ryba sola - 1000 przepisów (strona:33/67)

Norweskie ciasto z łososiem 200

zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie(...)opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy Do masy jajecznej dodajemy

Przysmaki Karolki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 718

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego(...)margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka  7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z  http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu

W kuchni Karmel-itki
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 308

zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi(...)ugotowany ryż, przygotowujemy z octu ryżowego, cukru i szczypty soli. Do 0,5 kg ryżu używamy zależy przyrządzonej w proporcjach: 7 łyżek octu 3-4 łyżki cukru szczypty soli Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając do rozpuszczenia kryształków, jednak nie dopuszczamy do zagotowania! Istotne przy przygotowywaniu sushi w domu jest właściwe zaplanowanie czasu. Poprawne rozplanowanie

Taste Of My Day
Śledzie w sosie z masła orzechowego 205

  Jedna z lepszych propozycji śledzi na blogu. Kremowy sos na bazie masła orzechowego, z olejem z pistacji. Delikatne, pyszne śledzie w sosie z delikatną, korzenną

Mango Papaja
Ćwikła z chrzanem 186

Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny   Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała(...)Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem.Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę. Masę wrzucamy do  miski, doprawiamy do smaku solą i octem i przekładamydo słoiczków. Szczelnie zakręcamy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 228

mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki(...)wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 204

 Składniki:400 gram filetu z łososiasólpieprz cytrynowy1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki

Mango Papaja
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 194

Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy,  oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały(...)bloga TUTAJ Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami   1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sushi 346

odstawić na około 30 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu, ja postawiłam na klasykę. Przyznam, że boję się używać surowych ryb, dlatego, że nie mam pewności co do ich pochodzenia.  Ogórka (ze skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić(...)ugotowaniu dodać 7 łyżek zaprawy ryżowej. Jeżeli nie macie gotowej zaprawy można przyrządzić ją samemu. Należy połączyć ze sobą 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli i podgrzać wszystko w małym rondelku, tak aby składniki się połączyły, nie gotujemy! Doprawiony ryż dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wystygnięcia (najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysechł

Zgrabne Gotowanie
Wiśniowy smak dzieciństwa. 241

  Pewnego dnia mój kochany Tato zaczął zwierzać się w kuchni.Na kuchni temat."...Jak dawno zupy owocowej nie jadłem. Babcia zawsze robiła..."Pomagał, dając wskazówki na

W kuchni Karmel-itki
Ziołowa sól 131

się siemię lniane, które należy do produktów roślinnych, a zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ich zawartość jest podobna do zawartości tych kwasów  w rybach. Siemie działa regulująco i osłaniająco na układ pokarmowy. Ostatnim ziołem jest czarnuszka, u nas niezbyt popularna, a szkoda, bo te malutkie czarne ziarenka mają właściowści przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Wyczytałam(...)zbyt kwaśne pH może doprowadzić do pojawienia się chorób i dolegliwości.Stajemy się mniej odporni, odczuwamy większe zmęczenie.  Ziołowa sól Czas przygotowania:  40 minut Składniki: 5 łyżek soli morskiej 2,5 łyżki czarnuszki 2,5 łyżki siemienia lnianego 2,5 łyżki kminku Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy sól i dodajemy kolejno przyprawy, mieszamy. Wszystko prużymy na średnim

Kulinarne przygody Gatity
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 211

Tradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki

Bon Appetit Małgorzaty
Czarny makaron z łososiem (tagliatelle al nero di seppia con salmone) 225

Czarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem z łososia, który idealnie pasuje do tego makaronu. Danie charakteryzuje niepowtarzalny smak… Polecam Składniki na 4 porcje:4 kawałki łososia bez ości (po 150 g)250 g czarnego makaronu (barwionego sepią)100 g śmietany(...)kremówki100 g słodkiej śmietany 18 %1 łyżka masła1 ząbek czosnku1/3 szklanki białego wytrawnego winabiały pieprzsólPrzygotowanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 8-10 minut

Oryginalny smak
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z GRANATEM 212

Zapach kwiatów ogarnął pokój. Słońce nieśmiało zagląda przez szczeliny w zasłonach, słychać stukanie kubków i syk gotującej się wody. Mmm, toster wypluł przypieczone tosty, coś smaży

W kuchni Karmel-itki
Domowy paprykarz z makrelą 166

ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie * cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć(...)przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem. Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać. Smacznego! Przepis 'stary' (publikowany 1.11.2013 r.), ale został ulepszony- o nową recepturę i nowe zdjęcia

Kraina Miodem Płynąca
Młoda kapusta z czosnkiem + film 203

pyszny dodatek do obiadu czyli młodą kapustę z czosnkiem. Jest to pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi ziemniakami i rybą lub kotletem. składniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   5 łyżek startego(...)rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia

Smakowite Dania
Sos z cukinii. 162

dania mięsne, ale tylko dopełnia nie zabijając smaku dania. Jest bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g cukinii średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki mleka 2 łyżki masła Przygotowanie:  Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę. Po tym na patelni topimy masło i szklimy(...)przez ok. 10 min.  Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek.  Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
BABECZKI KARPATKOWE 2291

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki
Śniadaniowa ciepła buła z jajem i wędzonym łososiem 232

Idealna buła na śniadanie. Smakuje (powiem nieskromnie) wyśmienicie!Składniki na jedną bułę:1 jajkoGarść kiełków rzodkiewki5 g otrąb pszennych30 g papryki2 plastry łososia wędzonego1 ciemna bułaOlej

Czarnawisienka