Rogaliki 226Odkąd pamiętam co roku w okresie karnawału moja babcia piecze rogaliki z tego przepisu. Jej rogaliki są ładniejsze i zgrabniejsze, ale moje wyszły i tak nie najgorzej, a smakują równie dobrze co babcine. Do rogalików można dodać dowolny dżem lub marmoladę. Ja użyłam kakaowe powidła śliwkowe i dżem gruszkowo-bananowy, który dostałam od mojej teściowej. Składniki: 500 g mąki(...)rozwałkować w koło i podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego z trójkątów ułożyć trochę marmolady i zwinąć w stronę środka ciasta. Brzegi skleić i ułożyć tak, by tworzyły rogaliki. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 17 minut do momentu aż rogaliki się zarumienią. Rogaliki ostudzić i posypać
Mama Gotuje
Drożdżowe rogaliki z marmoladą 177para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Zostało mi dużo marmolady jeszcze z karnawałowych wypieków. U Doroty zobaczyłam wspaniałe rogaliki z białym serem i postanowiłam upiec podobne rogaliki tyle, że z marmoladą. Rogaliki wyszły przepyszne. Nawet następnego dnia zachowały swoją puszystość i świeżość. Polecam :-) Ja zrobiłam nieco większe rogaliki(...)następnie podzielić na 8 równych części. W węższej podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zrolować, tak, aby wierzchołek znalazł się na końcu rogala pod spodem. Gotowe rogaliki układać w większych odstępach na wyłożonych papierem blachach do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia 30 minut. Rogaliki nasmarować rozmąconym jajkiem mieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogaliki z ekologicznym dżemem truskawkowym Symbio 218Dostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji(...)zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.4. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 lub więcej części. Mamy pełną swobodę jeśli chodzi o wielkość rogalików - jeśli chcemy mniejsze rogaliki, zamiast na 3 części, podzielmy ciasto na 5-6. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część
Szefowa kuchni
Croissanty 200się czy mi nie strzeli, ale dał radę. Ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania, zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny.Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn(...)drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto powinno być dobrze schłodzone. Jest to istotny moment w procesie produkcji rogalików, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzy się listkowa struktura w gotowym cieście.Masło musimy wyjąć z lodówki godzinę przed użyciem, a następnie rozwałkować je między dwoma
Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami) 205Synek upatrzył sobie drożdżówki z serem w pobliskiej piekarni, dlatego postanowiłam upiec podobne pierożki z serem, które wpadły Jemu w oko A że zostało mi trochę ciasta, to dorobiłam rogaliki z powidłami śliwkowymi. To co, kto wpada na pyszne drożdżówki? Składniki: – 550g mąki pszennej – 250ml ciepłego mleka – 40g świeżych drożdży – 1 jajko + 1 jajo do posmarowania(...)bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru) – szczypta soli Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi). Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 70ml ciepłego mleka, wymieszać dokładnie, przykryć czystą ściereczką
Smaki Armine
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 207długiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku(...)znakomite. Chrupiąca skórka i puszysty środek! Cytuję przepis Amber: České rohlíky przepis z bloga – kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania) Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko
Stare Gary
Rogaliki - České rohlíky 207Wybrałam zły moment na pieczenie rogalików..ale skąd mogłam wiedzieć , że będę miała jeszcze co innego do roboty a mianowicie miałam do przeróbki dwa spore wiaderka truskawek i wiaderko czereśni..no, a ciasto na rogaliki już w lodówce rosło i trza było jakoś w międzyczasie wszystko robić..no i rogaliki na szybko były zawijane i wyszły jak widać..ale udało(...)zrobienia zakwasu,który był potrzebny do wypiekania..No, ale tym razem jest bez zakwasu, więc jestem i ja. České rohlíky przepis z bloga – kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam, mak, kminek
Moje domowe kucharzenie
Chrupiące, maślane i rumiane croissanty. 189Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może nie tak ładne jak je sobie wyobraziłam, ale niezwykle pyszne. Bardzo polecam je upiec i zjeść z rodziną na podwieczorek. Do tego filiżanka ulubionej kawy...po prostu coś pysznego. Rogaliki można podać z ulubioną(...)gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut. 10. Po tym czasie ciasto kroimy w trójkąty i formujemy rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć. 11. Gotowe rogaliki za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 12. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 13. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Czas
Izabelawkuchni
ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! 348Potrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na pewno sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Rogaliki są podzielne, można je szybko zjeść i bawić się dalej Smakują zarówno dobrze na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam Składniki: ciasto francuskie sos Folwark(...)kebab – gyros (ostry) szynka pomidor ser żółty ketchup Folwark Sposób przygotowania: Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, z których będziesz formować rogaliki. Każdy trójkąt posmaruj sosem kebab – gyros, następnie ułóż nadzienie – trochę pokrojonej w kostkę szynki, pomidora oraz ser żółty. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka
Via Gusto
Kruche rogaliki z budyniem 1819Przepis na te pyszne rogaliki znalazłam na blogu Izabela w kuchni . Z racji tego, że bardzo lubię je robić, a z budyniem nie robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe(...)cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18% cukier puder do posypania rogalików 1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy go zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał
kruche babeczki
Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą. 186rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Do nadzienia użyłam marmolady twardej wieloowocowej, którą otrzymałam w ramach współpracy od JAMAR . Marmolada spełniła moje oczekiwania, idealnie twarda, więc dobrze się(...)ciasto i nie wypływała podczas pieczenia, odpowiada mi również jej smak i zapach. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona i bardzo ją polecam. A teraz zapraszam na pyszne rogaliki. Smacznego:) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży 12,5 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pół szklanki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy 1 jajko pół małej
Izabelawkuchni
Maślane rogaliki drożdżowe 184uwielbiamy takie maślane wypieki. Same, z mlekiem, na kolację, śniadanie.. czasem jeszcze ciepłe. Tak wiem, że niezdrowe Albo przesmarowane domową konfiturą z czarnej porzeczki…niebo Te rogaliki są bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale(...)bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce. Ja część z nadzieniem tak piekłam. Za to te bez nadzienia, ułożyłam dość ściśle na blaszce tak, aby się delikatnie zeszły w pieczeniu i można je potem było odłamywać. U nas znikały
Mieszam w Garnku
Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 287Takie rogaliki ostatnio wszędzie krążą z 3 składników. Moi panowie nie chcieli ciasta, ale rogaliki chętnie, więc z młodym robiliśmy w sobotę wieczorem. Rogaliki pyszne, kruche, przepis prosty, do środka marmolada, nutella lub coś innego, co kto lubi. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Rogalików z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk, ale znikają ekspresowo, więc można zrobić podwójną porcję :-). Udanego poniedziałku(...)być tortownica). Koło dzielimy na 8 części, tak aby powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy) do węższej (wierzchołka trójkąta) formując rogalik. Tak postępowałam z każdą częścią ciasta. Ciasto, które odkrawałam przy wykrawaniu koła wkładałam do lodówki i na końcu złączyłam wszystkie części, rozwałkowałam i wykroiłam koło. Rogaliki układamy
kruche babeczki
Rogaliki z parówką i serem 338Rogaliki z parówką i serem (Croissants Crazy) to idealne pieczywo na śniadanie, na kolację, na każdą chwilę. Nie wymagają już dodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają(...)mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”! A tak swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z makiem i kruszonką 195gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami(...)używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe
bistro mama