kromką z nadzieją , że robię w ten sposób kolejne zapasy smaku, w pamięci, w sercu. Niemal codziennie gotujemy, zjadamy lub oglądamy tyle smakołyków, wymyślnych potraw, wonnych dań. Są pyszne, pełne przypraw, wyszukanych składników i intrygujących nazw. Ale jestem pewna, że wielu z Was, podobnie jak ja, bez wahania mając do wyboru domowy chleb i wykwintne danie, wybrałoby najstarszą potrawę(...)resztę płynu i wyrabiać mikserem około 10 minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarze 27 x 8,5 cm. Po włożeniu ciasta do formy odstawiam
KUCHARNIAnasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną. Ciasto francuskie bezglutenowe: FRANCA i to "rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku i dojść z nią do konsensusu, ale jest to wykonalne i... (jak to w życiu bywa - "droga(...)naszej kuchni zaproszenie bardzo często. Tym daniem udało się nawet podbić męskie serca (a może to zdolności kokieterskie w genach przekazane?) :) Nie ważne! Ważne jest jedno! - To było pyszne i musicie spróbować. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY
Wypisz Wymaluj21 stycznia to Dzień Babci, to dzień kiedy powstał mój blog...ale dla mnie najwazniejsze święto to urodziny mojego starszego syna Krzysia.Jako ze jest wielkim fanem
Z Majeczką w kuchniżycia w kuchni stawiam jednak na sos z pomidorów z puszki. Nie musimy ich obierać czy usuwać z nich nasion, a do tego mamy gwarancję, że będą słodkie i pyszne, niezależnie od pory roku. Ponadto świeże pomidory zawierają w sobie zazwyczaj dużo wody, dlatego trzeba je długo odparowywać, aby uzyskać sos o konsystencji nadającej się do posmarowania pizzy(...)wymieszaj z odrobiną wody, aby go trochę rozrzedzić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz suszone oregano. Odstaw na 15 minut do przegryzienia. Gdy naprawdę nie masz czasu... Ciasto na pizzę posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp po wierzchu szczyptą soli, cukru oraz suszonego oregano. lub Pomidory z puszki odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Ułóż na pizzy, posyp szczyptą soli
Chilli Czosnek i OliwaZa oknem pada już od kilku dni więc jedyne co pozostanie to czekać na grudzień i może jakieś opady śniegu żeby zmienić trochę ten krajobraz. W
ciastkarnia na kruchym spodziedziałają o wiele wolniej niż kupne oraz bardziej wpływają na smak pieczywa. Dlatego pieczenie chleba na zakwasie wymaga długiego procesu przygotowania. Jednak wysiłek ten zostanie nagrodzony w postaci pysznego, pachnącego, zdrowego chleba :) Na szczęście etap wyhodowania zakwasu jest jednorazowy. I jeżeli będzie się o niego dbać to posłuży bardzo długo. Zalety ciemnego pieczywa: 1. Ma o połowę niższy indeks glikemiczny(...)Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas został wyhodowany. Najlepiej sprawdzić odsuwając ciasto palcem, czy ma gąbczastą strukturę. 2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cmx12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto
Moja Galeria Smakupopularne w krajach anglojęzycznych. U nas rzadko można je spotkać i pora najwyższa to zmienić, gdyż to bardzo smaczny i łatwy do zrobienia deser. Dodatkowo daje naprawdę wiele możliwości. Ciasto, z którego piecze się Brandy Snaps może być także wykorzystane do przygotowania rożków na lody, koszyczków na desery (Brandy Baskets) czy chrupiących kubeczków na kremy lub musy. Sami widzicie - jeden(...)piekarnika i krótkim przestudzeniu upieczone placki nakładamy na wierzch odwróconej do góry dnem małej filiżanki lub miseczki - placki lekko opadną tworząc delikatną falbankę. Po zastygnięciu mamy gotowy koszyczek - pyszną, chrupiącą miseczkę na lody lub inny deser. Możecie także zrobić kruche kubeczki na musy lub kremy. W tym celu nałóżcie na blachę trochę więcej masy, ok.1/5 łyżeczki, a później
