ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:26/234)

Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 209

Pieczenie jest moim ulubionym sposobem przyrządzania ryby. Zdecydowanie zdrowsze od smażenia (zwłaszcza w panierkach), szybsze od gotowania na parze, jest swoistym kompromisem pomiędzy smakiem a wartością odżywczą potrawy. Jeśli jednak rybę zapieczemy ze słodkimi pomidorkami i podamy w towarzystwie surówki z selera i marchewki, to – choć danie pozostanie dietetyczne – nie stracimy ani nic ze smaku, ani wartości naszej potrawy(...)wierzchu upieczone pomidorki, podawać z surówką z selera i marchewki. Smacznego! Przed podaniem rybę i pomidorki można skropić jeszcze odrobiną oliwy. Jeśli kawałki ryby są cienkie i nie wymagać będą dłuższego pieczenia, to można początkowo zapiec same pomidorki (przez około 5 – 7 minut), a następnie wyjąć naczynie, ułożyć w nim kawałki ryby i ponownie wstawić do piekarnika. By danie

Even Better Food
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM 140

zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania. P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami  😉   Składniki: 4 filety(...)dorsza 1 jajko 2/3 szklanki piwa 1 szklanka mąki sól, pieprz przyprawa do ryb olej do smażenia - ok. 3/4-1 szklana (w zależności od wielkości patelni) Pieczone ziemniaczki => przepis   Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy przyprawą do ryb i lekko solą oraz pieprzem.  Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną

Kuchnia MagdaLeny
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 197

paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz ok 10 minut. Podawaj z naturalnym ryżem i ziołami

AZgotuj!
Karp pieczony, faszerowany 563

osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi, czy są cukrzykami. My jednak nie wątpimy, że dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna jest marynata z mleka(...)odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni; góra-dół. Pamiętajmy jednak by obserwować rybę, każdy piekarnik piecze inaczej, a ten wieczór jest przecież wyjątkowy :) Rybę dekorujemy plastrami cytryny i odrobiną świeżego rozmarynu. Smacznego

KreatywnePiny
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 108

najpierw zamarynować, aby ubogacić jego smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso drobiowe – jak sprawić, by było smaczne? Wszystkie rodzaje mięsa drobiowego świetnie nadają się do gotowania, duszenia, smażenia czy pieczenia. Jeśli zależy nam na uzyskaniu aromatycznej, prawdziwie soczystej sztuce mięsa to należy je poddać działaniu wysokiej temperatury już na początku przyrządzania – np. wrzucić je do wrzątku. W ten sposób białko mięsne(...)pozwala na zachowanie soczystości ryb Grillowanie – to idealna metoda do przyrządzania całych ryb oraz filetów. Dzięki grillowaniu mięso nie traci smaku, soczystości oraz swojego aromatu Pieczenie świetnie nadaje się do filetów i całych ryb. Aby mięso nie straciło swoich wartości należy zabezpieczyć je folią aluminiową Smażenie – do tej metody nadają się całe ryby oraz filety. Pod wpływem wysokiej temperatury powstaje

Kulinarne Przeboje
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 154

piekarnik termoobiegiem do 220 stopni Naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową Wkładamy rybę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni zmieniając grzanie na góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut Podałam z brokułami i z pieczonymi ziemniakami   Ryby można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i sokiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Troć pieczona w niskiej temperaturze - łosoś pieczony 158

Troć pieczona w niskiej temperaturze jest bardzo delikatna, kremowa. Warto spróbować. Troć ryba z rodziny łososiowatych. Jest mniejsza od łososia. Przygotowuje się ją tak samo jak łososia. płaty troci lub łososia, sól, skórka otarta z cytryny, oliwa, sos: 1/2 cebuli 100 ml wina białego wytrawnego, 1,5 łyżeczki pieprzu zielonego w zalewie, 1,5 łyżeczki pieprzu czerwonego w zalewie(...)naczyniu do zapiekania, oprószyć skórka otartą z cytryny, oprószyć solą i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i piec około 35 – 50 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby i od tego, czy chcemy rybę bardziej wypieczona czy mniej. Cebulę posiekać, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać wino, zagotować. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Włożyć do garnuszka, dodać

królestwo garów
Pieczony łosoś z warzywami 278

ułożyć kolejno warzywa (najlepiej niedbale jak Jamie) i rybę pokrojoną w porcje i oprószoną solą. 5. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180 C. Jeśli chcesz piec bez przykrycia rybę ułóż skórą do góry

