Dzięki uprzejmości Tupperware Polska otrzymałam rogalomanię..Bardzo fajna nazwa..a urządzenie bardzo proste...ja zawsze miałam problem z wycinaniem rogalików, aby były proste i równe..najpierw wałkowałam ciasto, a potem za pomocą talerza wycinałam równy okrąg i potem dzieliłam ciasto na części..i nie zawsze rogaliki wychodziły równe..Przy pomocy takiego urządzenia wystarczy rozwałkować ciasto i przełożyć(...)rogalomanię..i wałkiem "przejechać"po cieście..a wtedy mamy już równo wycięte rogaliki..mamy do wyboru dwie opcje..możemy zrobić 8 większych lub 16 mniejszych rogalików..wystarczy tylko obrócić rogalomanię...W urządzeniu tym są również wyznaczone miejsca na farsz..oraz dodatkowa specjalna łyżeczka..którą można "umocować "na rogalomanii, aby nie zginęła nam gdzieś w innych szafkach..tak więc wszystko mamy
Moje domowe kucharzenieWersja owocowa zawsze udających sie pasztecików wg Lali. Proste ciasto zagniatane dzień wcześniej i jabłka . Moment i mamy słodkości do popołudniowej kawki. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniPiekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest zrobić te z konfiturą bo składniki zawsze
Buniabaje w kuchniPrzepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od
Magiczne Życie MartyCześć :)Dzisiaj zapraszam Was na smaczne śniadanie :)Chociaż możecie również mój pomysł wykorzystać na deser, czy też przekąskę w ciągu dnia :)Niedawno dzięki uprzejmości Irving Tea
Pora coś zjeśćDomowe pieczywo na śniadanie Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki . Rogaliki drożdżowe z makiem dzieciakom smakują na sucho albo z masłem, ja lubię przełożyć je dobrą szynką i sałatą, a do tego lubię(...)posypać je szczypiorkiem. Do tego kubek pysznego ciepłego kakao i sama czuję się jak dziecko! To wspaniałe uczucie, trochę odrealnione, ale wspaniałe. Jak się robi rogaliki? Niestety trzeba dojść do wprawy. Potrzebna jest też doza cierpliwości i samozaparcia. Jeżeli Twoje rogaliki nie będą wyglądały za pierwszym razem jak z piekarni - nie przejmuj się i tak najważniejszy jest smak
MamaOskarkaRogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku. Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży świeżych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g masy makowej Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka(...)się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół. Wraz
kuron.com.plŚwiąteczne wypieki już zaplanowane ? Koniecznie dopiszcie do listy rogaliki z makiem . Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland . Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty. Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery(...)koniecznie ozdóbcie pikiem z wyznaniem. Piki pobierzecie na stronie konkursowej. Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować
kolorowotorcikowoMałe ciasteczka rozchodzą się w oka mgnieniu. Bo są smaczne, takie na jeden, dwa kęsy i już ich nie ma. Tak było i w tym przypadku. Moje mini rogaliki miały tylu amatorów i trudno się dziwić. Ale zdążyłam zrobić fotki zanim zniknęły z półmiska Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: 900 g mąki pszennej ( luksusowej typ 550 ) + trochę do podsypania(...)zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto po wyjęciu z lodówki kroiłam na grube plastry. Podsypałam mąką i rozwałkowałam na placki o średnicy ok. 28 cm. Każdy placek kroiłam
Kuchnia u KrysiBardzo dobre rogaliki. Można je zrobić ze śliwkami lub jabłkami. Porcja ta nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić z podwójnej porcji. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Wykonanie ciasta – masło roztopić, odstawić żeby przestygło. Twaróg zmielić, dodać jajko, cukier i wlać prawie zimne masło. Wymieszać, dodać mąkę(...)stolnicę wysypać trochę mąki. Ciasto rozwałkować nie za cienko. wyciąć kwadraty 12 x12 cm. Następnie pociąć w trójkąty. Na każdym położyć kawałek śliwki lub gruby plasterek jabłka. Zawinąć tworząc rogaliki. Pieczenie – rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C przez 20-25 minut. Rogaliki muszą nabrać rumieńców. Zimne rogaliki
Kuchnia PokoleńWitam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego przepisu na rogaliki drożdżowe . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 16 rogalików 650 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 120 g cukru kryształu 250 ml letniego mleka 3 żółtka 1 jajko całe(...)łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli nadzienie : krem czekoladowy , dżem , konfitura , marmolada do pomalowania przed pieczeniem białko i mąką do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowaniem : Rogalików drożdżowych https://www.youtube.com/watch?v=3CNh4hc4nDk Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację) , łyżkę mąki i około 50 ml mleka . Całość mieszam , miskę nakrywam
Uwaga Babcia Piecze ChlebDrożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia. Składniki ciasta: 250 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej (typ 550) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 30 g drożdży 130 g cukru 80 g rozpuszczonego, letniego masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g twardej marmolady(...)różanej 1 jajko do posmarowania rogalików mąka do posypania blatu Wykonanie: Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby się ogrzały. Odmierzamy wszystkie składniki. W dużej misce łączymy: rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, na 20 minut. W tym czasie drożdże zaczną rosnąć
Smak mojego domuKruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej(...)margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej
Blog z ApetytemJagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)czekoladą czy z cynamonem. Kupiłam ostatnio słoiczek jagód, z którego część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz
mecooks