KUCHARNIAlubi pysznego, gęstego jogurtu? Taki domowy jogurt naturalny, smakuje zupełnie inaczej niż ten kupny. Polecam, podczas najbliższej wizyty w sklepie poczytać etykiety jogurtów naturalnych, niby tych najzdrowszych, a dziwnym trafem pojawia się tam jakieś mleko w proszku i inne dziwne dodatki. Znalezienie prawdziwego jogurtu, to nie lada wyzwanie. Mi udało się znaleźć jeden, którego skład mi odpowiada. Do zrobienia domowego(...)czasie studzimy jogurt i wkładamy go do lodówki. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-jogurt-naturalny-bez-jogurtownicy/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Domowy jogurt naturalny bez jogurtownicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTakie czekoladki to powrót do dzieciństwa, zabawa z czekoladą, fantazja odnośnie wypełnienia środka brzuszka takiej smacznej czekoladki. Takim "farszem" mogą być wiśnie, maliny, kajmak, orzechy, rodzynki
Zasmakuj KuchniKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo
maniapieczeniaKilka lat temu miałam okazję spędzić parę miesięcy na Cyprze, czyli greckiej wyspie, gdzie rosną kaktusy, palmy i przepyszne cytrusy. Dziennie na śniadanie zajadałam się pysznym dżemem z pomarańczy z cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej. Po prostu niebo w gębie! A dodam jeszcze, że w tamtych czasach nie byłam zwolenniczką dżemów, bo większości były dla mnie zbyt słodkie. Po powrocie(...)odpowiada możemy zrezygnować z ostatniego gotowania lub skrócić jego czas. Dżem i konfitura z pomarańczy doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ale również do różnego rodzaju ciast np. Wuzetki , Tortu , czy Tiramisu marchewkowego . Konfitura jest świetnym środkiem słodzącym do herbaty :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text
Smakowy Rajjestem fanką megasłodkich ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny(...)godzin do lodówki, do pełnego stężenia. Jeszcze lepiej, gdy zostawicie deser w lodówce na całą noc. Tiramisu przed pokrojeniem i podaniem osypujemy niesłodzonym kakao, najlepiej przez gęste sitko. Pyszne na zimno, z filiżanką kawy. SKŁADNIKI 5 żółtek jaj rozmiaru M 120g drobnego cukru 500g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki, 30-36% biszkopty długie, tzw. ‘ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone
Karo in the Kitchennawet rozrysowane. Póki co i sad, i warzywnik, i gościnny dom zostają jeszcze chwilę w sferze planów i celów – a dynia przytaszczyła się ze sklepowej półki. Słodka, kremowa i pyszna – zakonserwowana i gotowa do użycia od razu. Zapisz Zapisz TROCHĘ O DYNI Dynia jest rośliną jednoroczną. Owoce dyni zbiera się około 14-20 tygodnia po posadzeniu – wypada to w czasie(...)pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty
Karo in the KitchenFani The Elder Scrolls od kilku dni świętują wydanie remastera ostatniej części sagi – po pięciu latach od premiery oryginału doczekali się odświeżonej wersji pod nazwą
Nerds KitchenW czasie wakacji miałam wreszcie okazję, aby czytać. Pochłaniałam książki jedna po drugiej. Cieszyłam się nimi, a lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które
W mojej kuchniświeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać aromatów, dlatego krople(...)wszystko nożem i udekorować wedle własnego gustu (u mnie po prostu liście mięty) Tort chowamy do lodówki na 2-3 godzinki aby się przemacerował. Jest naprawdę świetny. Bardzo lekki, pyszny i wspaniale chłodzi i orzeźwia. Można go jeść, i jeść, i jeść... Wprost idealny w letnie dni na ochłodę. Do tego ostudzona mięta z cytryną i kostkami lodu, słońce
Jedzeniomania