cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki pokrojonej w paski, 2 krążki cebuli, 4 oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 szt. szczypiorku na ogon myszki, sól do smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz
Moniki Smakołykioknem zmienna pogoda, raz słońce, raz deszcz... A u nas na talerzu lato ! Mix sałat z pomidorkami i fetą Składniki: 5 listków sałaty rzymskiej 2 garści endywii 2 garści rukoli 10 oliwek 5 różyczek zblanszownego brokuła 1/2 cebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól, świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet
Kulinarne przygody Gatitywymyśliłam na szybko, przeglądając zawartość lodówki ;-). Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto Składniki: 250 g spaghetti 1 kula mozzarelli 3 łyżki pesto (polecam pesto z natką lub z rukolą i bazylią ) ok. 10 połówek pieczonych pomidorów świeża bazylia oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. W międzyczasie w misce, do której
Kulinarne przygody Gatityburak liściowy Mangold jarmuż zielony jarmuż fioletowy sałata rzymska brokuł łodygowy karczochy cukinia baby radicchio koper włoski cykoria sałatkowa rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór szparagów
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki i orzeszków , więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane na grzance, idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie
Kulinarne przygody Gatityreszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść
Kulinarne przygody Gatityczasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków , ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też pesto szpinakowe . Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Zielona pizza ze szparagami Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowe , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe , czyli propozycje raczej klasycznie. Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold. Mangold swoim wyglądem przypomina botwinkę
Kulinarne przygody Gatitygotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto bazyliowe , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe . Makaron rigatoni z pesto z Mangolda Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody GatitySkładnik (2 porcje): 120 gram mix sałat z rukolą 1 pomidor śliwkowy garść orzechów włoskich 1/2 zielonej papryki 50 gram sera koziego "Les Croises Sainte-Maure" (u mnie prosto z Francji) lub innego koziego sera, dość twardego cebula dymka 2-3 jaja ugotowana na twardo/ półmiękko Sałatę umieszczamy na talerzach. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, również układamy na talerzach
Mango Papajasosem z gorgonzoli przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami na 2-4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli garść świeżej mięty 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny
Chilli Czosnek i Oliwaprzez nas przekąski. W przeddzień festiwalu przygotowywałyśmy razem pasty z twarogu wędzonego, mini caprese w postaci koreczków oraz mini serniczki na ciasteczkowym spodzie. Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem
Symfonia Smakówbogata, ten wczesny obiad trwa często kilka godzin:) Tak też było na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego. Serwowano pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym
Proste PotrawySkładniki : 5 dag szynki w plastrach 4 -5 świeżych truskawek garść rukoli 1 świeża figa ser typu feta Składniki na sos : olej migdałowy sok z cytryny łyżka miodu ewentualnie łyżeczka musztardy francuskiej i zwykłej szczypta pieprzu mielonego, prawdziwego Przygotowanie: Składniki sałatki pokroić drobno i wymieszać Polać sosem, który przygotowujemy mieszając dokładnie poszczególne jego składniki. Porcja dla jednej osoby
Proste Potrawysmaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna
Proste Potrawy