Schab obok karkówki to najczęściej kupowany przez nas gatunek mięsa wieprzowego. Ze schabowego przeważnie robimy tradycyjnego kotleta w panierce lub roladki, ewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa można przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest schab duszony w warzywach. Mięso jest soczyste, kruche i smakuje wyśmienicie w aromatycznym sosie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g schabu
Danka PichciDzisiejsza moja propozycja to roladki drobiowe w sosie pomidorowym z mozzarellą. Nie są to typowe rolady z farszem, tylko kawałki filetu z kurczaka zawinięte w szynkę szwarcwaldzką doprawione dużą ilością ziół. Jest to proste danie, które przygotujemy na jednej patelni. Roladki możemy podawać z ulubionym makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
Danka Pichciwymieszać z miodem, przełożyć do miski. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami, płatkami oraz owocami. 2. Crostini z gruszką, serem pleśniowym i płatkami 12 szt.: 1 mniejsza bagietka 1 roladka sera pleśniowego 1 gruszka 4 łyżki masła płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód do dekoracji Bagietkę pokroić na 12 porcji, każdą posmarować masłem. Na spód wyłożyć plaster sera pleśniowego
Kraina Miodem Płynącawszystkie przystawki są w wersji degustacyjnej, normalne porcje są zdecydowanie większe. Potem przyszła pora na drugie dania. Łopatka jagnięca z puree z grzybami i jarmużem (53 zł), to apetyczna rolada mięsna pełna aromatycznych grzybów. Prawdziwa pyszna jesień na talerzu. Bardzo smakowite i delikatne były też filety z pstrąga z Zielenicy z ziemniakiem w popiele i sosem z kiszonego ogórka
Kulinarne przygody Gatitykolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bierzemy 5 ruloników – ich boki smarujemy kremem i układamy ściśle jeden obok drugiego. Wierzch ruloników smarujemy przygotowanym kremem. Na wierzchu tych roladek układamy kolejne 4 ruloniki, boki również smarujemy cienką warstwą kremu. Wierzch smarujemy masą i układamy kolejną warstwę ruloników- tym razem 3. Ponownie smarujemy kremem, układamy 2 ruloniki, nakładamy śmietanową masę
Podróż w kulinariaCzas Przygotowania : 2.5 h Gotowe w : 3 dni Przepis ten trafił do mnie jakiś czas temu. Zaintrygowało mnie w nim połączenie śledzia i kapusty kiszonej
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyblacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto podzielić na 4 długie paski. Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas w roladę. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej). Paszteciki odstawić
Kulinarne przygodygrubości około 4mm. Wielkość prostokąta dostosowujemy do wielkości papieru do pieczenia. Na cieście rozkładamy masę makową (sposób wykonania poniżej). Około 2 cm od brzegów zostawiamy wolne (bez maku). Zwijamy roladę. Najpierw zawijamy brzegi, następnie ciasto rolujemy. Łączenie ciasta ma być na dole. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i zawijamy w niego dwukrotnie. Pomiędzy papierem a ciastem pozostawiamy
Smak mojego domuambition.pl. Na środek każdego prostokąta nakładamy pasek farszu, wszystkie boki spłaszczamy za pomocą widelca i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Taką roladkę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką. Końce ciasta łączymy ze sobą tworząc tzw. wieniec, delikatnie spłaszczamy i wierzch nacinamy
Moniki Smakołykisamym końcu doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm, rozłożyć farsz i zwinąć w roladę (kawałek ciasta zostawić na dekorację- gwiazdki). 4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec
Szalona Kuchnia EwelinyTrochę inna odsłona znanej rosyjskiej sałatki śledziowej, bo podana w formie rolady, a nie tradycyjnie warstwowo w salaterce. Jestem przekonana, że w takiej wersji również Wam posmakuje, ja się nie zawiodłam. Jeśli zdecydujecie się ją zrobić, pamiętajcie aby buraczki dobrze odsączyć z soków. Za każdym razem jak układacie nową warstwę dobrze ją docisnąć i wyrównać pod folią spożywczą
Z Hrabiną w kuchnimasą makową pozostawiając z jednej strony około 3 cm. wolnego miejsca. Rozpoczynamy zwijanie strucli, na początku boki zawijamy lekko do środka, żeby masa nie wypłynęła, następnie zwijamy ją tworząc roladę. Ciasto układamy łączeniem w dół. Makowiec owijamy papierem do pieczenie, jak cukierka, pozostawiając trochę zapasu (około 2 cm) i pozostawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy
PatiGotujeBabka drożdżowa z masą makową to po prostu rolada makowa (makowiec), ale w takiej formie prezentuje się bardzo ciekawie. Przy okazji nie ma obawy, że zbytnio “rozleje się” na boki, bo forma trzyma kształt podczas pieczenia. Do pieczenia używam… Artykuł Babka drożdżowa z masą makową pochodzi
Kolorowy Przepisownikzakończeniu gotowania powinniśmy mieć około 2,5 litra bulionu, który doprawiamy sosem sojowym. Wolno pieczona wieprzowina Przy tak małych ilościach boczku lub karkówki, dość trudno zrobić z nich zgrabną roladę, dlatego najczęściej przygotowuję od razu większe porcje. Część zamrażam do następnego ramenu, a część po prostu zjadamy z chlebem. W przypadku boczku możecie go pokroić na mniej więcej równe kawałki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata