rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:8/180)

Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami 303

Magda Zawsze sceptycznie podchodziłam do robienia rolady biszkoptowej – martwiłam się, że nie ogarnę zwinięcia, ciasto finalnie się rozpadnie i będzie wyglądać nieapetycznie. Przy tym niezawodnym przepisie wszelkie wątpliwości odeszły w niepamięć – wykonanie jest bardzo proste i szybkie – pieczenie zajmuje niecały kwadrans a krem to łatwizna. Delikatna, puszysta, śmietankowa rolada idealnie łączy się z prostym, niesłodkim kremem(...)rolowania.   Wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące układamy na ścierce – kładziemy je upieczonym wierzchem na ścierkę a następnie delikatnie odrywamy papier. Za pomocą ściereczki, zawijamy ciasto w roladę po dłuższym boku. Zabezpieczamy roladę aby się nie rozwinęła i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Gdy ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem

Smaczna Strona
Polędwiczka w cieście francuskim 218

Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada. Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada śmietankowa z truskawkami 166

krem będzie gęsty dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy. Wystudzone ciasto biszkoptowe rozwijamy, nakładamy na jego wierzchu krem śmietanowy z truskawkami i z powrotem go zawijamy w roladę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny

Qchnia po prostu
Rolada biszkoptowa z masą makową 182

bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole.   SKŁADNIKI(...)folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia. 6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z c ytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę. Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy

Kto ugości moich gości?
Rolada jagodowa 192

rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno 150 g jagód zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast(...)Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).Rozsmarowując krem na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał

Gospodyni Miejska
świąteczna makowa strucla 138

której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj. Z  brzegów płatu, zostawiamy po dwa centymetry ciasta nieposmarowane warstwą maku.  Teraz  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.  Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Rolada z herbatników 108

Ciasto rolada z herbatników to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Jest słodkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu, a takie uwielbiam najbardziej. Składniki: 300 g zmielonych herbatników 100 g cukru pudru 20 g cukru 150 g masła 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżka rumu 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao, rum i rozpuszczony

Smaczne Potrawy
Tort "EMERALD" 177

wyłożonych papierem pergaminowym dwóch tortownicach. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasta ostudzić. Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy. Składniki na malonową wkładkę: 200g malin (mogą być mrożone); 20g cukru kryształu; 15 ml zimnej wody; 1,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę

In my kitchen
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 220

mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie – i tak bułki

zabawa smakiem
Rolada dyniowa 155

Zwyczajna niezwyczajna dynia. Tyle dobrego można z niej zrobić. Dzisiaj propozycja ciasta na zbliżający się weekend. Poniżej znajdziecie przepis na aromatyczną jesienną roladę z ciasta dyniowego i puszystym kremem. ROLADA DYNIOWA  Składniki: ciasto: 3 jajka 300 g cukru 2/3 szkl puree z dyni 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki cynamonu

Bon appetit mon amie
Rolada z masą twarogową i bananami 129

około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone ciasto od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na wilgotną ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę w taki sposób, by jasny wzorek był na wierzchu. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy aż masa(...)wyraźnie zgęstnieje. Ciasto rozwijamy, rozprowadzamy na nim masę serową. Przy brzegu kładziemy obrane banany i ponownie zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 101 przepisów Świata Kobiety

Smaki Na Talerzu
Dorsz w cieście francuskim 153

kawałki układamy tak, aby na siebie nachodziły (chodzi o to, aby wysokość naszej rolady była mniej więcej jednakowa na całej długości). Resztę pesto wykładamy na wierzch dorsza. Zawijamy ciasto. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na 4 części. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Podajemy z surówką. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Rolada z mąki krupczatki z masą śmietanową i lentilkami 144

znów mąka krupczatka poszła w ruch..tym razem wykorzystałam ją do ciasta, a dokładniej do rolady..z początku obawiałam się o efekt końcowy..pierwszy raz piekłam ciasto z samej mąki krupczatki..ale jak widać rolada wyszła tak jak powinna..było smacznie. 4 jajka 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek(...)piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem]  i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach wody .Śmietanę ubić razem z cukrem, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Dodać pokruszone lentilki i wymieszać. Rozwinąć biszkopt

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z marmoladą 160

ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką i wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim marmoladę i zwinąć w roladę. Ciasto pokroić na równe kawałki i ułożyć w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut do "napuszenia". Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem

My simple kitchen