cienkie plastry z samego środka arbuza (u mnie trójkąty wykrojone z ćwiartki 2-3 łyżki sera feta kilka grudek sera pleśniowego (opcjonalnie) kilka listków roszponki (może być bazylia lub rukola) 1 mała cebula pokrojona w półkrążki 1 łyżka słodzika w proszku ze stewii lub miodu (ostatecznie cukru) 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw zatar (opcjonalnie) na vineget: sok z 1/2 limonki
Sztuka gotowania w/g SamirySałata najlepiej smakuje przygotowania tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z kieliszkiem białego wina. Składniki sałaty na 1 porcję: 3 liście sałaty rzymskiej, 1 liść radicchio, kilka liści rukoli lub garść mieszanki sałat 1/2 szkl. pokrojonego wędzonego kurczaka (u mnie udka z kurczaka) 1 dojrzała morela 10 malin 2 gałązki koperku sos: 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki
Codziennik KuchennyRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ½ opakowania nachos ⅔ dojrzałego awokado ½ puszki czerwonej fasoli ⅓ czerwonej papryka ½ puszki kukurydzy ½ mieszanki sałat z rukolą 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) Kilka gałązek świeżej kolendry Sos: 50ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny Szczypta kuminu Szczypta papryczki chilii Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziekawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając, aż będą gotowe. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 3 garście rukoli 2 garści szpinaku 1 garść roszponki 20 pomidorków koktajlowych awokado 3 łyżki komosy ryżowej (qinocha) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni zioła prowansalskie, sól morska, pieprz
Strefa Zdrowego Żywieniacebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych
Zasmakuj Kuchniczterech osób. Coś mi się wydaje, że restauracja nie bez powodu nazywa się MAX. Pyszna, soczysta ryba minimalistycznie przyprawiona. Została nacięta w miejscu, ułatwiającym wyciągnięcie ości. Podana z pomidorkami, rukolą, oliwą z czosnkiem oraz szpinakiem z ziemniakami. To zdjęcie zamieściłam, aby pokazać Wam wielkość ryby, która nie jest tak dobrze widoczna na zbliżeniu. Kelner bardzo o nas zadbał, dopytywał
Karola gotujezwykłą lub grillową). Grzanki smarujemy serkiem ricotta i układamy na wierzchu plasterki fig. Polewamy cienką strużką miodu. Nic więcej im nie trzeba – ja podałam je na sałacie i rukoli. świeży melon, dobrej jakości szynka parmeńska Prosciutto e Melone, czyli melon w szynce parmeńskiej to jedna z najprostszych przystawek świata. Potrzebujemy tylko dojrzałego, słodkiego owocu (może być Wasza ulubiona odmiana
Poezja smakuznaki, no cóż wakacje ;-). Szybką propozycję na obiad mam dla Was. Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami zielonymi, żurawiną i sosem śmietanowym. Do tego u mnie ryż i świeża rukola. Lubię takie obiady, jak muszę szybko coś wyczarować, a wszyscy chcą żeby było smacznie. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-) Miłego dnia :-) Składniki: 2 polędwiczki z indyka (około
kruche babeczkicebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych
Zasmakuj KuchniCałość podgrzewać na malutkim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Mieszać od czasu by nie przypalił się. my solą i pieprzem. Ser polecam podawać ułożony na liściach wybranych sałat, rukoli, szpinaku itp. Całość polać przygotowanym sosem malinowym. Ewentualnie do zieleniny można dodać ulubione warzywa np. pomidora czy awokado, orzechy i nasiona, podsmażone chipsy boczku lub szynkę parmeńską dopasowując do swoich
Ola la LCHFobtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Sałaty myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy
bistro mamaforno autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie a to szmata! czyli ratowanie octu autorka: ideimysle | blog: idę i myślę... o jedzeniu! – dzikie rośliny jadalne fałszywa rukola i sałatka pachnąca pokosem autorka: ideimysle | blog: idę i myślę... o jedzeniu! – dzikie rośliny jadalne
Weekendy w domu i ogrodziedodatkiem bazylii i pestek słonecznika. Sałatka jest idealna zarówno na kolację, grilla jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z trzema serami Składniki: opakowanie mixu sałatka (u mnie rukola z botwinką) 1/2 puszki kukurydzy pół ogórka szklarniowego 1 kulka mozzarelli około 170 g sera favity około 100 g sera żółtego Dressing: 5-6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżka miodu
PatiGotujePesto z bazylii do niedawna było dla mnie zupełnie niejadalne - gorzkie i dziwne w smaku. Dlatego dotychczas robiłam z natki pietruszki i rukoli . Kiedyś wykosztowałam się na orzeszki piniowe, by zrobić prawdziwe włoskie pesto, a okazało się znów niejadalne. Wiosną tego roku przekonałam się do niego za sprawą jednej z warszawskich restauracji - pesto było genialne! I ponownie postanowiłam je zrobić
Weekendy w domu i ogrodziezaproponowanych do nich różnych gatunków whiski. No cóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką
SzczyptaSmaQ