Cantuccini to pyszne włoskie ciasteczka, o niepowtarzalnym smaku. Jest to wyśmienity dodatek do kawy czy herbaty. Głównym składnikiem cantuccini są migdały, które można dodać w całości lub posiekane. Orzechy migdałowe mają właściwości prozdrowotne: zapobiegają cukrzycy, miażdżycy oraz obniżają poziom cholesterolu. Często stosowane są u kobiet w ciąży na zgagę i mdłości. Dodatkowo migdały działają na nas uspokajająco. Te niesamowite orzechy(...)idealnie smakują ze skórką pomarańczy bądź cytryny. Te włoskie ciasteczka są wyjątkowe nie tylko ze względu na smak ale i na konsystencje. Większość z nas nie lubi twardych smakołyków, ale jeśli spróbujecie cantuccini to sami przekonacie się, że to idealne ciasteczka dla każdego. Są łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzą idealne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cantuccini z orzechami migdałowymi
ProstePesto.plJestem pewna, że większość z Was jadła ciasteczka o nazwie „Pieguski”. Pewna jestem również tego, że choć zapewne nie kupujecie ich na co dzień
Smaki Na Talerzuciasteczka, które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer , i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem prawie marcepanowym, z kremem lub dżemem malinowym na wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego(...)kolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy gorące, parząc sobie język i podniebienie, tak mi smakowały. Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mopsik , Panna Malwinna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki na ciasto: 250 g mąki 160 g masła, zimnego 2 żółtka 80 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na
Domowy Smak JedzeniaMixStar robot kuchenny z podwójnymi mieszadłami tani i dobry robot kuchenny. MixStar robot kuchenny z podwójnymi mieszadłami nie przypomina wyglądem żadnego z urządzeń z których dotychczas
Cztery FajeryTradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu
Oryginalny smakjakiego rodzaju ciasto zawinęłam śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do zwykłych-drożdżowych, nawet następnego dnia zachowują świeżość i są nadal mięciutkie i pyszne. składniki: 500 g mąki pszennej 200 g masła(...)ciasto. Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka). Rogaliki przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
6nieboJak zrobić suszone jabłka. Jak suszyć i jak przechowywać jabłka. Jak zrobić suszone jabłka, aby były chrupiące i aromatyczne przez długi czas, to pytanie które często
Cztery FajeryRogaliki nadziane płatkami róży utartymi z cukrem, to szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na
Posadzone i zjedzoneW tym roku Tłusty Czwartek obchodzony będzie 23 lutego, ten smakowity dzień zbliża się wielkimi krokami, dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa(...)kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Ze smakiem i z pasjąmogę sobie tworzyć takie ich smaki jakich nie ma w sklepie :-) Te dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy(...)kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchniU mnie nigdy nie zostawiało się ciasteczek ani innych przekąsek dla Mikołaja ponieważ Mikołaj zwykle dzwonił i zostawiał prezenty przed drzwiami. Mojemu synkowi natomiast Mikołaj przynosi
Mama GotujeRogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła
SMYKWKUCHNIWitam Kochani tego ciepłego, jesiennego, słonecznego popołudnia. Zawitała do nas cudna, złota,polska jesień. Mam nadzieję,że taka piękna pogoda utrzyma się do Wszystkich Świętych :-)
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku