rukola - 6622 przepisów (strona:359/442)

Warsztaty "Gotujmy zdrowo-mniej soli" z Josephem Seeletso i Cisowianką 160

curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym i oliwą z oliwek czekoladowe gateau z amarula, czyli murzynka I to wszystko bez grama soli ! Uwierzcie, wszystko było doskonałe, aromaty się

Kulinarne przygody Gatity
Omlet z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 242

zależy od patelni, ognia itd. Należy obserwować omlet. Zdejmujemy go ostrożnie z patelni, aby się nie rozpadł. Pysznie smakuje podany solo, ale możecie pokombinować z dodatkami i posypać go rukolą lub innymi warzywami. Smacznego!   Jeżeli chcesz być na bieżąco z moim postami to polecam polubić mojego Facebooka sagneska.pl . Stamtąd najszybciej dowiesz się o nowych wpisach

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 146

ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą lub orzechami. Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po prostu pycha! ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nadziewane portobello 221

swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek.  Grzyby

W mojej holenderskiej kuchni
Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw 143

Dziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe. Składniki: opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp) średnia cukinia 4 pomidory czerwona papryka czerwona cebula połowa pęczka pietruszki ząbek czosnku łyżka musztardy sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku garść pistacji Przygotowanie: Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski. Pomidory

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka słoikowa 1159

pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz. Składniki podstawowe na sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet pod rukolą, z papryką, oliwkami i camembertem 128

Omlet ma jedną wielką zaletę :) Można mu wcisnąć absolutnie wszystkie dodatki. Jest idealnym daniem w tzw. dniu czyszczenia lodówki, co najczęściej ma miejsce przed urlopem. A rukola sprawia, że zwykły omlet staje się choć trochę wykwintnym obiadem. Czytaj więcej

bistro mama
Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą 135

słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami (figi, gruszki), z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka). Czytaj więcej

bistro mama
Sałatka z szynką parmeńską i papryczką chilli 197

ukola Ogórek Pomidorki koktajlowe Oliwki zielone Ser biały typu włoskiego Szynka parmeńska Świeże papryczki chilli Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską, polewamy cytrynowym vinaigrette. Przepis na cytrynowy vinaigrette: Składniki: Oliwa z oliwek 80 ml Sok z cytryny 30 ml szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki ze sobą

kulinarnyJa
Sałatka z wołowiną i granatem 211

Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,50 zł SKŁADNIKI: 120 g steku wołowego 1/2 granatu 6 pomidorków koktajlowych 20 g sera pleśniowego Mix sałat z radicchio, rukoli i cykorii Oliwa z oliwek Redukcja balsamiczna Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności na talerz nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mięso doprawiamy

kulinarnyJa
Sałatka a'la grecka z wędzoną piersią kurczaka 254

wędzonej piersi z kurczaka 50 g sera feta 1/4 czerwonej papryki 4 grube plastry świeżego ogórka 6 pomidorków koktajlowych 8 zielonych oliwek czerwona cebula Mix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukola SKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette: 1/2 cytryna 60 ml oliwy z oliwek posikany świeży koperek szczypta soli, pieprzu i cukru PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette: Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty

kulinarnyJa
Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym sosie 182

Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola) szczypiorek SKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette: 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu winnego szczypta soli, pieprzu i cukru PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette: Do miseczki

kulinarnyJa
Sałatka z gruszką, prosciutto i oliwą truflową 230

przygotowania: 9,50 zł SKŁADNIKI: 1/2 świeżej gruszki 2 plastry szynki prosciutto 2 plasterki sera brie 3 orzechy włoskie 3 plastry suszonych pomidorów oliwa truflowa Mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola) PRZYGOTOWANIE: 1/2 gruszki obieramy i kroimy na cztery słupki. Plaster szynki dzielimy na dwa, przecinając wzdłuż nożem. Słupki gruszki owijamy szynką i podsmażamy na odrobinie oliwy. Podsmażone gruszki odstawiamy

kulinarnyJa
Sałatka ze smażonymi boczniakami 150

osoby Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 średnie boczniaki 5 pomidorków koktajlowych płatki z sera grana padano natka pietruszki 1/2 szklanki mleka bułka tarta mix sałat (dębowa, rzymska, rukola) oliwa truflowa PRZYGOTOWANIE: Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju

kulinarnyJa
Sałatka szpinakowo-szparagowa z pestkami moreli 159

składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu." Składniki : garść rukoli garść świeżego szpinaku garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej 5-6 truskawek 5 zielonych szparagów mała garść orzechów laskowych i włoskich kilka pestek moreli garść suszonej żurawiny dressing: dwie łyżeczki

Słodkie Przyjemności