roladki - 9750 przepisów (strona:356/650)

Zawijana drożdżówka cynamonowa 138

ponownie krótko wyrabiamy. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości ok 35x50cm. Masło roztapiamy, studzimy. Wystudzonym smarujemy płat ciasta. Posypujemy obficie cukrem oraz cynamonem. Całość zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego brzegu ciasta. Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Zwinięte ciasto kroimy na ok 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich układamy obok siebie na blaszce. Ponownie dostawiamy

Fascynacje Ani
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką 140

łączymy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce, rozdrabniamy ( ja użyłam mikserka ) Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 o  C i pieczemy bułki przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Bułeczki z czekoladą 108

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać kakao wymieszanym z cukrem i pokrojonymi drobno orzechami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym

I LOVE LIFE
Pasztet z pieczarek i tofu 82

tofu. Wyszedł przepyszny! Koniecznie spróbujcie i dajce znać w komentarzach jak smakował Fanom pasztetów polecam również taki z orzechów włoskich , pasztet z soczewicy zielonej . Fanom pieczarek polecam taką roladę fasolową nadziewaną pieczarkami , krokiety z pieczarkami , francuskie paszteciki z pieczarkami . Składniki: 600 g białych pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii 1 łyżeczka (5 ml) suszonego majeranku

Lamarida.pl
drożdżówki z jabłkiem i cynamonem 105

grubych oczkach i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ok. 40×30 cm. Rozsmarowujemy masło cynamonowe a następnie równomiernie wykładamy starte jabłka, Zwijamy ciasto w roladę a następnie tniemy na ok. 3,5 cm kawałki (wyszło mi ok. 12 szt.). Wkładamy je do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek na muffinki, przecięciem do góry. Pozostawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Idealny ryż do sushi 98

czyli „ugniatać”. Na ryż do sushi uformowany w podłużny kształt kładzione są kawałki ryby, owoców morza lub tamagoaki -–japoński omlet. Maki – ciasno zawijane w prasowane algi morskie nori. Wewnątrz roladki ryżowej są ryby i warzywa: awokado, ogórek czy pędy bambusa. Futomaki – z japońskiego futoi – grube, tłuste, to wersja sushi maki o większej średnicy. W rolce zawija się ryby i warzywa

smakowitehistorie.com
Dzisiaj Szwedzi świętuję dzień cynamonki 183

folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Rozwałkuj wyrośnięte drożdżowe na placek o grubości 0,5 cm. Posmaruj nadzieniem i zroluj. Pokrój roladę na kawałki o grubości 2 cm. Układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg. Wstaw blachę

codojedzenia
Bułeczki cynamonowe ze śliwkami 126

umyj, wypestkuj i pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. 10. Na posmarowane masłem ciasto rozsyp równomiernie cukier z cynamonem i pokrojone śliwki. 11. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój na plastry grubości 1,5-2cm. 12. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20min. do wyrośnięcia. 13. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
kanelbullar ślimaczki cynamonowe 88

Następnie ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt ok. 50×40 cm. Na całej powierzchni rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe i zwijamy ciasto w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 30 min do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem i posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto migdałowe z kremem z pistacji, limonki i prażynką. 162

migdałami w płatkach, pistacjami, bezą itp. Notes Biszkopt Joconde ma pyszną zwartą i wilgotną strukturę. Może być wykorzystany do tortów literowych, jako spód i blaty ciast (Opera cake), do rolad różnego rodzaju oraz do deserów różnego rodzaju. Dzięki temu, że jest miękki i wilgotny możemy połączyć go z każdym kremem. Kremy na śmietance nawilżą go dodatkowo, co jest dodatkowym atutem

SmartBake.pl
Zdrowy de vollaille z kaszy i indyka 77

równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Połóż na nim plaster sera, szynkę, kawałek ogórka. Zroluj mięso jak roladę, dobrze sklej, następnie obtocz w mące. Krok 3 Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło. Kiedy się roztopi wyłóż na patelnię kotlety. Smaż na średnim ogniu 10 minut, obracając de volaille, żeby obsmażyły

Niedzielny kucharz
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 108

kwadratu o boku 35 cm (grubość ok. 0,5 cm). Rozsmarować krem budyniowy (jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie rozłożyć równomiernie masę makową. Zwinąć w roladę. Zlepić końcówki. Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nacięciem do dołu w odstępach. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe

Moja Delicja
Kiszona czerwona kapusta 201

Kiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje

ladykitchen