rosół - 7682 przepisów (strona:297/513)

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM 206

kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu rybnego - 1-1,5l rosołu drobiowego lub bulionu np. jarzynowego - 200ml mleczka kokosowego - 100g makaronu udon lub chow mein lub ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo

Smaczne Zdrowe
Wyposażenie nowej kuchni – lista niezbędnych sprzętów 116

postawić na zestaw 3 lub 4 garnków o zróżnicowanej wielkości. Wśród mniejszych świetnie sprawdza się rondelek z dłuższą rączką. Warto mieć też jeden duży garnek, w którym możemy ugotować rosół czy gołąbki . Podobnie jak przy talerzach, dobierz je do swoich potrzeb i ilości domowników, wtedy łatwiej będzie Ci zdecydować się na gotowy zestaw lub kilka pojedynczych sztuk o odpowiednich wymiarach

nietylkopasta.pl
Sałatka z gotowanym kurczakiem 142

Składniki: 5 dużych liści kapusty pekińskiej biała część pora 1 puszka kapusty pekińskiej 3 duże kawałki papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 ugotowana pierś z kurczaka (u mnie z rosołu) 2 zupki chińskie sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zupki chińskie np. o smak kurczaka przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Makaron drobno pokruszyłam

Waniliowe Improwizacje
Makaron pszenno - owsiany 119

wrzuciłam makaron. Gotowałam go kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Makaron odcedziłam, przelałam zimną wodą i wymieszałam z łyżką oleju. Makaron można podawać do zupy typu pomidorowa czy rosół, lub z sosem mięsnym. My lubimy również zimny makaron odsmażyć na maśle na patelni. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Bulion warzywny - przepis podstawowy 108

smaki wyługują do wody, wypłuczą się dokładniej z warzyw jeszcze zanim na brzegach utworzy się zdenaturowana "otoczka", która przed tym zjawiskiem naturalnie chroni. Pamiętajmy więc, że warzywa "z rosołu" nie zawierają wielu składników odżywczych, ani nie mają zbyt ciekawego smaku. Jeżeli chcesz ułatwić sobie życie i masz przy tym trochę miejsca w zamrażarce - ugotuj dużo bardzo intensywnego bulionu, podziel

Gary Bez dna
Zupa-krem z kiszonych ogórków 162

Zupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków.  Ogórki

Z notatnika dietetyka
Zupa porowo - ziemniaczana 390

wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne są podobne do działania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół drobiowo-wołowy 139

Pyszny i rozgrzewający, najlepszy na wszelkie przeziębienia, a co najważniejsze wszyscy go uwielbiają. Niby proste tradycyjne danie, ale w każdym domu inaczej smakuje. Oto mój przepis na rosół

Z Hrabiną w kuchni
Zrazy z kaczej piersi 153

ząbek czosnku kawałek wędzonej słoniny, tyle żeby wytopić tłuszcz i podsmażyć pieczarki z cebulą musztarda sarepska sól, pieprz do smaku 3-4 szklanki wywaru z kaczych korpusów lub inny rosół ( w ostateczności z kostki ) kaczy smalec (można zastąpić wieprzowym) mąka z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki

Ogrodnik w podróży
Meksykańska zupa chili con carne 153

chili oraz ostrej papryki mielonej.     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu lub rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona

Blog z Apetytem
Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny 167

banalnie prosty, ale zapiekanka ta wychodzi bardzo smaczna, a także idealnie się nadaję do wykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra

Smaki Armine
Golonka w aromatycznym sosie 413

łyżkę miodu) Golonki oczyścić przełożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte. Dodać przyprawy i warzywa, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień i gotować tak jak rosół na bardzo małym ogniu do miękkości ok 2 do 2 i pół godziny w zależności od wielkości golonek. Następnie golonki wyjąć z wywaru przełożyć do naczynia do zapiekania. W osobnej

Andzia Pichci
Drożdżowe pierożki kebabowe 195

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Już dawno miałam okazję jeść takie pierożki. Akurat nadarzyła się okazja, aby je samodzielnie przygotować. Do farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka 121

może zaskoczyć zapomnianą zawartością. Dziś jest poniedziałek. Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma. Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem. Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć. Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu

Pieprzyć z Fantazją
Flaki z boczniaka 138

dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, marchwi i pietruszki. Odrobinę posoliłam pod koniec gotowania. Boczniaka umyłam, pokroiłam w paski i poddusiłam na łyżeczce masła. Kiedy mięso i warzywa w rosole były miękkie wyciągnęłam je z wywaru a w to miejsce włożyłam boczniaka. Gotowałam ok. 15-20 minut. W tym czasie mięsko oskubałam z kości a marchew i pietruszkę pokroiłam w kostkę

Pieprzyć z Fantazją