pyszny rosół - 500 przepisów (strona:26/34)

Pasztet z żurawiną i pistacjami 185

Domowy pasztet jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji  3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju(...)pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą

Apetyczna babeczka
Zupa z selera naciowego i fenkuła 200

Przepyszna zupa krem z lekkim smakiem anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam tutajskładniki8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki1 koper włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane(...)mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok.Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze śmietaną i sokiem

Stare Gary
Koktajle i drinki na Sylwestra 294

lubi zaszaleć w Sylwestra?  Czas pożegnać się ze Starym i przywitać z Nowym Rokiem. Dziś w jednym miejscu kilka propozycji na pyszne koktajle :)  SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU ! ! ! SZAMPAŃSKIEJ ZABAWY ! ! ! BELLINI  Receptura pod poniższym linkiem http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/01/bellini-champagne-cocktail.html CAIPIRINHA   http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/caipirinha.html ARBUZOWE MARTINI http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/martini-arbuzowe-watermelon-martini.html DAIQUIRI TRUSKAWKOWE  Świeże truskawki można zastąpić mrożonymi lub sorbetem truskawkowym(...)szaleństwach Sylwestrowej nocy i alkoholowych miksach, zjedźcie łyżkę miodu i wypijcie podwojoną do ilości alkoholu wodę :) Jak to nie pomoże drugiego dnia to tylko woda z ogórków kiszonych lub rosół są jedynym ratunkiem ;) No i jest jeszcze jedna sieć fastfoodowa na literę M. W ich jedzeniu jest składnik który działa anty..... ( zatruciom

Jemy Pijemy
Warzywna potrawka z kurczaka 244

Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu,  nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej

Fabryka pomysłów
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 385

Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki.   Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa(...)podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego

Moja Delicja
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 230

Gdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym :) Selera niezbyt lubię i sama myśl o ryżu z selera, sprawiała iż od razu czułam ten intensywny i charakterystyczny smak, na który po prostu nie miałam ochoty. Ale ponieważ interesuje się tematyką kulinarną i wiele razy słyszałam(...)porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki   Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 mm. Następnie pokroić w cienkie

Moja Delicja
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 468

mamy już następny obiad, te kawałki po prostu zapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej.Składniki:- ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów*- 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie(...)drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy

Smaczne Zdrowe
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 182

mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem:  na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet z kurczaka kilka listków(...)długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta w kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos.  SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki

Rozpustne gotowanie
Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską 159

udziałem na halloween, bo moim zdaniem, to pogańskie "święto" jest wytworem  amerykańskiej popkultury, to zachęcam do polubienia i próbowania przepisów z tym warzywem, bo są zwyczajnie pyszne i sprawdzone. Składniki: 1 kg obranej dyni hokaido 700 g ligawy wołowej 2 średnie cebule 1 czerwona papryczka peperoni 10 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka czubricy 1 łyżka świeżego cząbru(...)pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobniutko posiekaną papryczkę chili plus pestki według uznania. Ja dodałam z 1/3 papryczki. Zalać rosołem i winem, dusić do miękkości mięsa. Dodać pozostałe przyprawy i upieczoną dynię. Dusić jeszcze 10 minut, aby smaki się połączyły. Podawać  goracy z pieczywem ewentualnie ryżem...Smacznego

Gosia gotuje
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 154

dała, aby znów być przy jednym stole z rodziną, usiąść na swoim miejscu i umorusać się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany przesiąknięte domową miłością. Kompot co gasił pragnienie i przez okno wpadające słoneczne(...)szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy były takie szczególne półki, gdzie przez lata stały babcine kompoty. Każdy słoik skrywał inny smak, inne owoce, które z chęcią wyjadałam. Były pyszne. Stały tak na prawdę przez długie lata, podpisane rocznikiem 1974 – takie pamiętam. Stały tak długo, a mimo to wciąż były dobre, zupełnie jakby babcia schowała tam swoje serce

Wędrówki po kuchni
Pasztet z kurczaka 380

Pasztet z kurczaka... Delikatny i aromatyczny. Przygotowany z całego kurczaka. Z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw. Prosty i szybki w wykonaniu. Pyszny element wielkanocnego stołu. Smacznego! Składniki: 1 średni kurczak o wadze około 1,5 - 1,8 kg (mój miał 1,8 kg); 1 duża cebula; 250 g pieczarek; 250 g masła roślinnego; 2 i 1/2 dużej bułki pszennej(...)średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż do miękkości mięsa i warzyw. Wystudzić. Wystudzonego, ugotowanego kurczaka wraz z warzywami przecedzić przez sito, przy czym powstałego podczas gotowania mięsa rosołu nie wylewać! W przecedzonym, powstałym z gotowania kurczaka rosole, namoczyć bułki pszenne/bułkę paryską. Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry i kości. W maszynce do mięsa zmielić ugotowane, obrane mięso z kurczaka

Gospodyni Miejska
Gnocchi w botwinkowym sosie. 186

Zapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki  1 małe jajko      Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie(...)uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy kluski na talerze, odparowujemy. SOS Z BOTWINKI: 1 pęczek botwinki 300 ml rosołu 100 ml śmietany 30 % 1 płaska łyżka mąki sól pieprz ser feta do podania      Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w 2 cm kawałki, zalewamy rosołem i gotujemy

Rozpustne gotowanie
Makaron z grzybami i porem w sosie śmietanowym według Gordona Ramsaya 435

Pyszny delikatny makaron z grzybami i porami w sosie śmietanowym z dodatkiem aromatycznych grzanek.. pychota! Przepis samego mistrza kuchni Grodona Ramsaya i jak to przepis mistrza: perfekcyjny. Gotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a efektem jest obiad jak z eleganckiej, wyszukanej restauracji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 250g pieczarek 150g śmietany 18% Por 2 ząbki czosnku(...)pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny smak. Dolewamy trochę bulionu z kury. Kiedy odparuje połowa rosołu to dorzucamy kilka łyżek śmietany. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dokładamy makaron. Wyłączamy gaz, doprawiamy pieprzem oraz estragonem i zostawiamy

Kolizje Smaków
Pasztet szwagierki Ali 183

Śniadanie jak zwykle u nas. Mam zdjęcia z ubiegłego roku. Kiedy to zleciało?? Czasami robię zdjęcia i myślę, że kiedyś wykorzystam, ale nie sądziłam, że tak szybko :) Zostaliśmy obdarowani pysznym domowym pasztetem, który co roku piecze siostra mojego męża, Ala. Dzieci uwielbiają i z wszystkich wędlin to właśnie pasztet znika najszybciej. Poprosiłam ją o przepis, i jak się okazało(...)wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy słoninę i wątróbkę. Mięso, po ugotowaniu i przestygnięciu, mielimy wraz z namoczoną w rosole bułką. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 surowe jajka i następnie wlewamy ok. 0,5 l przecedzonego rosołu. Odstawiamy na 20 minut i przyprawiamy solą

bistro mama
Szarlotka, która podniesie Cię na duchu 259

którą mogę sobie pozwolić są biszkopty. Tylko takie "pyszności" można było spotkać na oddziale. Zresztą wolałam nie ryzykować, po tym jak po powrocie do domu zostaliśmy uraczeni, pięknym, odżywczym rosołem na kilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko(...)pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka - będzie pysznie chrupać ;-) 5. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C góra-dół przez ok 45 minut (lub chwilę dłużej) - generalnie wyjmujemy z piekarnika jak wygląda apetycznie.  6. Posypujemy cukrem

Matka Żywicielka
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 171

troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały(...)szklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa

Kulinarny Pamiętnik