ryba na parze - 1502 przepisów (strona:3/101)

Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 166

pieprz sól WYKONANIE: Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy(...)rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek

Pyry na Gaz
Filet z mintaja na parze 248

wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Dwa płaty fileta z mintaja (mrożone(...)tarce o małych oczkach, dorzucamy do tego listki świeżego tymianku, sól oraz pieprz. Ja z przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na kwadrans (jeśli nie mamy czasu możemy ten etap ominąć). Następnie umieszczamy w parowniku na 10-12 minut w zależności od grubości kawałka ryby

Kolizje Smaków
Dorsz na parze z imbirem 196

Dawno nie jadłam żadnej ryby, a dziś naszła mnie ochota na dorsza i dodatkowo na coś z kuchni chińskiej. Prosty przepis na dorsza na parze. Inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami z książek o kuchni chińskiej.  Składniki: duży filet z dorsza 2 łyżki pokrojonego w drobne paski świeżego imbiru 2 łyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka(...)miseczka. Ułożyć w niej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Ryba powinna być miękka i dzielić się na płatki.  Rada: podawać z ryżem; dla lubiących ostrzejsze smaki można zwiększyć ilość papryczki lub posypać mielonym chilli

Pasja Smaku
Porowo łososiowy quiche 79

Smaczny, delikatny łososiowo porowy quiche. Rybę można ugotować na parze dzień wcześniej i trzymać w lodówce do czasu, aż będziemy piec nasz quiche. Dobrze smakuje z dużą porcją sałaty i z pomidorami. Polecam na lekki lunch. Przepis: dr. Michael-Mosley ze strony  Daily Mail Porowo łososiowy quiche - przepis składniki 2 porcje 1 łyżka oliwy z oliwek(...)świeżych liści tymianku lub 1/2  łyżeczki suszonego ( lub koperek, pietruszka) 2-3 łyżki śmietany 18% 15 g parmezanu, startego sól, pieprz Przygotowanie Łososia lekko doprawić solą. Ugotować rybę na parze. Zajęło mi to 15 minut. Przestudzić,zdjąć skórę, podzielić na grube kawałki Piekarnik rozgrzać do 190 st C. Obficie natłuścić formę żaroodporną o pojemności

Stare Gary
Karp na parze 457

tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku, a jest znacznie lżejszy w trawieniu. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut + godzina potrzebna na zamarynowanie(...)ryby Składniki: 2 kawałki karpia Pęczek koperku Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Rybę myjemy pod bieżącą wodą oraz obficie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Umyty koperek siekamy i posypujemy rybę. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie umieszczamy w parowniku nastawionym na 10 minut. Czas ten nieco się wydłuży jeśli kawałki ryby będą znacznej grubości

Kolizje Smaków
Paprykarz idealny 136

Była sobie wizyta u Giena, a przy okazji wizyty wrąbaliśmy z Marcinem cały słoik paprykarzu, który Gieno przywiózł z Białegostoku (sic!). Ten paprykarz chodził po głowie

slodkokwasnapl
Ryba w sosie czosnkowym 243

Być może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RYBA NA PARZE Z MARCHEWKOWYM PUREE 257

Dzisiaj piątek… Pewnie w większości domów na obiad będzie ryba A może się mylę i ludzie pomału odbiegają od tego zwyczaju..? Pamiętam jak kiedyś moja

kuchniabellissima.wordpress.com
Leszcz na parze w sosie musztardowym z dodatkiem wasabi 194

Leszcz na parze z sosem musztardowym, prosty przepis i wyjątkowo smaczna ryba,nasza polska, łatwo dostępna, a sos musztardowy jest świetnym uzupełnieniem, smakuje wybornie. Składniki: jeden lub dwa filety z polskiego leszcza większa szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól sos sojowy majeranek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Filety myjemy, osuszamy, osuwamy ości przynajmniej te większe. Chociaż(...)dobrze byłoby usunąć pęseta również te mniejsze. Filety marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym, czosnku świeżym majeranku. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie gotujemy rybę na parze. Moja gotowała się  20 minut. Sos musztardowy: Składniki: 2 łyżki musztardy chrzanowej  2 płaskie łyżki mąki 1 łyżka masła do smażenia 2 łyżki śmietany  sól

Życie zaczyna się w kuchni
Ryba pod ziołową pierzynką 123

połowy cytryny i sos sojowy. Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej (20 minut w 180 stopniach). Najlepiej smakuje w towarzystwie parowanych warzyw lub młodych ziemniaczków z koperkiem. Pamiętajcie tylko, że niektóre(...)warzywa na parze potrzebują 40-45 minut, podczas gdy ryba jest gotowa już po 10. Trzeba je zawsze wstawić odpowiednio wcześniej. Smacznego :) Skomentuj

MamaOskarka
FISH & CHIPS Z GROSZKOWYM PUREE 164

Parę tygodni temu wróciłam z wakacji w Wielkiej Brytanii. Miałam wtedy okazję spróbować sławną brytyjską rybę z frytkami i groszkiem. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Fish & Chips

Przepisy Aleksandry
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 227

oznacza to, że od tej pory na blogu pojawiać się będą wyłącznie dietetyczne i zdrowe przepisy. Mam w zapasie sporo tych rozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania na parze wlewamy(...)wodę. Wrzucamy do niej przekrojoną na ćwiartki cytrynę oraz obrany kawałek imbiru. Do nadstawki wkładamy rybę i posypujemy ją świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero po tym ją solimy. Składniki na sałatkę: - 100 gramów kaszy pęczak - pęczek szczypiorku - 3 duże połówki suszonych pomidorów - garść kiełków mieszanych - sok z połowy

Życie zamknięte w smaku
Ryba zawsze zdrowa 146

Ostatnia moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego  garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg.  filet z dorsza(...)opakowanie  zamrożonej fasolki szparagowej  1 marchewka pół pora przyprawa do ryb  sok z pół cytryny sól , pieprz WYKONANIE Rybę rozmrażamy, kroimy  na mniejsze porcje. Przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawą do ryb . Pozostawiamy na ok. 15 min. Do garnka na parze wkładamy rybę, fasolkę oczyszczona i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone pora. wszystko gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Rybne pulpeciki 102

Dodatkowo przepis ten pozwoli na smaczne i ciekawe wykorzystanie ryby, która została nam z poprzedniego obiadu, bo przecież nie lubimy marnować jedzenia ;) Ja przy okazji tego dania wykorzystałam rybę na parze, która została mi z poprzedniego obiadu oraz ugotowane warzywa. PRZEPIS PIECZONE PULPECIKI RYBNE Filet białej ryby, u mnie halibut ugotowany na parze Około 4 łyżki namoczonej wcześniej

HealthyCreations
Rosół 91

gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy, a także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi – np. żeberka, kurze skrzydełka, udka(...)foremkach do lodu, tworząc swoje własne i bardzo zdrowe kostki rosołowe . PaleoSMAK Ja najczęściej gotuję rosół z kości wołowych (surowych albo pozostałościach po pieczeniu szpiku ), resztek ryb po gotowaniu ich na parze albo skrzydeł od „szczęśliwszych” kur. Rosół gotuję z liściem laurowym, ziarnami pieprzu, cebulą, czosnkiem i marchewką – tę ostatnią przecieram przez sito podczas odcedzania

PaleoSMAK