Roladki mają niezwykły smak i aromat, suszona żurawina doskonale się komponuje z oscypkiem. Uwielbiam łączyć mięsa z owocami, uważam że jest to doskonałe połączenie smaków. Składniki: 1 pierś z indyka 1 serek typu oscypek 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry(...)rozbijamy. Oprószamy przyprawą do indyka, solą oraz pieprzem. Oscypka kroimy w cienkie paski, żurawinę wcześniej sparzamy gorącą wodą. Na brzegu każdego kotleta układamy paski oscypka i suszoną żurawinę, Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki na złoty kolor z obydwu stron. Zamiast oscypka możemy użyć wędzonego
Bajeczna KuchniaCiasto na niedzielę i kolejne spotkanie przy wspólnym wypiekaniu różnych ciast [ klik ] . Tym razem na wokandzie mieliśmy roladę, ulubioną , każdy indywidualnie z własnego przepisu sprawdzonego. A mnie przypomniały się moje pierwsze w życiu rolady właśnie z bitą śmietaną i od razu zabrałam się za pieczenie. Pracy z nią niedużo a efekt bardzo smakowity, polecam. Rolada biszkoptowa śmietankowo - granatowa. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniesałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki 4 filety z udek kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g) 150 g koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z udek marynujemy 2 godziny w oliwie wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Następnie wyciągamy, rozbijamy, na brzeg każdego filetu kładziemy ¼ opakowania newelli. Roladki zawijamy i smażymy na rozgrzanej patelni do grillowania. W tym czasie mieszankę sałat układamy na talerze, ser kozi kroimy na plasterki. Przygotowujemy dressing: Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy
R'n'G Kitchenmnie i będzie mi mówiła dokładnie co mam robić, a ja postaram się coś przygotować. Mama mówiła co i jak a ja mieszałam składniki. Na koniec mama tylko zwinęła roladę. Taka rolada jest fajna bo szybka, pasuje na co dzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie. Składniki(...)przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy do nich wystudzoną masę orzechowo - migdałową i czekośliwkę. Biszkopt smarujemy kremem i po całości rozsypujemy kawałki orzechów. Roladę zwijamy i dowolnie dekorujemy. SMACZNEGO
Lili w kuchniZapraszam dziś na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem i kaparami z oliwkami,kaparami i suszonymi pomidorami z indyka ze szpinakiem Składniki: piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona(...)kurczaka umyłam. W każdej z nich zrobiłam kieszonkę, którą nafaszerowałam suszonymi pomidorami i serem rokpol. Następnie posypałam je przyprawami i natarłam startym czosnkiem. Zawinęłam roladki w plasterki szynki parmeńskiej i spięłam wykałaczkami. Podsmażyłam roladki na oleju przez około 5 minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego
potrawyregionalneUwielbiam mięsne roladki. Dają nieograniczone pole do działania. Można do nich zapakować, wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Ja zdecydowałam się na kurki, cebulę i ser z niebieską pleśnią. Całość owinęłam plastrami wędzonego boczku, żeby roladki się nie wysuszyły i były soczyste. Wyszło pysznie! SKŁADNIKI 1 kg filetu z indyka (ok 8-10 porcji) 250 g kurek 1 duża cebula(...)plasterek boczku, na boczku rozbity kawałek indyka. Nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera i zwijamy. Całość spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy roladki przez 15 min. Następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuprzepisów, którymi muszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Mus malinowy: ok 750 dag malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Maliny gotujemy przez ok 5 minut
Cynamonowe szczęściepieprzem i gałką. Krem można przetrzeć przez sito, żeby uzyskać idealnie gładką masę, ale są wakacje, kto by się bawił. Z kawałkami groszku też smakuje świetnie. Do kremu podajemy roladkę z kurczaka, którą robi się bardzo szybko. Pierś z kurczaka pozbawiamy chrząstek, ewentualnych kości i tłuszczu. Dzielimy na dwa pojedyncze filety. Filety rozcinamy, robiąc z nich „motylka”, czyli rozcinamy wzdłuż(...)dłuższego boku i rozkładamy. Filet przykrywamy folią i rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Na to układamy suszone pomidory zmiksowane z serem i bazylią. Zwijamy roladkę i zawijamy ją szczelnie najpierw w folię spożywczą, a potem w folię aluminiową. Tak zawinięte „cukierki” wrzucamy do gotującej się wody. Taka kąpiel powinna trwać około 20 minut. Po upływie tego czasu roladki wyciągamy, dajemy
