Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym 590papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta. 4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia. 5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna zostać w środku. 6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności(...)Dodajemy krem krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę. 7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę. 8. Do rondelka wlewamy odrobinę mleka i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą białą czekoladą
Szefowa kuchni
Krem z mascarpone do tortów i deserów 167minut ubijania) Gotowy krem przełóż na ciasto lub wyłóż do deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał. Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym(...)Polecam Wam również inne słodkości : – T rufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasteczka bananowo-kokosowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.
Rolada żyrafa z kremem śmietanowymi i borówkami 418Ciasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: ciasto 4 duże jajka 85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Ewentualnie ciasto zawinąć w folię, aby krem nie wypłynął. Schłodzić. Kroić dopiero wtedy, gdy krem stężeje
Ugotować
ROLADA Z KREMEM JAGODOWYM 203przerwać. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem (czyli najpierw oderwać jeszcze ciepłe ciasto od papieru a potem w ten sam papier zwinąć ciasto w roladę, papieru do zwinięcia używamy po to by ciasto się ze sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia. Do kremu potrzebne będzie 500 ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku i jagody(...)sztywno, dodać jagody i cukier puder do smaku, wszystko wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany ok 5-6 cm od brzegu, uniknie się w ten sposób wypłynięcia śmietany przy zwijaniu). Ostrożnie zwinąć roladę i odstawić do lodówki na około dwie godziny
Zrób to smacznie
Bułki zwijane ze śledziem 171dłuższy niż płat śledziowy. Na rozwałkowanym cieście układać płaty śledziowe, robiąc pomiędzy nimi prawie centymetrowe przerwy i pozostawiając margines z jednej strony. Zwilżyć margines wodą i zwijać ciasto jak roladę. Dobrze dokleić brzegi ciasta. Ostrym nożem pokroić roladę na kawałki szerokości płatów śledziowych. Tak przygotowane bułeczki ułożyć na blasze. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia
Weekendy w domu i ogrodzie
ORZECHOWIEC 191Rolada orzechowa to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole ! Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 1 łyżeczka cukru Mąki tyle, ile zabierze *Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny CIASTO: ¾ kg mąki Szczypta soli 6 całych jaj 1 kostka masła(...)soli. 2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę. 5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki). 6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia. 7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze
Marcepanowa kuchnia
Drożdżowa Rolada Makowa 226Drożdżowa rolada makowa tez musi się znaleźć na świątecznym stole, ale najczęściej gości ona u nas w Boże Narodzenie. Smakuje wtedy bardzo wyjątkowo ;) Składniki na 2 duże rolady makowe Ciasto : 2 szkl mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1/2 szkl letniego mleka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 80 g masła roztopionego i ostudzonego kilka kropel esencji waniliowej Masa makowa(...)dobrze trzymał sie ciasta i nie tworzył się zakalec, przed wyłożeniem maku smarujemy ciasto białkiem. Wykładamy masę tak aby zostawić po brzegach po 2-3 cm pustego ciasta. Następnie zawijamy rolady ( pamiętajmy aby końce rolad zawinąć pod spód ! ) i przenosimy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20 min. Wierzchy rolad przed włożeniem
Gotowanie...to proste !
Paszteciki z ciasta francuskiego 201pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki o długości 4 cm. Wstawiamy
Atlas Smaków
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 236Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej(...)smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć mięso, zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Położyć zamknięciem ku blaszce. Zapiekać kolejne 20-30 minut. Patelnię po mięsie ponownie ustawić na ogniu, dodać pozostały
CookYourself
żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... 215recznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego
W Mojej Kuchni Lubię
CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA 144niezawodnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła czerwony barwnik Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl + 1 łyżka cukru 60 g roztopionego masła(...)kakao oraz rozpuszczone, letnie masło. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowany wcześniej papier do pieczenia z serduszkami. Piec około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczony biszkopt przełożyć z papierem na ściereczką kuchenną, ostrożnie zdjąć papier i przewrócić na drugą stronę. Zwinąć w roladę, zawinąć w ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować krem
Pieguskowa Kuchnia
kolorowe oczy siostry anastazji 240Ciasto bądź co bądź wyglądało ciekawie i nie standardowo więc mimo wszystko postanowiłam spróbować je wykonać. Biszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało. Jak średnio przepadam za własnymi(...)stopniach Znowu ubić białka i postąpić dokładnie w ten sam sposób co z ciastem powyżej. Gdy wyciągniemy upieczone z pieca należy odrazy posmarować je marmoladą i zwinąć w roladę. Pozostawić ciasto w takim stanie do wyrośnięcia. Z podanego mleka odlać szklankę i resztę zagotować z cukrem. W szklance mleka rozpuścić mąkę i dodać ją na gotujące się mleko. Gdy powstanie
ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 296ciastem francuskim cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Pierwszy raz spróbowałam tego połączenia właśnie na “domówce” i przy okazji dziękuję Agnieszce za przepis:). Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 1 op ciasta francuskiego 1 op świeżego szpinaku 200 g wędzonego łososia 150-200 g startej mozzarelli 1 jajko czarny sezam do posypania rolady 1 łyżka masła szczypta soli(...)skosie w kilku miejscach. Jajko roztrzepać, posolić i posmarować roladę. Posypać czarnym sezamem. Piec z piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 35-40 minut do zrumienienia ciasta. Podawać z miksem ulubionych sałat. Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem
Pieguskowa Kuchnia
ciasto filo z truskawkami i jabłkiem prażonym... 221ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie łatwiej się zwijać w roladę na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki zwinąć dość ciasno ciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta
W Mojej Kuchni Lubię
Rolada wuzetkowa 329wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też(...)takiego kremu można dodać jakiś swój ulubiony zapach , ja użyłam waniliowy do wzbogacenia smaku. Do kremu dodałam również 1 opakowanie śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję. Rolada wuzetkowa: Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem. Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchni