łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki soli olej do smażenia Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz listki rukoli do posypania Sposób wykonania: Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i ścieramy na dużych oczkach tarki (lub rozdrabniamy za pomocą malaksera). Cebulę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i dodajemy(...)rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu nakładamy je na papierowe ręczniki aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Placki przed podaniem posypujemy rukolą i polewamy sosem
Qchnia po prostułyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano chleb tostowy 1-2 pomidory czerwona cebula kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy – pomidory na plasterki(...)chleb tostowy. Jedną kromkę podpieczonego chleba smarujemy majonezem czosnkowo-ziołowym, drugą majonezem z dodatkiem musztardy. Na chlebie, w dowolnej kolejności, układamy wszystko to, na co mamy ochotę: sałatę lub rukolę, omlet, posypane solą piórka cebuli, oprószony solą i pieprzem plasterek pomidora, ser oraz plasterek szynki (opcjonalnie). Przykrywamy drugą kromką chleba. W ten sposób przygotowujemy pozostałe tosty. Źródło
Smaki Na TalerzuProdukty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr musztarda(dijon)- 2 łyżeczki miód- 2 łyżeczki ser kozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili(...)godzinę czasu. po 30 minutach c nagrzewamy grilla lub patelnię grilową, skropioną resztą oliwy i podsmażamy nasze zamarynowane medaliony z polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Talerz dekorujemy rukolą, owocami, upieczonymi warzywami, serem kozim. Nakładamy na to mięso, polewamy sosem leśnym, posypujemy migdałami, solą i kolorowym pieprzem. Smacznego
pichcisztoThere’s a bit to do while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól(...)plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były
Martyna Cooksświeżej borówki amerykańskiej 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru bądź ksylitolu pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry odrobina świeżego rozmarynu łyżka orzechów włoskich olej słonecznikowy miks sałat z rukolą świeża figa Przygotowanie: 1/ Marynujemy kaczkę lekko ją soląc i zalewając sokiem z pomarańczy (odstawiamy na noc) 2/ Pieczemy kaczkę w 170 stopniach 45 minut w piecu obracając(...)Miksujemy borówkę z sokiem z limonki, cukrem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego. Zmiksowaną borówkę dajemy do lodówki lub zamrażarki żeby stężała i stała się pianką :] 4/ Układamy miks z rukolą na talerzu, na nim talarki upieczonej kaczki, rozkrojoną na 4 części świeżą figę, na środek gałkownicą kładziemy piankę z borówki i limonki. 5/ Posypujemy orzechami, kolendrą, rozmarynem i polewamy lekko
Kuchnia PROzdrowotnaimprezie. Musicie ich spróbować <3 Składniki: – pełnoziarnista bagietka lub bułki – wędzona makrela (lub łosoś) – 1 opakowanie serka śmietanowego (125g) – pół pęczka koperku – garść rukoli – oliwa z oliwek – sól, pieprz Bagietkę lub bułki kroimy na ukos na kromki i pieczemy, by były chrupiące w piekarniku, opiekaczu lub na patelni. Serek śmietankowy mieszamy(...)posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Makrelę/łososia rwiemy na kawałeczki, usuwając ewentualne ości. Podpieczone, chrupiące kromki smarujemy serkiem z koperkiem i układamy na nich kawałeczki ryby. Grzanki podajemy z rukolą, skropione oliwą z oliwek. Smacznego! Artykuł Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongkieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy(...)Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, papryki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika (piętro niżej) wcześniej odcięte czapeczki skropione oliwą. Podajemy na rukoli z parmezanem i sosem winegret. Smacznego! Artykuł Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongjako, że letni sezon jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz ! SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka sosu tamari 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska mieszkanka* (opcjonalnie) + suszone pomidory jako dodatek WYKONANIE: Na samym(...)Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie możemy dodatkowo doprawić nasze danie. Tuż przed zakończeniem gotowania, na patelnię wrzucamy rukolę i koperek- wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. * w między czasie możemy dolewać wody na patelnie, jeśli jest jej za mało
healthy dreamstartego sera mozarella – pół bakłażana – pół papryki – pół czerwonej cebuli – 200 g pomidorków koktajlowych – sól, pieprz, chili w płatkach – 2 garście rukoli – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu, przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy i wymieszać(...)każdej kokilki powkładać pomiędzy makaron kilka połówek pomidorków i posypać na wierzchu resztą sera. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min. 9. Podawać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną zieloną sałatką. Smacznego
Podwójnaporcjapolecam! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 243 kcal) 220 g cypryjskiego sera halloumi 1 bakłażan (ok. 240 g) 200 g pomidorków koktajlowych 4 garście - 80 g rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy w półplasterki, solimy i odstawiamy na kilka minut. Ser kroimy w plastry. Grillujemy z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej(...)ruszcie. Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na półmisku. Dodajemy ugrillowane warzywa i ser oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość skrapiamy resztą oliwy. Prosto i mega smacznie! 1 porcja sałatki - 243 kcal: - białko - 12,5 g - tłuszcze - 19 g - węglowodany - 7,5 g - błonnik - 2,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 4 bułki do hot dogów 4 parówki 100 g rukoli garść pomidorków koktajlowych ketchup prażona cebulka sos serowy chili Przygotowanie: Bułki i parówki bez osłonek obsmażyć na patelni grillowej. … Czytaj dalej Hot dogi z rukolą i pomidorkami
czarrna od kuchnidobra bułka i odrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata/liście do podania(...)grubości około 1,5 cm. Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią (około 5-8 minut na stronę). Podawaj na ulubionych liściach sałaty lub roszponce, szpinaku, czy rukoli
Programista w kuchniosobistych preferencji, aczkolwiek z umiarem:) Polecam. kalafior (u mnie 2 mniejsze) 100 g groszku cukrowego 3-4 jajka kawałek twardego sera żółtego (u mnie sokół) 2-3 pomidory rukola (3 garści) 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek(...)półplasterki. Ser żółty trzemy na małych oczkach tarki. Majonez mieszamy z kwaśną śmietaną oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i niewielką ilością pieprzu. W misce/na talerzach układamy rukolę, kalafior, cukrowy groszek oraz pomidory. Posypujemy startym serem. Zalewamy sosem majonezowo-śmietanowym. Na koniec rozkładamy ćwiartki jajka. Moim zdaniem sałatka ta, podobnie jak w przypadku sałatki śmieciowej najlepiej smakuje
Smaki Na Talerzuśniadanie, obiad i kolację, w drodze do pracy, w przerwie pomiędzy zajęciami, nad jezioro i na dłuższy spacer :) SKŁADNIKI: placki tortilla serek chrzanowy Almette jajko (jedno na każdą porcję) rukola pomidorki koktajlowe ogórek czerwona cebula sól i pieprz kolorowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Placek tortilla podgrzewamy na patelni przez około 10 sekund z każdej strony. Wierzch smarujemy serkiem chrzanowym, a następnie układamy(...)kolejno rukolę, plasterki ogórka, pomidorki, cebulę i jajko. Na koniec doprawiamy do smaku. Ilości składników dobieramy według uznania :) Smacznego
wege i kropkaczosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, 50 ml białego wina(...)łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pozostałe przyprawy. Smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na osobnej patelni podprażamy pestki słonecznika, którymi na koniec wraz z rukolą i oliwkami udekorujemy nasze danie :) Smacznego
wege i kropka