Matka Żywicielka
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 256

strony brzuszka. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 25 minut w zależności od wielkości ryby. Podawać  z dowolnymi ulubionymi dodatkami lub bez dodatków :) Ja podałam z ziemniakami, które piekły się razem z pstrągiem. Pieczone ziemniaki: średniej wielkości ziemniaki , sól , grubo mielony pieprz , suszony rozmaryn , kilka łyżek oleju . Ziemniaki obrać i opłukać. Ponacinać(...)wzdłuż  do połowy i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak natłuścić olejem i układać na blasze wyłożonej papierem. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Można zapiekać razem z rybą, gdyż pieką się w tym samym czasie. Lubicie tak przygotowywane ryby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorada z masłem pietruszkowym 139

każdej włożyć 2 -3 krążki masła pietruszkowego. Dorady ułożyć na ruszcie. Obłożyć dookoła warzywami (lub nie). Piec w 170C w termoobiegu(w 180C bez) przez 20-25 minut, w zależności od wielkości ryb. Podawać z upieczonymi warzywami i wybranymi dodatkami. U mnie to pieczona z rybą cukinia, sałatka ziemniaczana i sałatka pomidorowa z rukolą. Smacznego

Pełny talerz
Ryba po grecku 246

Zorientowałam się, że czegoś nie dodałam dopiero jak ją jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz:włoszczyznacebulakawałek ryby (dorsz super pasuje)masło, oliwa z oliwek, sólCo robić?1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół.2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach.3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora(...)patelni, na oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną rybę na oliwie i piec 30 minut pod przykryciem.6. Podawać rybę przykrytą duszonymi warzywami.(Jeśli chcesz być bliżej oryginalnego przepisu dodaj do warzyw pomidory np. z puszki lub passatę

Matka Żywicielka
Mintaj w chrupiącej, czosnkowej panierce 129

Dziś piątek. U mnie ciacho tradycyjnie się piecze a ja na razie zapraszam Was na rybkę :) Przepis znalazłam gdzieś w internecie i od tego czasu nie mogłam się doczekać aż go wypróbuje. Ta chrupiąca panierka jest obłędna! Składniki: 5 filetów mintaja lub innej ryby 1,5 szklanki pokruszonego na drobno białego pieczywa 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanego koperku(...)pieczenia. Lekko posypać pieprzem. Chlebowe okruszki wymieszać z koperkiem i nałożyć na każdą porcję ryby. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze stopionym masłem. Polać każdy kawałek ryby uzyskaną mieszaniną. Piec w temperaturze 180 stopni C aż wierzch każdej ryby pięknie się zrumieni czyli ok. 20-25 min. Mintaj w piekarniku się dość mocno kurczy więc lepiej przygotować większą porcję

Na Ciasteczkowych Papierach
DOMOWY PAPRYKARZ 174

tylko uwzględnić większy zakup ryb przygotowując codzienny obiad. Ja wykorzystuję ryby (kupuję od razu więcej), które przygotowuję w piekarniku na obiad, świetnie sprawdza się ten przepis . Taka ryba po 15 minutach w piecu, jest gotowa do spożycia, bez panierek, zbędnego tłuszczu, itp. Wystarczy potem tylko dogotować ryż, podsmażyć marchew z cebulą, doprawić koncentratem, odstawić by smaki się przegryzły. U mnie(...)międzyczasie... Zwykle gdy zajmuję się czymś innym..., najlepiej więc robić kilka rzeczy na raz, wówczas wydaje się, że wszystko robi się samo... :-) Składniki: - 350-400g smażonej, pieczonej, gotowanej ryby morskiej (najlepiej filet bez skóry), świetnie sprawdza się dorsz, mintaj, robiłam też z wilkiem morskim - 100g suchego ryżu (1/2 szklanki), u mnie Basmati - 3 szalotki - 2 ząbki czosnku

Smaczne Zdrowe
Pstrąg pieczony z ziemniakami 152

Bardzo fajny sposób na przyrządzenia pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 g ziemniaków 2 - 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka ½ pęczku koperku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sok z cytryny sól pieprz tymianek cząber Wykonanie: Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić(...)osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby. Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w  temperaturze 180 o C przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut

Mama Gotuje
pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem 166

aluminiową folią, układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i n akrywamy  drugim kawałkiem aluminiowej folii  Szczupaka wstawiamy, do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę  przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i  pieczemy dalsze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając

Miód i pieprz