ladykitchenpół i cienko rozbijamy. Wędzonego kurczaka (bez skóry) oddzielamy od kości. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Na środek rozbitych filetów kładziemy po kawałku papryki i wędzonego kurczaka. Zawijamy roladki ,owijamy nicią ,oprószamy solą i pieprzem. Sos: Cebulę siekamy ,pieczarki i boczniaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cebulą smażymy na maśle. Oprószamy mąką ,chwilę podsmażamy ,zalewamy bulionem (cały(...)czas mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć ,wkładamy roladki i dusimy na małym ogniu 30 min. Przed podaniem z roladek zdejmujemy nić kuchenną. Podajemy polane z sosem i ziemniakami z wody. U nas w wersji z sałatą w śmietanie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenrolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku(...)jaki efekt chcemy uzyskać.Zmiksowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę od piekarnika. Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia
Wanilia i Kardamonwyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok 15 min. Po upieczeniu ściągamy papier do pieczenia i przekładamy ciasto na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Zwijamy w roladę razem ze ściereczka i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem truskawkowy: 500 g truskawek 250 ml śmietanki kremówki 2 galaretki truskawkowe 45 g cukru pudru 3/4 szkl gorącej wody wykonanie(...)Ciasto rozwijamy, nakładamy krem truskawkowy, układamy pozostałe pokrojone na kawałki truskawki i zwijamy z powrotem. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem wierzch rolady posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy truskawkami
Domowy Smak JedzeniaPrawdziwi mięsożercy muszą czasem zjeść coś bardziej "egzotycznego" :) Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka(...)lodówki na 1h. Po godzinie kotlety schabowe rozbijamy na bardzo płasko, zawijamy w nie kawałek sera żółtego, kawałek ogórka kiszonego, czosnku i łososia. Przyprawiamy słodką papryką. Zawijamy kotlety w roladki, dekorujemy cebulką i odstawiamy na 30minut aby się "przegryzło" Roladki obtaczamy w panierce z jajka i bułki tartej, tak jak w przypadku zwykłych kotletów i smażymy na patelni. Przygotowujemy sałatkę
upichconaRoladki dobre na każdą okazję... Na co dzień.... Od święta... Na przyjęcie... Wyrazisty smak łososia dobrze komponuje się z delikatnym smakiem serka mascarpone. Składniki: 200 g łososia sałatkowego 2 szalotki 250 g serca mascarpone 10 listków świeżej bazylii 50 g żelatyny sól pieprz jajka przepiórcze winogrona bezpestkowe Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w litrze osolonej, gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Szalotki(...)serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Bierzemy woreczek śniadaniowy i rozkładamy na nim łososia. Przy dolnej krawędzi układamy serek. Za pomocą woreczka tworzymy roladki i układamy je w głębszym naczyniu. Dekorujemy jajkami przepiórczymi i winogronami bezpestkowymi. Delikatnie zalewamy wystudzoną żelatyną, po czym wkładamy roladki do lodówki. Gdy galaretka zastygnie są już gotowe do zjedzenia
Taste TherapyDziś przedstawię Wam moją wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję(...)nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na serze. Pomiędzy papryką układam po kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki. piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę
Bea(u)ty kitchenpiekarnika i piec w 190 st.C około 12-15 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zielone: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego(...)przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży ciasto). Ciasto można zawinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane
In my kitchen