Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie(...)rozgrzewamy patelnię uważając, aby nie spalić masła i smażymy na niej z obu stron filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana, układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby
Miód i pieprzDorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior(...)rozgrzewamy patelnię uważając, aby nie spalić masła i smażymy na niej z obu stron filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana, układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby
Miód i pieprzjeść samo, po obraniu z dużej ilości grubej, mięsistej skórki i błonki, lub może być wykorzystane do przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown(...)Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu aż nie będzie surowa. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Zdjąć delikatnie skórę, a łososia podzielić na kawałki wielkości kęsa. Pomelo
Codzienne Gotowaniemarchewek 3-4 pietruszki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 zierenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa do smażenia 600-700g białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj) woda i mąka do panierki Przygotowanie : Przygotowanie warzyw: W dużym garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz pora(...)powstało gładkie, gęste ciasto, lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Filety ryby lekko oprószyć mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie usmażona, a panierka rumiana. Rybę przekładać na talerz. Przygotowanie dania: Usmażone filety ryby ułożyć na półmisku, na ułożyć grubą warstwę uduszonych warzyw. Rybę po grecku
Codzienne Gotowaniezimno. Składniki: filet z białej ryby ( dorsz, mintaj) marchewka - 2 duże szt pietruszka - 1 duża szt seler - 1/2 szt cebula - 4 szt olej lniany SEM CO- 4 łyżki sól i pieprz listki laurowe ziele angielskie koncentrat pomidorowy - 200 ml woda - 2 szkl Panierka: mąka do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)jeszcze kilka minut. Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa na przemian. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiłusek :( Zainspirowana wspomnieniami Koleżanki złowione w stawie liny przygotowałam w śmietanie. Wyszło delikatnie i pysznie jednocześnie :) Składniki : liny sól pieprz mielony olej do smażenia ząbek czosnku na dwa liny duża łyżka śmietany na każdego lina Ryby posypać solą i pieprzem. Odłożyć(...)przykryciem do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim ryby pod przykryciem, bo z patelni będzie pryskać w różne strony. Smażyć na palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się zapach
Weekendy w domu i ogrodziepieprz • 3 łyżki mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry w proszku • masło klarowane do smażenia Ziemniaki i pieczarki z pieca • 4 ziemniaki • 200 g pieczarek • sól i pieprz • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine oraz • sos pomidorowy • bazylia Przygotowanie : Ryba: Jeśli używamy mrożonych filetów, należy je dokładnie rozmrozić a następnie bardzo dokładnie osuszyć z wody papierowymi(...)masła klarowanego i smażyć po 2 filety jednocześnie skórką do dołu przez około 4,5 minuty na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1,5 minuty. Usmażoną rybę odkładać na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą ryby, uprzednio wycierając ostrożnie patelnię ręcznikiem papierowym i dając nowy tłuszcz do smażenia. Ziemniaki i pieczarki z pieca: Piekarnik
KUCHNIA POLSKAmisce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni. Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy(...)śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby. Recenzja patelni: Patelnia jest dla osób ceniących niebanalny wygląd i funkcjonalność. Bardzo odporna powłoka wzmacniana drobinkami granitowymi Granitium Extreme, do częstego i intensywnego użytkowania, idealna do smażenia beztłuszczowego. Umieszczony w rączce wskaźnik Thermopoint wskazuje poziom nagrzania lub wystudzenia patelni (dla mnie rewelacja
VioletoweKucharzenieszklanki mleka sól Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym. W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciasta i zanurzać w nim rybę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor rybę w cieście z obu stron. Wyłożyć na półmisek do wystygnięcia. Cebulę pokrój w piórka. Do rondla wlać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, a następnie dodać ketchup,olej,ocet
O kuchni z uczuciemzwijać ryby w roladki, spiąć roladki wykałaczkami. Wierzch oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła. Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami
Kuchnia Danusisłowo "kamień" w kuchni oznacza ułatwienie życia. I wiecie? To jest prawda. W ostatnim czasie sprawdzałam przydatność patelni kamiennej Stone Legend Delimano pod każdym kątem. Smażyłam placki, jajecznice, mięsa, kotlety z ryb, dania jednogarnkowe itp. Zaskakujące dla mnie jest to, że naprawdę - NAPRAWDĘ!!! - nie potrzeba tłuszczu. Producent twierdzi, że wystarczy kropla oleju. Moim zdaniem nie potrzeba nawet kropli(...)sprawdzić patelnie na przykładzie dania. A więc mamy frittatę. A dlaczego frittata? Bo... Sami przeczytajcie... Producent zapewnia, że powłoka jest nieprzywierająca i szczególnie nadaje się do smażenia potraw mocno przywierających (jaja, ryby), dlatego chyba najlepiej przekonać się o jej właściwościach na daniu z jajkami w roli głównej. Patelnia teflonowa, a już z pewnością żeliwna zawsze odrobinę się brudzi przy
Poezja Smaków - blog kulinarnykurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb. Ryby nie należą do najtańszych produktów ale wybierając tanie dodatki, wciąż można przyrządzić smaczny i tani obiad. Zresztą wszystko zależy jaką rybę wybierzemy. Śledzie do smażenia są tanie i bardzo smaczne. Często kupuję ryby na obniżkach. 30 % taniej to dużo. Placki , kopytka , knedle …To moje ulubione dania. Placki ziemniaczane można zrobić z cukinią
codojedzeniajeszcze odrobiną świeżych listków pietruszki. Ta surówka sprawdza się do wszystkich mięs – gotowanych, grillowanych, smażonych i pieczonych, a przez dodatek curry świetnie pasuje także podana do białej ryby, np. do smażonego dorsza. SKŁADNIKI 6 dużych albo 8 mniejszych porcji 600g młodej kapusty białej, najlepiej odmiany stożkowej 120g marchwi 60g selera naciowego 90g czerwonej cebuli garść rodzynek (ok. 35g) namoczonych
Karo in the KitchenSzparagi gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroję w piórka. Rybę kroję na kawałki. Masło rozpuszczam na patelni. Układam rybę oraz cebulę. Smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. 3. Do ryby dodaję szparagi. Całość zalewam śmietaną. Dodaję posiekany koperek. Wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie trudności. Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę)Marynata:- oliwa- sok z cytryny- sól- tymianekDodatkowo:- mąka do panierowania- masło i oliwa do smażenia Mąż przywiózł mi rybę już wypatroszoną i oczyszczoną. Nie miałam więc dylematu ze skórą, a to jest ten największy problem. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki(...)woreczka i dodajemy składniki marynaty – sól, oliwa, sok z cytryny oraz skórki wyciśniętej cytryny. Zamykamy, ponownie odkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Rybę lekko osuszamy, oprószamy tymiankiem, panierujemy w mące (jej nadmiar otrzepujemy) i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy (dodatek oliwy powoduje, że masło się nie pali). Smażymy na rumiano z obu stron.Dogfish z patelni, to był
mojewypiekiinietylko