rybach, a także witamin z grupy B, A, C i K. Ostatnio odkryto, że czereśnie zawierają kwas elagowy który podobno chroni przed nowotworami. Jeżeli myślicie, że to już wszystko to się mylicie. Owoce te oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają trawienie, no i to co w nich lubię najbardziej, podnoszą odporność. Dzięki zawartemu w nich potasowi, który usuwa nadmierną ilość soli
Słodkie Przyjemnościprzypuszczenia, że nie jadam ryb, albo za nimi nie przepadam. Nic bardziej mylnego! Uwielbiam ryby! I nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, dlaczego na próżno szukać przepisów z rybami na moim blogu. Już nadrabiam to skandaliczne zaniedbanie i podaję 1 z moich ulubionych przepisów na śledzie. SKŁADNIKI 4-6 śledzi a'la matias 3-4 jajka ugotowane(...)twardo spora garść rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt
Zofianabiałej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin. Składniki: białe czę ści z 2 porów 2 marchewki 4 rzodkiewki 1 nieduże jabłko(...)szczypta cukru śmietana 12% koperek Wykonanie: Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę (ja dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy kalorii możemy łyżkę śmietany zamienić na łyżkę majonezu. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na pół godziny
Walijskie Pichceniedodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki:1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkachpęczek koperkupęczek dymki ze szczypiorkiem50 ml octu50 ml oliwyłyżka cukrułyżeczka musztardy francuskiejsól, pieprzPrzygotowanie:Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy
Smakowity Blog KulinarnyTego dnia gotować mi się najnormalniej w świecie nie chciało. W takich sytuacjach makaron jest idealny, szybko i smacznie. Tak jak lubię. Z anchois musimy uważać
Blondynka GotujeTradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem schabowym marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki 350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę(...)wrzucić do garnka razem z mrożonym groszkiem, zalać wodą, tak aby warzywa były przykryte.Gotować do miękkości. Doprawić solą masłem i mąką rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wodzy. Zagotować ciągle mieszając...Smacznego
Gosia gotujeUwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki:350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe")4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano)sólpieprzćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania100 gram(...)kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości1 czerwona cebula3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała)50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem50 ml bulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem
Mango PapajaBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na
Smakowity Blog Kulinarnyświeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy(...)stopione masło nie przestajc ubijać trzepaczką nad parą. Miskę zestawiamy z pary wodnej. Do powstałego sosu dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz czosnek, całość doprawiamy do smaku świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową i finalnie, delikatnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję szparagów. Szparagi zapiekamy 10-15 minut aż do zarumienienia powierzchni. Szparagi podajemy
Symfonia SmakówDobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapuszki, szybka akcja i powstaje takie śniadanko, kolacja lub przekąska. W tym przypadku sięgnęłam po firmę Graal. Zdziwił mnie widok zawartości łososia w sosie własnym - całe i ładne kawałki ryby. Hmm..... Lubię łososia, lubię ser i ogórka też, więc do dzieła! Składniki na 2 osoby: 1 puszka łosoś w sosie własnym (u mnie Graal) 200 g sera białego pół ogórka(...)listków świeżego tymianku (uwielbiam) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól pieprz Wykonanie: Serek miksujemy na gładką masę razem z jogurtem lub śmietaną. Na koniec dodajemy tymianek i doprawiamy solą i pieprzem i tu już mieszamy łyżką. Ogórek myjemy i wycinamy w taki sposób, aby było nam łatwo ułożyć coś na kształt różyczek, tylko beż środka. Łososia wykładamy na sitko
Blondynka Gotujeprzygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście(...)można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g
Kolorowy PrzepisownikPieczony dorsz z grejpfrutem Składniki Danie dla czterech osób 1 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól
Miód i pieprzZapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku(...)odstawić na kilka godzin .Cebulę pokroić w pół talarki i posypać solą selerową .Śledzie pokroić na kawałki lub zostawić w całości i posypać pieprzem .Ja takie śledzie układam warstwowo w szklanym naczyniu :cebula , kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek laurowy , cebula i tak dalej . Całość zalewam oliwą wymieszaną z około 2 łyżkami octu ( zalewy musi być
Sama słodycz i szczypta chiliryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!Składniki (2 porcje);2 piersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli3-4 łyżki wodysól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry Przygotowanie:Kurczak: Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu
Kitchens Alphabetpokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron(...)Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet ChristopheraJesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutkunuci radio utwory Rollings Stones'ów.Przychodzi chwila słabości. Ochota na
W kuchni Karmel-itkifeta i ser gouda kroję w kostkę. 2. Do salaterki przekładam sałaty, brzoskwinie oraz sery. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania sałatki użyłam Oleju Ostropestowego , który otrzymałam do testowania od firmy SEMCO. Olej jest tłoczony na zimno(...)Między innymi obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Olej ma unikalny, przyjemny smak. W kuchni jest stosowany do przygotowywania sałatek, surówek, ziemniaków, kasz, serów, pieczywa, ryb oraz mięs. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Zdecydowanie zagości w mojej kuchni na dłużej. Polecam!!! Zapraszam serdecznie do sklepu SEMCO, gdzie znajdziecie cały wachlarz wspaniałych produktów
Tradycyjna kuchnia Kasi