sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia, za którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych
Even Better Foodsobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia, za którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych
Even Better Foodkawałek o dowolnej wielkości) – musztardę sarepską – jogurt grecki W celu stworzenia marynaty należy wymieszać musztardę z jogurtem w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Następnie tak przygotowaną pastą natrzyjcie kawałki łososia. Ułóżcie w żaroodpornym naczyniu papier do pieczenia, a następnie połóżcie na nim rybę. Tak przyrządzone danie trzeba zapiekać przez 30 minut w temperaturze
Szybko Tanio SmacznieŁosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy. W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą(...)cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski: 2 ugotowane jajka 250 g jogurtu greckiego 100 ml majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp
Kolorowa kuchnia ElkiSzybki, smaczny i lekki obiad-znacie taki przepis? Jeżeli nie-to zapraszam na ekspresowego dorsza w pomidorach, z oliwkami . SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 filety z dorsza
Kopystką po garachmnie 400g) 1 mała cebula 200g szpinaku Kilka pieczarek 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki oliwy z oliwek Sok z połowy cytryny Czosnek granulowany, sól, pieprz, odrobina imbiru, paryka słodka, gałka muszkatołowa Rybę osuszyć i skropic sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką
Mamuśka wraca do formyMagda Trzymają się mnie ostatnio te greckie smaki, gdzieś cały czas krążę w myślach w tamtych rejonach, wakacjach i cudownej kuchni, która smakuje bosko i wiecznie inspiruje. Nie wiem czy w Grecji jedzą takie ziemniaczki, akurat takich tam nie jadłam, ale jedno jest pewne – jeśli nie jedzą, niech żałują. Chrupiące, pieczone w skórce ziemniaki, podane na kremowym sosie(...)danie kompletne, nie potrzebuje na obiad nic więcej, ale może też stanowić dodatek do mięsa czy ryby – będzie bomba! Składniki (na 2-3 duże porcje): około 2kg ziemniaków, najlepiej takich małych sztuk 1 mała cebulka szalotka 100g sera feta 5 łyżek jogurtu greckiego łyżeczka miodu skórka i sok z jednej cytryny około 1/4 szklanki oliwy i około 4 łyżek
Smaczna Stronabrokułów (użyłam mrożonych, ale świeże będą jeszcze lepsze) jogurt grecki (400 g) 1 łyżka chrzanu (najlepiej świeżego ale jeśli nie macie to może być ze słoika, tylko poszukajcie takiego o dużej zawartości "chrzanu w chrzanie") 3 jaja 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Rybę oprószamy solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy
Cynamonowe szczęścienazwa. Być może dlatego, że w greckich daniach pojawiają się smażone na oliwie warzywa, a także pomidory... ale to chyba lekko naciągana teorie, innej jednak nie mam. Czy ma to natomiast jakieś znaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza
Pichceniomaniaświetna opcja dla osób, które lubią urozmaicone potrawy, a jednocześnie niekoniecznie mają czas spędzać długie godziny w kuchni. Możemy przygotować je na wiele sposobów: z kiełbasą, mięsem mielonym, rybą czy warzywami. Taka zapiekanka doskonale sprawdzi się na obiad, ale też na kolację czy drugie śniadanie do pracy - możecie przygotować ją w zasadzie na dowolny posiłek i sprawdzi się równie dobrze(...)potrzebne: 500g filetów z dorsza, 400g makaronu kokardki z mąki durum, cebula, 4 łyżki jogurtu greckiego, żółtko, 4 łyżki startego sera, łyżka domowej przyprawy do zup, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. 2. Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w dużą kostkę. 3. Cebulę obierz i pokrój
Z notatnika dietetykamniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl
bistro mamaSałatka przyrządzona ze śledzia z dodatkiem korniszonów, papryki, pieczonych buraków i gęstego jogurtu greckiego. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI SKŁADNIKI 250 gramów filetów śledziowych typu matjas; 2
Kuchnia TomkaSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2
W Mojej Kuchni Lubię