ryba na parze - 1502 przepisów (strona:9/101)

Ziemniaczana rolada z rybą 232

morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę(...)kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce

https:KKuchniaMniam
Ziemniaczana rolada z rybą 214

morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać(...)mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce

https:KKuchniaMniam
Ryba z reklama w tle 134

przypadnie Viki do gustu. Kilka takich przepisow zamiescilam juz na blogu. Jednak najczesciej, bo tez najchetniej taka rybe je Viki, robie klasyczne filety smazone lub gotowane na parze. Zawsze takiej rybie towarzyszy jakis inny dodatek, cos co wyroznia ta konkretna rybe od jej poprzedniczki z ubieglego tygodnia. Lubie gdy dodatki maja wyrazne smaki. Taki wlasnie jest krem

Przysmaki Karolki
Zupa rybna z karpia 303

kawałki, tym szybciej. Nie muszą być jednak całkiem ugotowane, gdyż dojdą w zupie. Możemy oczywiście od razu dodać kalafiora do wywaru. Ja wolę jednak, gdy jest przygotowany osobno na parze – wtedy zachowujemy smak kalafiora, a zupa ma bardziej rybny aromat. Po 30-45 minutach gotowania wywaru całość przecedzamy. I tutaj dwie możliwości – jeżeli robimy pierogi z karpia, to czynimy(...)wywaru możemy dodać również posiekane grzyby czy inne warzywa z gotowania – wedle uznania. Jeśli karpia użyliście do pierogów, to w tym momencie dodajemy rybę – jaką macie i gotujemy ok. 15 minut. Można rybę przygotować na parze i dodać przed samym podaniem, wtedy wywar wystarczy tylko zagotować. Przyprawiamy do smaku. Pyszna zupa rybna gotowa

MarcinChef
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 139

Dziś będzie nie tylko smacznie , ale i zdrowo. Mam dla Was przepis na przepyszną , delikatną rybę przygotowaną na parze … z farszem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów , którymi dogodził mi PROVITUS . Przepisy takie pokazują , że danie dietetyczne wcale nie musi być złe … i kojarzyć nam się np. ze szpitalnym jedzeniem ;) Rybka niesamowicie syci …a podana(...)łyżki - sól – do smaku - pieprz – do smaku - gałka muszkatałowa – do smaku - czosnek – 1 ząbek - sok cytrynowy – 1 łyżka   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak. Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą i odrobiną

Ostra na Słodko
Spaghetti carbonara ze szparagami podane z rybą na parze 95

jajka 2 łyżki startego sera, np. gran gusto, parmezanu lub płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz ryba 0,3 kg polędwicy, np. z mintaja przyprawa do ryb Rybę umyć, osuszyć, przyprawić i szczelnie owinąć w papier do pieczenia. Przygotowaną rybę ugotować na parze (kilka minut pod przykryciem). Makaron ugotować al dente  (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) . W międzyczasie(...)gorący makaron  (nie przelewać go zimną wodą!) . Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia i od razu wlać przygotowany sos. Wszystko ze sobą wymieszać. Makaron i rybę przełożyć na talerze. Danie od razu podawać.  Etapy przygotowywania spaghetti carbonara ze szparagami Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Pstrąg na parze z egzotyczną salsą 146

Postne danie na dzisiejszy obiad wcale nie musi być nudne, polecam pstrąga w ziołach gotowanego na parze z egzotyczną salsą o smaku ananasa i curry. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 1 łyżka ziół do ryb Pieprz cytrynowy do smaku Sól do smaku Sok z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego Egzotyczna salsa: 3 grube plastry świeżego ananasa 3 plastry cytryny(...)miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy curry oraz solą i cukrem brązowym, dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ryby układamy w misce paro waru i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pstrąg łososiowy z pęczakiem, buraczkami i wędzonym twarogiem 321

Pstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi. Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno. Polecam na lekki, zdrowy(...)trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami

https:KKuchniaMniam
Bananowy sernik Nigelli 172

część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony(...)pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :)   Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Terrina z łososia z zielonym groszkiem 70

serdecznie po przepis, zróbcie terrinę i zaskoczcie swoich domowników, nie tylko prezentami, ale też eleganckim daniem z rybą #naturalniebałtyckie  w roli głównej.   Terrina  z łososia z zielonym groszkiem Łosoś bałtycki Jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb. Łosoś jest rybą drapieżną, dwuśrodowiskową (anadromiczną). Żyje w wodach czystych o wartkim nurcie. Tarło odbywa w rzekach, gdzie młode pozostają(...)serka kanapkowego śmietankowego 2-3  łyżki soku z  cytryny 3 łyżeczki żelatyny sól pieprz kilka podłużnych plasterków ogórka   świeży koperek Wykonanie: Oprószoną solą rybę gotujemy na parze prze 15 minut. Gdy przestygnie zdejmujemy skórę i wraz ze śmietaną, serkiem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Żelatynę zalewamy

Kulinarne przygody Gatity
Organizujemy 40-te urodziny. Jak je zaplanować i o czym pamiętać? Przydatne rady i sprawdzone life hacks 75

kucharzy i zamówić catering. Tutaj macie duże pole do popisu, bo możecie wybrać ten ciężkostrawny, czyli oparty na dużej ilości mięsa, ale także bardziej fit, czyli z dodatkiem ryb gotowanych na parze. Możecie także zdecydować się na opcję wege, ale z tego rozwiązania wielu panów będzie niezadowolonych. Także ciasta i tort możecie zamówić. Dobrym wyborem jest choćby tort

Moja smaczna kuchnia
Warzywne frytki 134

pomidorami i bazylią. Dodać oliwę i wymieszać. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Warzywne frytki podałam z rybą gotowaną na parze ale można podać je również z ulubionym mięskiem

Olga Piecze i Gotuje
Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) 169

ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Ugotowane filety z łososia podajemy z sosem imbirowym. **** PREPARAZIONE Per prima cosa preparate la crema di zenzero. Pelate lo zenzero e tagliatelo a fettine. Sbucciate

La grande e la piccola cuoca
makrela pieczona z masłem czosnkowym 168

stopni, przez 20 min.  Następnie rozchylamy arkusz folii, zmniejszamy temperaturę do   170 stopni i pieczemy dalsze 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze na parę minut.  Następnie makrele wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Pulpeciki z dorsza w sosie paprykowo-pomidorowym - dzieci to lubią! 120

się ości. Czy jest na to jakaś metoda, oprócz wybierania ości pęsetą przed przyrządzeniem ryby? Oczywiście! Proste i smaczne danie w postaci małych, smakowitych kuleczek z mięsa ryby, ugotowanych na parze. To jest lepsze niż mielony! 😉   Nie rozumiem do końca, dlaczego tak jest, […] Artykuł Pulpeciki z dorsza w sosie paprykowo-pomidorowym -> dzieci to lubią! pochodzi z serwisu

Wiszniówka
Skandynawska surówka z ogórka 235

rozpuszczenia. Ogórka i cebulę kroimy na cienkie plasterki, najwygodniej – mandoliną. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Ta surówka najczęściej podawana jest do ryb – to idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym

Karo in the Kitchen
Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 136

zbyt gwałtowna zmiana pozostanę w słodkawym klimacie. Będzie za to zdecydowanie mniej kalorycznie i trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet dodaje ostrości delikatnej kapuście." Czytaj więcej

Wiem co jem
Ryba z warzywami w galarecie 103

Ryba w galarecie doskonale sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie świątecznego stołu jak również jako przekąska na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Moją rybę ugotowałam na parze a galaretę przygotowałam na bazie bulionu, w którym gotowały się warzywa. Dodatek gotowanego jajka i zielonego groszku jest ciekawym urozmaiceniem dla tego dania

Milion Smaków
Pstrąg łososiowy na parze 161

włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki pstrąga posypać lekko przyprawą do ryb, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i mocno posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną rybę gotować na parze 12-15 minut

Passions hobbies life
Chrzan tarty 140

śmietanę, odrobinę cukru i znów ucieram Przechowuję go w szczelnym słoiczku, jest o wiele intensywniejszy niż ten kupny :) i ZDROWSZY Uwielbiam do wędliny, ale również do jaj i ryb A dodane parę łyżeczek chrzanu do utartego czerwonego buraka czynią go o wiele smaczniejszym, no i mamy ćwikłę :) Warto mając chrzan zrobić sobie błyskawiczny   sos chrzanowy

Proste Potrawy