo rozdrabniamy dodajemy do pasty. Na koniec uzupełniamy twarogiem. Przyprawiamy musztardą , ketchupem, solą
W kuchennym oknie Ewy
PSTRĄG SMAŻONY W PORACH 184Pstrąg to jedna z tych ryb, które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej.Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.A jeśli(...)pstrąg to może dorsz taki jak >tutaj<?Spróbujcie!SKŁADNIKI:* pstrąg wypatroszony – 1 szt* por – 2 szt* duża cebula – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* masło – 50 g* mąka pszenna – 1 łyżka* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszonego pstrąga nacieramy w środku odrobiną masła i dodajemy posiekany czosnek.Posypujemy sola i pieprzem.Z zewnątrz również oprószamy solą
Ostra na Słodko
Ryba po japońsku 435się przyjęła i pewnie dużo osób będzie jej szukać właśnie pod tymi słowami. A o czym mowa? O smażonej rybie w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie cebuli, ogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza o nazwę. Ryba jest idealna na Wigilię – można(...)kawałki, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż panierka stanie się złoto brązowa, a ryba się usmaży. Odkładamy na papierowy ręcznik. Cebulę kroimy w drobną kostkę, zaś ogórki konserwowe i paprykę w drobne, cienkie paseczki. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gotujemy przez 2-3 minuty
Poezja smaku
Węgierska zupa rybna - Halászlé 180kawałki i wrzucamy razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2,5 litra). Po zagotowaniu wody, dorzucamy do wywaru pokrojone w GRUBE krążki cebule i całość gotujemy do miękkości ryb. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko. Czosnek siekamy, bądź przeciskamy przez praskę i chwilkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Strąki świeżej papryki kroimy w cienkie(...)powinny wylądować pokrojone w grube plastry pomidory. Te nie mogą się brzydko rozpaść, podgotowujemy zupę jeszcze tylko krótką chwilę. W każdym talerzu powinien znaleźć się przynajmniej jeden kawałek ryby i krążek cebuli z pierwszej części gotowania wywaru. Jak każdą zupę, można i nawet wskazane jest, by posypać ją świeżą natką pietruszki
Kuchenna Kontrrewolucya
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 460Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ".My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu. Składniki:-1 kg ryby-7 średnich cebul-2 koncentraty pomidorowe po 200 ml-2 marchewki-4 łyżki miodu-1/2 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-olej do smażenia Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem,majerankiem, skrapiamy olejem(...)odstawiamy na ok. 2 godziny. Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach. Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem
Maminek kulinarny
Ryba w zalewie pomidorowej. 332polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju 3 małe liście laurowe(...)nadmiaru mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Układamy w słoikach (lub dużej zamykanej misce, choć ja wolę jednak w słoikach) dwa-trzy kawałki ryby, warstwę ogórków, cebuli i papryki, na to kolejną porcję ryby i znowu warzywa, aż słoiki będą pełne, a talerze puste ;-) Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do garnka
Rozpustne gotowanie
Krokiety rybno ziemniaczane 258cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe części.Smażyć
Moje domowe kucharzenie
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 175wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta(...)całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem lub rybą – jeśli używamy – zalewamy wodą. Podgotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Gotujemy
Pociąg Do Kuchni
Indyjskie rybne curry 250robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około 4 cm)2 łyżeczki pasty tamaryndowejmała(...)pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba
Oryginalny smak
Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym 424wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i polewamy nim przygotowane śledzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Moja wariacja na temat soljanki - Zupa rybna 177nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka mała pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku białe wino masło ostra papryka sól pieprz Do średniego garnka wrzucamy pozostałości po rybie, zalewamy wodą (tak żeby szkielet był przykryty do połowy, u mnie ok 2l, wody zawsze możemy dolać a chodzi o uzyskanie(...)zredukuję i zdejmujemy patelnie z ognia. Jak wywar będzie już gotowy bierzemy sito i przecedzamy wywar. Wybieramy marchewkę i pietruszkę resztę wyrzucamy. Wywar przelewamy spowrotem do garnka dodajemy cebulę i rybę (jeśli jest surowa to gotujemy jeszcze około 10 min, jeśli jednak posiadamy jakąś już ugotowaną bądź upieczoną dzielimy ja na kawałki wrzucamy do garnka i chwilę gotujemy) dodajemy pokrojone
Piekielna Kuchnia Pati
Fajitas z rybą. 227Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić(...)grill i przesmażyć cebulę z papryką. Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć. Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły. Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę paprykę z cebulą paski awokado i na wierzchu mieszankę z pomidorów, chilli i dymki. Wszystko zawinąć w rożek i smacznego
Kulinarny karnet Christophera
Ryba. Soczewica. Migdały. 188minut w temperaturze 180 °C. W tym czasie podsmażamy na oleju posiekaną dymkę (cebulę bez szczypioru) Gdy się trochę przyrumieni dodajemy do niej ugotowaną soczewicę i śmietanę. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczoną rybę podajemy z soczewicą. Przed podaniem posypujemy wszystko uprażonymi na suchej patelni migdałami i posiekanym szczypiorkiem
Przysmaki Karolki
Paprykarz domowy - ryba 220prób i błędów opracowałam własną recepturę na domowy paprykarz i pysznie go zajadając myślę sobie "wiem co jem". 0,5 kg filetów z mintaja lub innej ryby 2 cebule 1 duża czerwona papryka 2 średnie marchewki 1 szklanka ryżu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego słodka papryka(...)proszku pieprz sól olej do smażenia pieprz cytrynowy Filety ryby posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym, następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać olej i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 1 szklanką wody
Jadło i czytadło
Gulasz rybny 253sumie nie wiedziałam co z niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby 2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona sok z cytryny listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić(...)pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu
Moje domowe kucharzenie