Polecam na leniwe weekendowe śniadanie:) Z pewnością dzień zaczęty w ten sposób będzie miły i przyjemny:);) 4 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki szynki dojrzewającej lub boczku garść rukoli 1 łyżeczka octu winnego Sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła ok. 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Masło przekładamy do garnuszka, roztapiamy. Gdy się zagotuje zdejmujemy(...)nieco zmniejszamy. Po około 3 minutach wyjmujemy jajko za pomocą cedzakowej łyżki. Podobnie przygotowujemy resztę jajek. Kromki chleba tostowego podgrzewamy w tosterze lub na patelni grillowej. Układamy na nich rukolę oraz plasterek szynki lub wypieczonego bekonu. Na wierzchu kładziemy jajko, całość polewamy sosem. Uwagi: Ja do pierwszego tosta podgrzałam nieco szynkę, jednak wydaje mi się, że taka na surowo smakowała
Smaki Na Talerzucebule 4 duże ząbki czosnku 1 duży ziemniak lub dwa małe 1 litr mleka kokosowego przepis na mleko kokosowe opcjonalnie sól morska ryż, makaron lub kasza do podania rukola do podania Przygotowanie: Kalafior gotujemy na parze - max 20 minut. Nie może być rozgotowany. Do garnka wlewamy mleko kokosowe dodajemy do niego: poszatkowaną cebulę, marchew potartą na tarce na dużych(...)głado. Na tym etapie możemy dosolić. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy i wstawiamy ponownie na gaz, doprowadzamy do wrzenia, danie gotowe. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem i rukolą
Szkrab Je Samczęsto gości w mojej kuchni, szczególnie w sałatkach smakuje rewelacyjnie, dlatego poniżej przedstawiam przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą. Składniki na 2 porcje: 80g Rukoli 1 buraczek czerwony średniej wielkości 1 pojedyncza pierś z kurczaka około 300g 40g orzechów włoskich (jedna garść) 80 – 100g sera typu feta Oliwa z oliwek Sól Przyprawa gyros(...)przypaliły ponieważ będą gorzkie. Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy sos do polania po sałatce. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, nakładamy na talerze najpierw rukolę, potem plastry buraka, następnie usmażonego kurczaka i kawałki sera typu feta, całość obsypujemy prażonymi orzechami i skrapiamy sosem cytrynowo – miodowym. Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą gotowa, smacznego. sałatka
Księga-Smakuobiadu lub zrobić z niej kotleciki, burgery, a nawet chleb i słodkości. Potrzebujemy: 200 g niepalonej kaszy gryczanej Targroch 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 garść rukoli 2 małe cebulki 4 plastry boczku sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji objętościowej. 1 część kaszy do 2 części wody + sól. Po wchłonięciu całej(...)niego cały tłuszcz. Boczek zdejmujemy z patelni wprost do kaszy w temperaturze pokojowej. Tłuszczyk na patelni zostawiamy i smażymy na nim cebulkę posiekaną w kosteczkę, pod koniec dodajemy rukolę i lekko blanszujemy, żeby stała się bardziej miękka. Usmażona cebulka wraz z tłuszczem również ląduje w kaszy. Do kaszy wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, doprawiamy i mieszamy. Formujemy podłużne krokiety
MamaOskarkabędzie znacznie zdrowsza od pieczywa pszennego. No dobrze to tyle w temacie, poniżej znajdziecie przepis…. a właściwie propozycję podania. Składniki pieczywo (żytnie, wieloziarniste) ogórek zielony kilka pomidorków koktajlowych rukola szynka masło mała cebulka jajko Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce – przepis Bułkę przecinamy wzdłuż uważając aby nie przeciąć do końca. Jedną połówkę smarujemy masłem i układamy na niej(...)szynkę, odrobinę rukoli, ogórka pokrojonego plasterki, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, cebulkę pokrojoną w cienkie piórka. Teraz przygotowujemy jajko w koszulce – do szklanki wbijamy jajko. W rondelku gotujemy wodę, jak będzie już się gotowała zmniejszamy ogień i tworzymy łyżką „wir”. Wlewamy sprawnym ruchem jajko i gotujemy je 2,5 minuty. Tak ugotowane jajko kładziemy na naszej kanapce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski. Do wyboru mamy aż 3 rodzaje – Klasyczny, Miodowy(...)dłoni rozklepujemy porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI
Ostra na Słodkoakcentem, zapraszam również po przepis na SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI, SAŁATKĘ Z POMARŃCZĄ oraz SAŁATKĘ Z GRUSZKĄ Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól(...)świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. 3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym
Fitsweet.mebułki. dip z awokado (miękkie awokado miksujemy z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami jogurtu (w wersji wegańskiej możemy dodać odrobinę roślinnego mleka), rukola, pomidor, karmelizowana czerwona cebula (cebulę podsmażamy na oliwie. aż zmięknie, skrapiamy octem balsamicznym i na koniec dodajemy trochę cukru i karmelizujemy), ewentualnie - jeśli ktoś lubi - pikantna salsa chili. PRZYGOTOWANIE Kaszę(...)tworząc burgery. Pieczemy przez około 40 minut (w połowie czasu przewracamy na drugą stronę). Ulubioną bułkę przekrawamy na pół (możemy podgrzać lub chwilkę opiec), smarujemy dipem z awokado, układamy rukolę, ciecierzycowego burgera, plaster pomidora i karmelizowaną cebulkę. Możemy dodać pikantną salsę chili - jeśli lubimy. Przykrywamy górą bułki i zajadamy ze smakiem :) Zdrowo i przepysznie - gwarantuję! Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI 200 g rukoli 100 g szynki parmeńskiej 2 zielone jabłka 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego parmezan s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di rucola 100 g di prosciutto crudo 2 mele verdi 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva 2 cucchiaini di senape(...)aceto balsamico parmigiano reggiano sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jabłka kroimy na cienkie plasterki, szynkę na kawałeczki. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy musztardę, oliwę i ocet balsamiczny. Układamy sałatę: liście rukoli, plasterki jabłka, kawałeczki szynki i parmezanu. Całość oprószamy czarnym pieprzem; przed podaniem polewamy sosem. **** PREPARAZIONE Tagliate le mele a fettine sottili e il prosciutto a pezzetti. Nel frattempo preparate
La grande e la piccola cuocapieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Umieszczamy(...)jakiś czas na patelnię wlewamy po 1 łyżce zimnej wody. Doprawiamy do smaku szczyptą słodkiej i ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej
Smaki Na Talerzuoregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli lub żółtego sera 50 g krojonego salami 100-150 g krojonej szynki szwarcwaldzkiej 30 dag pieczarek 1 duża cebula 3-4 garści świeżej rukoli oregano lub bazylia do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy do miski z mąką(...)cienko. Placki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nich kolejno dodatki: cebulę, ser, salami, szynkę i pieczarki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 17-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą rukolą
Ze smakiem i z pasjąłyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki soli olej do smażenia Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz listki rukoli do posypania Sposób wykonania: Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i ścieramy na dużych oczkach tarki (lub rozdrabniamy za pomocą malaksera). Cebulę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i dodajemy(...)rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu nakładamy je na papierowe ręczniki aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Placki przed podaniem posypujemy rukolą i polewamy sosem
Qchnia po prostułyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano chleb tostowy 1-2 pomidory czerwona cebula kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy – pomidory na plasterki(...)chleb tostowy. Jedną kromkę podpieczonego chleba smarujemy majonezem czosnkowo-ziołowym, drugą majonezem z dodatkiem musztardy. Na chlebie, w dowolnej kolejności, układamy wszystko to, na co mamy ochotę: sałatę lub rukolę, omlet, posypane solą piórka cebuli, oprószony solą i pieprzem plasterek pomidora, ser oraz plasterek szynki (opcjonalnie). Przykrywamy drugą kromką chleba. W ten sposób przygotowujemy pozostałe tosty. Źródło
Smaki Na TalerzuProdukty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr musztarda(dijon)- 2 łyżeczki miód- 2 łyżeczki ser kozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili(...)godzinę czasu. po 30 minutach c nagrzewamy grilla lub patelnię grilową, skropioną resztą oliwy i podsmażamy nasze zamarynowane medaliony z polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Talerz dekorujemy rukolą, owocami, upieczonymi warzywami, serem kozim. Nakładamy na to mięso, polewamy sosem leśnym, posypujemy migdałami, solą i kolorowym pieprzem. Smacznego
pichcisztoThere’s a bit to do while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól(...)plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były
Martyna Cooks