indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Męeso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie po długości (w jednej linii) układamy oliwki i ser camembert pokrojony w paski. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane(...)sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min.. Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy z oliwek tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ugotowane rolady kroimy po skosie
Moniki SmakołykiPyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i włoskim serem Grana Padano. Składniki na 4 rolady: 4 filety z kurczaka 4 suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta(...)posiekanym świeżym (ew. suszonym) oregano. Na każdy kawałek przyprawionego mięsa nasyp łyżkę startego sera i połóż odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty
Ze smakiem i z pasjąZnana i bardzo lubiana roladka. Wiele razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę zrobiłam. Roladka jest nieduża ale wszystko zależy od wafli, moje były cieniutkie. składniki: 2 opakowania herbatników 4 duże wafle 1 galaretka, ja dałam agrestową Wodzisław 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć obrane banany. Całość zostawić na chwilę aby wafle naciągnęły wilgoci z masy, dzięki temu będą się ładnie zwijać. Następnie wafle zwinąć w roladkę. Zawinąc w folię i odstawic do wystygniecia a potem włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała
Monia miesza i gotujeobiad proponuję roladki z piersi kurczaka z grzybami . Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały. Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 25 dag grzybów 1 cebula 1 jajko pół łyżeczki mielonej papryki 4 łyżki tartej bułki 1 łyżka mleka olej sół pieprz Filety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy(...)łyżce oleju smażymy cebulę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i razem smażymy przez 15 minut. Można dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Na każdy filet nakładamy farsz, rolujemy filet w roladkę i spinamy wykałaczką. Przed smażniem roladki panierujemy najpierw w jajku roztrzepanym z łyżką mleka, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z wszystkich stron
Salonik smakówdziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad. Dlatego muszę jakoś kombinować hihi. W niedziele kurczak to podstawa, więc dzisiaj na obiad roladki z kurczaka w sosie pomidorowym. Porcja 6 roladek Składniki: 2 duże piersi kurczaka 6 suszonych pomidorów 130 g sera feta sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów(...)pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie. Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku. Sosem zalewamy roladki. Pieczemy w 190 C przez 50-60 minut. Smacznego
Niezły Młynekszklanki mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru kryształu, wlać mleko z mąką i mieszając zagotować. Budyń ostudzić do temperatury pokojowej. Sparzyć orzechy (zostawić nieco do posypania rolady) i odsączyć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy i wymieszać. Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić(...)ok.4 łyżek) i rozsmarować. Na dłuższym brzegu, od którego będzie zwijana rolada ułożyć banany i zwinąć roladę. polewa Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać. Wierzchu rolady posmarować resztą kremu, polać polewą i posypać orzechami
Mix smakuksiążki znanej blogerki "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 6 żółtek(...)swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem. Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej
Słodkości i nie tylkokoniecznie z dipem z pieczonych pomidorów . 3. Coca czyli hiszpańska pizza Płaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom. 4. Roladki z cukinii Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią. 5. Keftedakia Coś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które(...)sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjski Ale to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo. 9. Roladki z papryki i koziego sera Malutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych
Chilli Czosnek i Oliwafarszu margines. polać równomiernie częścią oliwy z czosnkiem. Aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem , krótsze boki mięsa zawinąć do środka a całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Tak powstałą roladę obwiązać sznurkiem kuchennym. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli (jeżeli patelni można(...)piekarniku, zostawiamy mięso na niej) smarujemy resztą oliwy z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 30 - 40 minut. Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego
Stare Garysuszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada z boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe – do tej wędliny dodać chleb swojego wypieku(...)siania zboża żeby było zupełnie zdrowo… bo do tego się nie nadaję, ale żeby chociaż ograniczyć, na ile to możliwe spożywanie tych wszystkich polepszaczy i zapychaczy. Przygotowanie tej rolady zajmie około 5-10 minut i tyle samo przygotowanie chleba, potem tylko to upiec… czy naprawdę szkoda na to czasu…? Mnie nie..;)! Jak moja Córa wracała do siebie
UgotujmyTo.plpiórek cebuli. Posypać majerankiem. Zwinąć dosyć ściśle. Jeżeli obawiamy się, że zrazy rozpadną nam się w trakcie smażenia można je dodatkowo spiąć wykałaczkami lub owinąć mocną nicią. Następnie każdą roladkę oprószyć lekko mąką z każdej strony. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki (łączeniem do dołu) i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia(...)czasie naczynie wyjąć z piekarnika. Odkryć. Wyjąć zrazy na talerzyk, a wywar przelać na patelnię na której wcześniej obsmażaliśmy zrazy. Teraz należy odparować wywar z duszenia roladek do konsystencji sosu. Jeżeli wolimy gęściejsze sosy, możemy dodatkowo go zagęścić odrobiną przesianej mąki. Kiedy już uzyskamy właściwą konsystencję wywaru, wcześniej odłożone roladki przekładamy z powrotem do sosu. Chwilę podsmażyć razem a następnie
Świat Domowej Kuchniłyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru) Składniki do klarowania wywaru: 2 łyżeczki octu 2 białka jaja Do dekoracji: białko ugotowanego jaja kawałki gotowanej marchewki natka pietruszki Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać im właściwe miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą(...)królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc. Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, to w tym momencie wywar stanie się klarowny. Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę
Świat Domowej Kuchninamoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako(...)tartą. Zwilżyć ręce wodą. Masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt. Lekko docisnąć. Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym, zostawiając jeden koniec bez farszu. Za pomocą foli zwinąć równomiernie roladę. Lekko docisnąć. Gotową roladę (już bez folii) przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rolady położyć kilka niewielkich kawałków masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Świat Domowej Kuchnikonkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko. Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami(...)spróbowaniu okazało się , że smak dokładnie taki sam – niebo w gębie. Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym , ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem. Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję! Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę! Po przystawce było jedno
Ostra na SłodkoLubicie rybę po grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki: 70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie: Filety dobrze(...)zalewamy wodą oby zakryło w\warzywa, solimy. Dusimy do prawie całkowitego wyparowania wody. Warzywa układamy na sicie zeby ściekły. Kiedy ostygną wykładamy porcjami na filet tilapii, uciskamy warzywa, zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę panierujemy mące smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron. W garnuszku wlewamy pół szklanki wody, dodajemy koncentrat, wkładamy roladki, gotujemy ok 5 minut
Z Majeczką w kuchni