ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:112/167)

Śledzie panierowane w zalewie octowej 198

tuszka do smażenia 1 szklanka octu  5 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki miodu 1 łyżka soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące(...)solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka dni, gdyż

kgwjanczewo
Letnia sałatka ziemniaczana 174

obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy(...)ogórki z beczki, jakie możecie dostać w warzywniaku. One są najczęściej bardziej słone i bardziej kwaśne niż te robione w domu, a dla tej sałatki to tylko plus.   Cebulę kroimy w półplasterki i sparzamy ją na sicie wrzątkiem. Taki manewr sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek

Karo in the Kitchen
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 251

lekko wilgotne. Nie należy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu(...)przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy zmniejszamy ilość soli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 168

jajka -zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni(...)Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki…  Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody

w mojej kuchni
Śledzie,jedz na zdrowie! Śledź w oleju 173

zelazo,fosfor,cynk,miedz i jod.Jedzenie sledzi obniza wysoki poziom cholesterolu,wzmacnia odpornosc,reguluje cisnienie tetnicze krwi,poprawia pamiec i koncentracje,chroni przed tworzeniem sie zakrzepow.Chociaz sledzie sa tlustymi rybami nie dostarczaja zbyt wielu kalorii,bo 100g sledzia to 160 kcal,a zawarty w sledziu potas ulatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu,natomiast kwas omega-3 przyspiesza przemiane materii(...)sledzika?To swietna alternatywa dla wedliny czy sera na kromce chleba.Zapraszam zatem na sledzika.Nie tylko od swieta!Sledzia mozna podawac na dziesiatki sposobow- w oleju,smietanie,z jablkiem,cebula,ogorkiem.Smaczne sa takze pieczone.Oboje z mezem uwielbiamy sledzie i jemy je bardzo czesto.Podaje moj najprostszy i mega smaczny przepis na  sledzia.Sledz w oleju.Juz prosciej sie nie da.Przed swietami Bozego Narodzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paprykarz z makreli 172

Paprykarz z makreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy

Bajeczna Kuchnia
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 236

  Jeśli ma być zdrowo to na myśl przychodzą Mi najróżniejsze sałatki. Dziś proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez

Z Majeczką w kuchni
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 189

  Bardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek

Z miłości do słodkości
Curry z łososiem 174

  Lekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim

Obiad za dychę
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 174

Uwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny

Pasja Smaku
Domowy paprykarz szczeciński 191

W dzieciństwie bardzo lubiłam paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować

Mama Gotuje
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 217

Z upa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników.  Czas przygotowania: 20

SzczyptaSmaQ
Śledzie w sosie ogrodowym 204

Śledzie w sosie ogrodowym. Szybkie i proste danie. Ja przygotowując je niestety nie miałam szczypiorku, więc mój ogrodowy sos jest jakby ubogi, ale i

Jadło i czytadło
Śledzik 224

W Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć

mojewypiekiinietylko
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 177

Super szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"składniki (3 porcje)250 - 300 g makarony150

Stare Gary
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym 352

Łosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy niezwykle szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Zapraszam na szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Gdy za drzwiami są już goście, a my nie wiemy co przygotować, zapewniam, że tym prostym daniem zaskoczymy(...)troszkę zmieniony). Makaron z łososiem w sosie śmietanowymSkładniki na 4 osoby( 2 dorosłych i 2 dzieci):• 340g makaronu (lepszy krótki- u mnie mezze penne)• 300 g wędzonego łososia• ½ cebuli• ½ szklanki mleka• ½ szklanki słodkiej śmietanki• ½ szklanki białego wina• oliwa, pieprz, pietruszkaGotującą się wodę, solimy i wrzucamy makaron. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Przygotowanie sosu nie powinno mam zająć

Mia Cucina Sofieta
Tatar z wędzonego łososia 231

Czy to tatar czy sałatka – nazwijcie wg uznania. Wiem jedno – smakuje bosko! Wędzony łosoś doskonale komponuje się z konserwowymi ogórkami oraz cebulką, tworząc lekki i zdrowy

Fabryka pomysłów
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 215

gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy(...)GWARANCJA : 3 lata PRZEPISY: W zestawie znajduje się fantastyczna książka z pięknym zdjęciami i ciekawymi przepisami, które inspirują do użycia Monsieur Couisine Plus. Ja postanowiłam przygotować Zupę/ krem serowo-cebulą z koperkiem oraz Łososia taryaki z tabbouleh i warzywami. Jak to zrobiłam i jak spisało się urządzenie? Zobaczcie! ZUPA/KREM SEROWO-CEBULOWY Z KOPERKIEM SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * duża cebula

Ostra na Słodko
Śledź po "fińsku" 176

słodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii.  Być może śledź po fińsku ma tyle wspólnego z Finlandią, co ryba po grecku z Grecją, niemniej jest niesamowicie smaczny. Proszę nie obawiać się dodatku cukru, gdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)puszka konserwowego (w pierwotnej wersji był groszek z puszki; ostatnio zamieniłam go na mrożony, który ma delikatniejszy smak ; uważam jednak, że wersja pierwotna jest smaczniejsza)   1 duża cebula biała lub czerwona 200 ml kwaśniej śmietany 4 łyżki majonezu 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej) pęczek natki pietruszki sół i pieprz do smaku

Simple Dish
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 150

łyżek śmietany, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa. masło Wykonanie: Dynię czyścimy usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy(...)tart. W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny

Podróż w kulinaria
Frankfurcki zielony sos 224

Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte. Podstawą oryginalnego przepisu są świeże zioła, a przede(...)bazylia)świeżo mielony pieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę (a najlepiej na całą

Food Square